APK oldtimer

Normaal gesproken moet elke auto die de weg op gaat, APK gekeurd zijn. Voor oldtimers gelden er echter andere regels. Oldtimer hoeven sowieso minder vaak gekeurd te worden dan jongere auto’s. Bovendien geldt niet voor elke oldtimer een APK-plicht. Vanaf een bepaalde leeftijd hoeven oldtimers helemaal niet meer gekeurd te worden. Een oldtimerverzekering is wel altijd verplicht. Vraagt u zich af in welke categorie uw oldtimer valt? Lees hier hoe het zit met het APK keuren van een oldtimer.

Heb ik APK-plicht na het schorsen van mijn kenteken?

Op het moment dat u het kenteken van uw oldtimer schorst, hoeft u geen wegenbetaling te betalen en kan ook de oldtimerverzekering tijdelijk stopgezet worden. Veel mensen doen dit in de periode dat ze klussen aan hun oldtimer. Tijdens deze schorsingsperiode heeft u tevens geen APK-plicht. Belangrijk is wel dat u tijdens deze periode dus niet de weg op mag met uw oldtimer. Rijdt u toch met de oldtimer terwijl het kenteken geschorst is? Dan riskeert u een fikse boete. Gaat u binnenkort de schorsing van uw oldtimer opzeggen? Dan moet u zorgen dat hij voor die tijd APK-gekeurd is. U mag wel met een auto zonder geldig APK naar de garage rijden. Dit mag alleen rond de tijd van de keuring. Daarnaast moet u een afspraakbevestiging hebben en moet de auto wel verzekerd zijn.

Voor oldtimers geldt bovendien een speciale evenementenregeling. Er worden regelmatig oldtimer evenementen georganiseerd. Op basis van de evenementenregeling mag u één keer met uw oldtimer naar een evenement rijden, zonder geldig APK. U moet u wel aanmelden voor het evenement en deze aanmelding moet goedgekeurd zijn door de organisator van het evenement. Dan mag u met uw oldtimer naar het evenement rijden.

Vrijstellingsbrief RDW

Eigenaren van een oldtimer krijgen vanaf 1 januari 2021 een vrijstellingsbrief van de RDW. Omdat er dagelijks voertuigen zijn die de leeftijd van 50 jaar bereiken, zal het aantal voertuigen met een APK-vrijstelling iedere dag oplopen. Daarom controleert de RDW dagelijks op het register en worden er eventuele vrijstellingsbrieven verstuurd. Vanaf het moment dat het voertuig 50 jaar oud is, krijgt de eigenaar geen APK-herinneringsbrief meer.

* Geen APK-plicht bij een voertuig van 50 jaar of ouder gaat in per 1-1-2021
Personenauto's tot 3500 kgWanneer keuren?
Datum eerste toelating vóór 1 januari 2005Eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder, maar jonger dan 50 jaarEens per 2 jaar
Voertuig 50 jaar of ouderGeen APK-plicht

Controle door de RDW?

De RDW voert regelmatig registercontroles uit, onder meer op het nakomen van de keuringsplicht. De keuringsplicht is niet gekoppeld aan het gebruik van de weg, maar aan het geregistreerd staan in het RDW kentekenregister. De RDW controleert hierbij alle keuringsplichtige voertuigen. Het niet nakomen van de keuringsplicht is strafbaar! Een uitzondering hierop zijn de voertuigen waarvan uit het kentekenregister blijkt dat de geldigheid van het kentekenbewijs is geschorst. Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg staan of rijden. De APK-keuringsplicht vervalt dan. Het is dan ook niet nodig om een oldtimerverzekering af te sluiten voor een oldtimer met een geschorst kenteken.

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 20-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op