800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
man achter laptop thuis

Wat is een chassisnummer?

Een chassisnummer is een unieke code die voertuigen moeten hebben. Het zorgt er voor dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de auto’s die er rondrijden.

Alles over het chassisnummer

Een chassisnummer, ook wel framenummer of voertuigidentificatienummer (VIN), is een unieke code die alle toegelaten voertuigen moeten hebben. Het chassisnummer zorgt er voor dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de honderden miljoenen auto’s die er wereldwijd rondrijden. Het is dus niet gekoppeld aan jouw autoverzekering, maar wel aan jouw auto.

Het nummer wordt op het chassis/frame van de auto gegraveerd, daar komt dan ook de naam vandaan. Het vervalsen of verwijderen van het nummer is vrijwel onmogelijk. Je kunt het nummer terugvinden op een metalen identificatieplaatje dat in de motorruimte van iedere auto te vinden is. Daar waar ook de overige informatie over de auto te vinden is, zoals het gewicht en motortype. Zelfs na een zware aanrijding zal het chassisnummer nog leesbaar zijn, door de plek in de auto waar het wordt aangebracht.

Hoe ziet het eruit?

Het chassisnummer bestaat uit een serie cijfers en letters. Hoe het er precies uitziet is afhankelijk van het soort voertuig, het merk en de leeftijd van het voertuig. Zo bestaan oude chassisnummers uit minder cijfers dan nieuwe. Sinds 1980 bestaat een chassisnummer uit 17 karakters. Er wordt gebruik gemaakt van hoofdletters en cijfers, maar een aantal letters worden nooit gebruikt. Dit zijn de O, I en Q. Dit is omdat zij makkelijk te verwarren zijn met de cijfers 0, 1 en 9. De laatste 6 karakters zijn altijd cijfers.

Waar staan de verschillende nummerreeksen voor?

Een chassisnummer bestaat uit verschillende nummerreeksen die elk een eigen betekenis hebben. Het nummer moet voldoen aan de ISO-richtlijnen en bestaat uit drie groepen. De eerste groep is het kortst. Het land van herkomst en de fabrikant staan in de eerste groep. In de tweede groep nummers staan alle technische aspecten van het voertuig, zoals het type versnellingsbak dat zich in de auto bevindt, het aantal deuren, het type brandstof dat gebruikt worden en de motorinhoud. De laatste groep nummers onderscheidt het voertuig van anderen. Dat is namelijk het serienummer. De eerste twee groepen kunnen gelijk zijn bij auto’s die vlak na elkaar zijn geproduceerd. Door het serienummer wordt het uniek. Er worden zowel cijfers als letters gebruikt.

Op je kentekenbewijs

Het chassisnummer is niet alleen terug te vinden in de auto zelf, maar staat ook altijd op het kentekenbewijs van de auto. Van elke auto die wordt geïmporteerd wordt het gecontroleerd. Dit nummer zal ook bij import en export van de auto hetzelfde blijven. Het maakt in dit geval dus niet uit dat de auto een ander kenteken krijgt. Wanneer het chassisnummer op het kentekenbewijs niet overeenkomt met het chassisnummer in de auto kan er sprake zijn van fraude. Ook wanneer een auto wordt gestolen, wordt het gebruikt bij het opsporen van de auto. Dit komt omdat kentekenplaten veel makkelijker te vervalsen zijn.

Waar vind ik het chassisnummer?

Je vind het op verschillende plekken. Ten eerste staat het altijd op jouw kentekenbewijs, onder voertuigidentificatienummer. Ten tweede wordt het nummer op het chassis/frame van de auto gegraveerd. De precieze plek waar het chassisnummer zit gegraveerd kan per auto verschillen. Het is belangrijk dat het nummer op het frame en het nummer op het kentekenbewijs overeenkomen. Criminelen klonen namelijk soms het chassisnummer, om deze vervolgens op een gestolen auto te plaatsen. Dit noemen we ook wel het omkatten van een auto. Als de nummers niet overeenkomen kan het dus gaan om een gestolen voertuig.

Waar staat het chassisnummer op het kentekenbewijs?

Het chassisnummer is gekoppeld aan het kenteken van jouw auto. Daarom staat het ook op het kentekenbewijs. Het is daarom verboden om zomaar een ander chassisnummer op het voertuig te monteren, zonder dat de RDW daarvan op de hoogte is. Door middel van het VIN kan een monteur bijvoorbeeld zien welke onderdelen er gebruikt zijn en wanneer de auto precies gemaakt is. Zo is het bestellen van nieuwe onderdelen makkelijker. Je vindt het op de achterkant van de kentekencard, helemaal bovenaan.

Heb je een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier staan per product de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag! Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Meer begrippen over het chassisnummer

Chassisnummer auto

Elke auto heeft een chassisnummer. Dit is vormt de unieke vingerafdruk van het voertuig. Aan de hand van het chassisnummer, of VIN (voertuig identificatie nummer) kan er allerlei informatie over het voertuig gevonden worden. Het nummer bestaat uit 17 karakters, zowel letters als cijfers. Om het nummer aan het voertuig te koppelen, wordt het gegraveerd op het frame van de auto. In Nederland is het ook gekoppeld aan het kentekenbewijs. Daarom kun je het nummer ook terug vinden op jouw kentekenbewijs of kentekencard.

Chassisnummer opzoeken

Je kunt het chassisnummer op verschillende manieren opzoeken. De makkelijkste manier is om het nummer op te zoeken op jouw kentekenbewijs of kentekencard. Omdat het chassisnummer van de auto aan het kenteken is gekoppeld, staat dit ook altijd vermeld op het kentekenbewijs. Daarnaast kun je het chassisnummer opzoeken op de auto. Dit staat altijd op het frame van de auto gegraveerd, met name op plekken en onderdelen die lastig te vervangen of aan te passen zijn. Ook is het chassisnummer vaak te vinden op het dashboard van de auto, aan de kant van de bestuurder.

Chassisnummer opvragen

Ben je van plan om een auto in het buitenland te kopen? Dan is het chassisnummer opvragen een goede manier om te achterhalen of er ooit sprake is geweest van schade aan de auto. Ook de kilometerstand en het aantal eigenaren is op deze manier te achterhalen. Deze informatie wordt vaak door de verkoper verzwegen. Omdat alle informatie, binnen de EU, centraal wordt opgeslagen, is dit een handig hulpmiddel om achter de staat van de auto te komen. Een chassisnummer kun je dus goed gebruiken om meer over een auto te weten te komen.

Chassisnummer check

Koop je een auto van iemand over? Dan kun je een chassisnummer check doen. Hiermee controleer je of het nummer op het kentekenbewijs en het nummer op het frame van de auto overeenkomen. Als dit niet het geval is, bestaat de kans dat het voertuig gestolen is. Criminelen stelen namelijk wel eens de identiteit van een auto, om deze vervolgens aan een gestolen voertuig of een auto met een uitgebreid schadeverleden te koppelen. Hierdoor lijkt het alsof de auto niets mankeert, en wordt hij gemakkelijker verkocht aan een nietsvermoedende koper. Ook kun je met het chassisnummer de daadwerkelijke kilometerstand achterhalen.

Chassisnummer meldcode

De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code en bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat je hebt gekregen toen je het voertuig op jouw naam hebt overgeschreven. Ook staat de meldcode op het kentekenbewijs of de kentekencard. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kun je jouw auto ook niet verzekeren.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op