800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Waarom krijg ik een boete van de RDW?

Je kunt om verschillende redenen een boete van de RDW ontvangen. Heb je een voertuig op jouw naam overgeschreven, maar nog geen verzekering voor dit voertuig afgesloten? Ben je vergeten de premie van de autoverzekering te betalen? Staat jouw brommer in de schuur, maar heb je het kenteken niet geschorst? Allemaal zaken waarvoor je van de RDW een boete kunt ontvangen. Omdat het niet altijd duidelijk is welke actie je in welke situatie moet ondernemen, hebben wij de belangrijkste informatie op een rijtje gezet.

Besparen op jouw autoverzekering? Vergelijk premies!

Waarom krijg ik een boete van de RDW

Wanneer vind er tenaamstelling plaats?

Wanneer je een voertuig op jouw naam overschrijft, ben je aansprakelijk voor de motorrijtuigenbelasting, verzekering en Algemene Periodieke Keuring(APK). Wanneer je het voertuig niet binnen 28 dagen na de tenaamstelling hebt verzekerd, krijg je van de RDW een waarschuwingsbrief. In deze brief wordt aangegeven dat het voertuig dat op jouw naam staat niet verzekerd is. Het is dan van belang dat je contact opneemt met jouw verzekeraar of tussenpersoon. Deze kan, indien je verzekerd bent, controleren of er iets mis is gegaan met het aanmelden van het voertuig.

Na ontvangst van de waarschuwingsbrief heb je enige tijd om het voertuig alsnog te verzekeren of kan jouw verzekeringsmaatschappij het kenteken alsnog aanmelden bij de RDW. Wanneer je geen gehoor geeft aan de waarschuwingsbrief, krijg je een tweede brief van de RDW. Hierin geeft de RDW aan dat zij een artikel 34 verklaring van je willen ontvangen. Als je geen geldige verzekering had op de peildatum van de RDW, dan kan zij een boete opleggen. Deze bedraagt meestal € 609,00 (per 01-01-2021). Heb je jouw voertuig wel degelijk op tijd verzekerd? Dan dient de verzekeringsmaatschappij een artikel 34 verklaring af te geven. In deze verklaring staat dat je op de bewuste peildatum wel verzekerd was. Heb je het voertuig nog steeds niet of te laat verzekerd, dan kan de verzekeringsmaatschappij je niet in alle gevallen helpen.

Besparen op jouw autoverzekering? Vergelijk premies!

Beëindiging of schorsing verzekering?

Wanneer de verzekering van jouw voertuig opgezegd of geschorst is, ontvangt je geen waarschuwingsbrief van de RDW. De RDW geeft aan dat dit niet mogelijk is, omdat zij de aard van de beëindiging of schorsing niet kennen. Zij voeren alleen de controle uit. Je ontvangt in deze situaties direct een brief met daarin de mededeling dat je een artikel 34 WAM-verklaring dient te overleggen of anders een boete opgelegd kunt krijgen.

Wanneer controle van de RDW?

Ieder geregistreerd voertuig wordt minimaal eens per jaar gecontroleerd door de RDW. Deze frequentie wordt sinds vorig jaar aangehouden. De RDW geeft aan dat zij zijn overgegaan tot 100% controle omdat het Ministerie van Veiligheid en Justitie mensen die in overtreding zijn wil aanpakken.

Wat zijn de boetes van het RDW in 2023 voor auto en bromfiets?

De boete die je opgelegd kunt krijgen als jouw auto of motor niet verzekerd is bedraagt € 609,00 (per 01-01-2021). De boete voor een niet verzekerde bromfiets bedraagt € 439,00 (per 01-01-2021). Deze bedragen zijn inclusief €9,- administratiekosten.

Kan ik mijn kenteken schorsen?

Wanneer je een lange periode geen gebruik maakt van de openbare weg met jouw voertuig, kun je het kenteken online schorsen bij de RDW. Je bent dan gedurende de schorsingsperiode vrijgesteld van de WA-verzekeringsplicht, het betalen van motorrijtuigenbelasting en de APK-keuring.

