800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Vervangend vervoer: valt dit onder de dekking van mijn verzekering?

Als je schade aan jouw auto hebt en je niet meer verder kunt rijden heb je in sommige gevallen recht op vervangend vervoer. Of je verzekerd bent voor vervangend vervoer, hangt af van de manier waarop je verzekerd bent. Wij leggen het hieronder uit.

Hoe regel ik vervangend vervoer?

Als je auto flink beschadigd is en gerepareerd moet worden kan dit best een paar dagen duren. Je bent jouw auto dan enkele dagen kwijt. Heel vervelend als je afhankelijk bent van jouw auto, bijvoorbeeld om naar je werk te rijden. In dat geval is het fijn om vervangend vervoer te krijgen. Helaas krijg je niet altijd zomaar een leenauto mee van de garage, vooral niet als het om een langere tijd gaat. Het ligt aan de dekking van jouw autoverzekering of je recht hebt op vervangend vervoer.

Bij schade door tegenpartij heb ik recht op vergoeding?

Is de schade door een andere automobilist veroorzaakt? Dan kun je de kosten voor vervangend vervoer in de meeste gevallen verhalen op de verzekering van de tegenpartij. Elke automobilist heeft minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheid dekking afgesloten. Hiermee zijn ze dus verzekerd als ze schade bij anderen veroorzaken. De maximale kosten die men dan vergoedt zijn over het algemeen 75% van de huurkosten. De overige 25% moet je dan zelf betalen.

Bij schade door eigen schuld heb ik dan nog recht op vervangend vervoer?

Bij schade door eigen schuld ligt het eraan hoe je verzekerend bent. Om vervangend vervoer (deels) vergoed te krijgen heb je minimaal een WA + beperkt casco autoverzekering nodig. De schade moet wel onder de dekking van een WA + beperkt casco vallen. Met alleen een WA-verzekering wordt vervangend vervoer niet vergoed als de schade je eigen schuld is.

Welke dekking biedt vervangend vervoer?

Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je de keuze uit drie verschillende dekkingen: een WA dekking, een WA + beperkt casco dekking of een Allrisk dekking. Niet elke dekking biedt vervangend vervoer.

Vervangend vervoer bij WA verzekering 

Mocht je alleen een WA-dekking hebben dan kun je alleen de kosten van vervangend vervoer vergoed krijgen wanneer er een schuldige tegenpartij is. De maximale kosten die men dan vergoedt zijn over het algemeen 75% van de huurkosten. Dit betekent dat je niet alles kan claimen, het eerst moet voorschieten en dat er dus wel een tegenpartij moet zijn die schuld erkent. In alle andere gevallen kun je dus niets verhalen. Om de schade te verhalen op de tegenpartij werken wij samen met 112schade.nl.

vervangend vervoer

Vervangend vervoer bij WA + beperkt casco verzekering

Indien je een WA-beperkt casco dekking hebt, ben je verzekerd voor ruitschadediefstal, brand en schade door stormhagel en blikseminslag. In deze gevallen ben je dan ook verzekerd voor vervangend vervoer. De voorwaarde is wel dat je de schade laat herstellen bij een aangesloten herstelbedrijf van de betreffende verzekeraar. Ontstaat er schade aan je eigen auto door je eigen toedoen en niet door een van bovenstaande factoren? Dan worden de kosten voor vervangend vervoer niet gedekt door de WA-beperkt casco.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Vervangend vervoer bij Allrisk verzekering kan dat?

Alleen bij een WA-casco (all-risk) dekking ben je verzekerd voor schade die je zelf aan het voertuig hebt veroorzaakt. Dit betekent dat  je bij een schade aan je voertuig recht hebt op gratis vervangend vervoer gedurende de reparatie periode. Ook hier geldt weer, dat het voertuig wel hersteld moet worden bij een aangesloten herstelbedrijf van de betreffende verzekeraar. Omdat deze regeling per verzekeraar kan verschillen adviseren wij altijd om vooraf de voorwaarden te raadplegen of contact met ons op te nemen.

Heb ik recht op vervangend vervoer bij reparatie?

Heb je autoschade en moet de auto gerepareerd worden? In de meeste gevallen krijg je via de garage vervangend vervoer. De kosten hiervan worden dan vergoed door de verzekeraar. Let wel goed op, want sommige verzekeraars vergoeden vervangend vervoer bij reparatie alleen als je de auto laat repareren bij een garage waar zij afspraken mee hebben. Controleer dit dus altijd voordat je de auto laat repareren. Vervangend vervoer geldt in de meeste gevallen wel alleen als je zonder reparatie niet meer verder kunt rijden met de auto. Als de schade aan de auto licht is en deze nog gewoon kan rijden, wordt vervangend vervoer niet vergoed. Je kunt de reparatie immers zelfs inplannen op een moment dat jou uitkomt. Bovendien zal de reparatie dan niet lang duren.

Goedkope autoverzekering afsluiten? Vergelijk premies op kwaliteit en inhoud via Alpina.nl!

Wil je een goedkope autoverzekering afsluiten? Dan kun je dat direct doen op Alpina.nl! Via onze online vergelijkingstool kun je gemakkelijk verschillende autoverzekeringen vergelijken op kwaliteit én inhoud. Ga niet direct voor de goedkoopste autoverzekering, maar kijk vooral welke dekking je wilt afsluiten. Door te vergelijken vind je snel de goedkoopste premie met de dekking die je wil.

Heb je nog vragen of wil je even overleggen met een van onze verzekeringsspecialisten? Neem dan vooral contact met ons op! Jekunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 088 – 688 37 00. Je kunt ons ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp en Messenger.

Vergelijk nu online de premie van jouw autoverzekering

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op