Vervangend vervoer: valt dit onder de dekking van mijn verzekering?

Als u schade aan uw auto heeft en u niet meer verder kunt rijden heeft u in sommige gevallen recht op vervangend vervoer. Of u verzekerd bent voor vervangend vervoer, hangt af van de manier waarop u verzekerd bent. Wij leggen het u hieronder uit.

Hoe regel ik vervangend vervoer?

Als uw auto flink beschadigd is en gerepareerd moet worden kan dit best een paar dagen duren. U bent uw auto dan enkele dagen kwijt. Heel vervelend als u afhankelijk bent van uw auto, bijvoorbeeld om naar uw werk te rijden. In dat geval is het fijn om vervangend vervoer te krijgen. Helaas krijgt u niet altijd zomaar een leenauto mee van de garage, vooral niet als het om een langere tijd gaat. Het ligt aan de dekking van uw autoverzekering of u recht heeft op vervangend vervoer.

Bij schade door tegenpartij heb ik recht op vergoeding?

Is de schade door een andere automobilist veroorzaakt? Dan kunt u de kosten voor vervangend vervoer in de meeste gevallen verhalen op de verzekering van de tegenpartij. Elke automobilist heeft minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheid dekking afgesloten. Hiermee zijn ze dus verzekerd als ze schade bij anderen veroorzaken. De maximale kosten die men dan vergoedt zijn over het algemeen 75% van de huurkosten. De overige 25% moet u dan zelf betalen.

Bij schade door eigen schuld heb ik dan nog recht op vervangend vervoer?

Bij schade door eigen schuld ligt het eraan hoe u verzekerend bent. Om vervangend vervoer (deels) vergoed te krijgen heeft u minimaal een WA + beperkt casco autoverzekering nodig. De schade moet wel onder de dekking van een WA + beperkt casco vallen. Met alleen een WA-verzekering wordt vervangend vervoer niet vergoed als de schade uw eigen schuld is.

Welke dekking biedt vervangend vervoer?

Bij het afsluiten van een autoverzekering heeft u de keuze uit drie verschillende dekkingen: een WA dekking, een WA + beperkt casco dekking of een Allrisk dekking. Niet elke dekking biedt vervangend vervoer.

Vervangend vervoer bij WA verzekering 

Mocht u alleen een WA-dekking hebben dan kunt u alleen de kosten van vervangend vervoer vergoed krijgen wanneer er een schuldige tegenpartij is. De maximale kosten die men dan vergoedt zijn over het algemeen 75% van de huurkosten. Dit betekent dat u niet alles kan claimen, het eerst moet voorschieten en dat er dus wel een tegenpartij moet zijn die schuld erkent. In alle andere gevallen kunt u dus niets verhalen. Om de schade te verhalen op de tegenpartij werken wij samen met 112schade.nl.

Vervangend vervoer bij Allrisk verzekering kan dat?

Alleen bij een WA-casco (all-risk) dekking bent u verzekerd voor schade die u zelf aan uw voertuig heeft veroorzaakt. Dit betekent dat u bij een schade aan uw voertuig recht heeft op gratis vervangend vervoer gedurende de reparatie periode. Ook hier geldt weer, dat uw voertuig wel hersteld moet worden bij een aangesloten herstelbedrijf van de betreffende verzekeraar. Omdat deze regeling per verzekeraar kan verschillen adviseren wij altijd om vooraf de voorwaarden te raadplegen of contact met ons op te nemen.

Heb ik recht op vervangend vervoer bij reparatie?

Heeft u autoschade en moet de auto gerepareerd worden? In de meeste gevallen krijgt u via de garage vervangend vervoer. De kosten hiervan worden dan vergoed door de verzekeraar. Let wel goed op, want sommige verzekeraars vergoeden vervangend vervoer bij reparatie alleen als u de auto laat repareren bij een garage waar zij afspraken mee hebben. Controleer dit dus altijd voordat u de auto laat repareren. Vervangend vervoer geldt in de meeste gevallen wel alleen als u zonder reparatie niet meer verder kunt rijden met de auto. Als de schade aan de auto licht is en deze nog gewoon kan rijden, wordt vervangend vervoer niet vergoed. U kunt de reparatie immers zelfs inplannen op een moment dat u uitkomt. Bovendien zal de reparatie dan niet lang duren.

Goedkope autoverzekering afsluiten? Vergelijk premies op kwaliteit en inhoud via Alpina.nl!

Wilt u een goedkope autoverzekering afsluiten? Dan kunt u dat direct doen op Alpina.nl! Via onze online vergelijkingstool kunt u gemakkelijk verschillende autoverzekeringen vergelijken op kwaliteit én inhoud. Ga niet direct voor de goedkoopste autoverzekering, maar kijk vooral welke dekking u wilt afsluiten. Door te vergelijken vindt u snel de goedkoopste premie met de dekking die u wilt.

Heeft u nog vragen of wilt u even overleggen met een van onze verzekeringsspecialisten? Neem dan vooral contact met ons op! U kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 688 37 00. U kunt ons ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp en Messenger.

Vergelijk nu online de premie van uw autoverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 23-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op