Vrijwaringsbewijs?

Bij het kopen of verkopen van een voertuig is het erg belangrijk dat je erop let dat jouw voertuig(en) verzekerd is (zijn). Alleen met een vrijwaringsbewijs of een schorsingsbewijs heb je geen verzekeringsplicht.

Voorbeeld 1

Volgens de RDW komt het vaak voor dat mensen een voertuig verkopen, maar het kenteken niet overschrijven. Vervolgens geven zij het nieuwe voertuig op bij de verzekeringsmaatschappij, maar vergeten dat zij nog steeds aansprakelijk zijn voor het oude voertuig totdat deze overgeschreven is.

Voorbeeld 2

Je koopt een auto en zet deze op jouw naam. Je geeft het nieuwe voertuig door aan de verzekeraar, jouw oude voertuig is gratis meeverzekerd. Je vergeet na de meeverzekerde periode om de oude auto te verzekeren. Je bent voor beide auto’s aansprakelijk.

Het is van belang dat je een voertuig dat op jouw naam staat overschrijft of verzekert. Wanneer je een voertuig overschrijft ontvang je een vrijwaringsbewijs. De datum op jouw vrijwaringsbewijs is de datum dat je niet meer aansprakelijk bent voor een voertuig. Zorg ervoor dat je de verzekering dus niet eerder beëindigd dan deze datum. Zorg er ook voor dat je jouw vrijwaringsbewijs goed bewaart, voor jouw eigen administratie maar ook voor jouw verzekeraar. Zij kunnen deze namelijk opvragen om misverstanden over de datum van verkoop te voorkomen.

Boete onverzekerd voertuig 2023

De bedragen zijn inclusief €9,- administratiekosten
Voertuig Boete
Boete onverzekerde auto €650
Boete onverzekerde brommer/scooter €440
Boete onverzekerde motor €650
Boete onverzekerde snorfiets €440
Boete onverzekerde trekker/landbouwvoertuig €650

Wat is een artikel 34 WAM-verklaring?

Een artikel 34 WAM-verklaring, is een verklaring die door jouw verzekeringsmaatschappij afgegeven dient te worden om aan te tonen dat je op een bepaalde datum of in een bepaalde periode verzekerd was. In artikel 34 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) staat in welke omstandigheden een verklaring opgevraagd mag worden.

Een artikel 34 WAM-verklaring dient te voldoen aan een aantal eisen.

De papieren verklaring dient aan de volgende wettelijke eisen te voldoen:

  • De verklaring dient te zijn afgedrukt op officieel briefpapier van de verzekeringsmaatschappij of de gevolmachtigd agent.
  • Het dient een originele verklaring zijn (geen kopie of fax).

De digitale verklaring dient aan de volgende wettelijke eisen te voldoen:

  • Bovenaan de verklaring staat: ‘WAMPrintenArtikel34’.

Op beide verklaringen (papier en digitaal) dienen de volgende onderdelen te zijn vermeld:

  • De tekst ‘verklaring ingevolge artikel 34 van de WAM’.
  • De CRWAM-code van de verzekeraar of de gevolmachtigd agent.
  • De juiste controledatum.
  • Het juiste kenteken.
  • Het polisnummer.
  • Een originele handtekening (geen voorgedrukte handtekening of stempelafdruk).
  • De afgiftedatum van de verklaring (bij de digitale verklaring rechtsonder vermeld op de print).

Wat is het CRWAM?

Het CRWAM is het Centraal Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Dit is een database van de RDW waarin alle door verzekeraars, gevolmachtigden en tussenpersonen aangeleverde lopende verzekeringen worden opgeslagen per kenteken. De CRWAM-code van verzekeraars en gevolmachtigd agenten bestaat uit 4 cijfers en wordt afgegeven door de unit Handhaving van de RDW.

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op