800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is het Waarborgfonds?

Het Waarborgfonds is opgericht in 1965. Het is een uitvloeisel van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. waarborgfonds_autoschadeOp grond van die wet moeten alle motorrijtuigen (auto’s, motoren, bussen, vrachtauto’s, brom- en snorfietsen enzovoort) in Nederland verzekerd zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dat is de aansprakelijkheid voor autoschade die aan anderen wordt toegebracht. Daardoor kan degene die schade lijdt, gewoonlijk een verzekeringsmaatschappij voor de schade aanspreken.

 

112schade.nl kan volledig kosteloos voor jou de schade verhalen op het Waarborgfonds. Klik hier voor meer informatie.

 

Hoe werkt het Waarborgfonds?

Stel je eens voor: je parkeert de auto op een parkeerterrein en gaat even een boodschap doen. Als je terugkomt, zit er een flinke deuk in de auto. Er is iemand tegen jouw auto gereden, maar de dader is nergens te bekennen. Of je wordt aangereden door een auto, maar de eigenaar blijkt niet verzekerd te zijn. Of de auto is gestolen. Allemaal situaties waarin je wel autoschade oploopt, maar de schade nergens kan verhalen. In zo’n geval kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. In veel gevallen vergoedt het Waarborgfonds dan de schade.

Als je een claim indient bij het Waarborgfonds, moet je foto’s maken van de schade. Ook moet je kunnen aantonen dat je hebt geprobeerd de dader te vinden, bijvoorbeeld met een politieaangifte, advertentie of buurtonderzoek. Daarnaast moet je direct actie ondernemen, namelijk binnen 14 dagen na de aangetroffen schade. Als je te lang wacht, keert het Waarborgfonds sowieso geen vergoeding uit. Je hebt wel 3 jaar de tijd om de claim in te dienen bij het Waarborgfonds. Na die tijd is de claim verjaard.

Keert het Waarborgfonds uit als er geen dader is?

Soms kan de verzekeringsmaatschappij niet voor de schade aangesproken worden. Bijvoorbeeld omdat de bezitter/houder van het motorrijtuig geen autoverzekering heeft afgesloten. Of omdat de bestuurder zich uit de voeten heeft gemaakt zonder naam en adres achter te laten. In dit soort situaties kan het Waarborgfonds Motorverkeer uitkomst bieden.

Hoe komt het Waarborgfonds aan zijn geld?

Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten. Indirect betaalt dus iedereen die een motorrijtuig heeft (en verzekerd heeft!) aan het Waarborgfonds mee.

Hoelang duurt uitbetaling Waarborgfonds?

Schade wil je natuurlijk zo snel mogelijk afhandelen. Het Waarborgfonds wil je hier zo goed mogelijk bij helpen. Hoelang het duurt voordat er wordt uitbetaalt, is ook afhankelijk van hoe snel alle informatie binnen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verslag van de politie of als er nog getuigen moeten worden gehoord. De meeste schades die gemeld worden bij het Waarborgfonds worden binnen 6 weken uitbetaald.

Waarborgfonds: wanneer inschakelen?

Het fonds komt in vijf gevallen in actie bij schade in het verkeer in Nederland, op voorwaarde dat de aansprakelijkheid van de veroorzaker vaststaat:

  • als niet bekend is wie de schade heeft veroorzaakt
  • als het schadeveroorzakende motorrijtuig niet verzekerd is
  • als het schadeveroorzakende motorrijtuig gestolen is en de bestuurder van de diefstal weet
  • als de verzekeringsmaatschappij insolvent is
  • als de bezitter/houder wegens gemoedsbezwaren een vrijstelling van de verzekeringsplicht heeft

Indien de veroorzaker bekend is, verhalen wij de betaalde schade op deze persoon.

Hier kun je een Waarborgfonds schadeformulier en een getuigenverklaring downloaden.

Waarborgfonds contact

Handelskade 49
2288 BA RIJSWIJK

Telefoonnummer: +31 (0)70 3408 200

E-mailadres schade: [email protected]

E-mailadres algemeen: [email protected]

Wanneer Waarborgfonds

Je kunt aanspraak maken op een vergoeding door het Waarborgfonds als je schade hebt geleden door een motorvoertuig, maar je met die schade niet terecht kunt bij een verzekeraar. Bijvoorbeeld omdat de dader onbekend is, omdat de dader niet verzekerd is of omdat het motorvoertuig gestolen is. De schade hoeft niet per se door een auto te zijn toegebracht. Het Waarborgfonds vergoedt schades door alle motorvoertuigen, zoals een brommer of tractor. Vandalismeschades en diefstal van je auto worden niet vergoed.

Waarborgfonds auto

Je kunt niet alleen aanspraak doen op het Waarborgfonds als je schade hebt aan de auto, maar ook aan andere soorten zaken. De schade moet wel dóór een motorvoertuig veroorzaakt zijn. Is de schade ontstaan door een onbekende dader? Houd dan wel rekening met een eigen risico van €250,-. Als de schade is ontstaan door een onverzekerd persoon of een gestolen voertuig, geldt er geen eigen risico. Je krijgt dan de volledige schade vergoed van het Waarborgfonds.

Weten of je de schade kan claimen op het Waarborgfonds?

Doe de Waarborgfondscheck

Bereken online de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op