800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat houdt een WAM-verzekering in?

U hebt vast weleens gehoord van de WA-verzekering. WA-verzekering staat in dit kader voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. En wat houdt een WAM-verzekering dan in? WAM staat voor Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Deze uit 42 artikelen bestaande wet ziet op de verzekeringsplicht voor motorrijtuigen. In het kader van deze wet wordt de term motorrijtuigen vrij breed gedefinieerd. Voor het gemak kunt u er in ieder geval van uitgaan dat uw auto onder de WAM valt. Heeft u dus een auto gekocht? Vergeet dan niet de wettelijk verplichte WAM-verzekering af te sluiten. U riskeert namelijk flinke boetes wanneer u niet WAM-verzekerd bent. En bent u zonder WAM-verzekering betrokken bij een ongeluk? Dan kan de schade op uw persoonlijke vermogen verhaald worden. Dit kan dus flink in de kosten.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

WAM-verzekering

Ben ik WAM verzekerd?

Bent u niet zeker of u WAM verzekerd bent met uw auto? Deze onzekerheid kan bijvoorbeeld bestaan in de volgende situaties:

  • Er is al een tijdje geen premie afgeschreven (bijvoorbeeld door financiële moeilijkheden);
  • u koopt een auto die volgens de verkoper nog even verzekerd is;
  • u hebt onlangs uw auto verzekerd maar weet niet of ‘de dekking al loopt’.

Indien u niet zeker weet of u WAM verzekerd bent, is het goed om dit na te gaan via de RDW kentekencheck. Hier voert u het kenteken in en drukt op de knop ‘gegevens opvragen’. Onder het balkje ‘status van het voertuig’ kunt u vervolgens lezen of uw auto WAM verzekerd is.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Geen WAM-verzekering

Hebt u geen WAM-verzekering? Dat betekent dat u behoorlijk risico loopt. Wanneer u schade toebrengt aan een andere persoon of een ander voertuig met uw auto, bent u niet gedekt. Dit betekent dat u zonder WAM-verzekering zelf de kosten draagt van de gemaakte schade. Deze kosten kunnen behoorlijk hoog zijn. Daarnaast zijn er wettelijke strafbepalingen waar u rekening mee dient te houden wanneer u rijdt zonder WAM-verzekering.

Boete onverzekerd autorijden

Op grond van artikel 30 van de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen loopt u het risico op een geldboete of zelfs hechtenis indien u niet WAM-Verzekerd bent. Hoeveel kan deze boete dan bedragen? De RDW kan een boete opleggen van rond de € 400,00. De RDW houdt zelf bij of uw auto verzekerd is. Wanneer dit niet zo is, zullen zij uiteindelijk vanzelf een boete verzenden. Daarnaast kunt u nog een boete krijgen van de politie indien u wordt aangehouden in een onverzekerd voertuig. In alle opzichten is het dus niet verstandig om zonder WAM-verzekering rond te rijden. Het is wettelijk verboden en het levert flinke risico’s op ten aanzien van uzelf en anderen.

WAM Verzekering afsluiten

Weet u niet zeker of u WAM-verzekerd bent? Check het dan voor de zekerheid. Wilt u nog een WAM-verzekering laten afsluiten? Zorg dan dat u alle gevraagde gegevens zo juist mogelijk stuurt. Bij Alpina kunt u de WAM-verzekering eenvoudig afsluiten. Bereken hier uw premie.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Alpina staat voor u klaar

Hopelijk bent u door dit artikel beter op de hoogte over het onderwerp WAM-verzekering. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Aarzel dan absoluut niet om contact op te nemen met ons. Vul ons contactformulier in of bel direct naar 088 – 688 3710. Onze specialisten helpen u goed op weg. Ook is het mogelijk om direct uw premie te berekenen via onze website.

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op