800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

8 voordelen van een elektrische auto

Elektrische rijden wordt steeds populairder. Niet zo gek, want een elektrische auto heeft een aantal grote voordelen. Voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Twijfelt u nog over de aanschaf van een elektrische auto? Op Alpina.nl zetten we alle voordelen van een elektrische auto voor u op een rijtje!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

voordelen elektrische auto

Voordeel 1: Een elektrische auto is voordeliger in gebruik dan een benzine, LPG of diesel auto

Hoewel een elektrische auto vaak duurder is in aanschaf, is hij voordeliger in gebruik dan een auto op benzine, LPG of diesel. Elektriciteit is nou eenmaal een stuk goedkoper dan andere brandstoffen. Waar de benzineprijs voor een deel wordt bepaald door de olieprijs en de accijnzen, is daar bij elektriciteit natuurlijk geen sprake van. De kosten voor het opladen van een elektrische auto zijn vooral afhankelijk van de manier van opladen. U kunt uw elektrische auto op drie manieren opladen: via een snellader, een openbare laadpaal of een laadpaal bij u thuis. Thuisladen is de voordeligste manier. Over het algemeen geldt dat opladen met een thuislader 50% goedkoper is dan rijden op brandstof. Een behoorlijk verschil dus.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Voordeel 2: Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig, omdat hij weinig bewegende onderdelen heeft. Ter vergelijking: een auto met een verbrandingsmotor heeft ruim 200 bewegende onderdelen in de aandrijflijn, bij een elektrische auto zijn dit er minder dan twintig. Bewegende onderdelen zijn onderhevig aan slijtage en onderhoud, en moeten daarom af en toe vervangen worden. Bovendien hoeft u bij een elektrische auto geen olie te verversen, bougies te vernieuwen of de koppeling of distributieriem te vervangen. Ook gaan de remmen vaak langer mee dan bij een brandstofauto, omdat u meer gebruik kunt maken van remmen op de elektromotor. De banden kunnen bij een elektrische auto wel iets sneller slijten, omdat deze zwaarder is dan een auto met een verbrandingsmotor.

Voordeel 3: Een elektrische auto heeft vrijstelling van BPM

Als u een volledig elektrische auto rijdt, bent u vrijgesteld van BPM. BPM, Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen, is de belasting die u betaalt voor een personenauto, bestelauto of motor. De Belastingdienst berekent de BPM voor een personenauto aan de hand van de CO2 -uitstoot. Hoe zuiniger de auto, hoe minder BPM u betaalt. Voor een volledig elektrische auto betaalt u geen BPM, deze is vrijgesteld door de Belastingdienst. Op deze manier wil de Rijksoverheid volledig elektrisch rijden stimuleren.

Voordeel 4: U hoeft geen motorrijtuigenbelasting te betalen

Normaal gesproken betaalt u als bezitter van een motorvoertuig altijd motorrijtuigenbelasting. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van het soort brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waar u woont. Als eigenaar van een elektrische auto hoeft u echter geen wegenbelasting te betalen. De Rijksoverheid heeft bezitters van een volledig elektrische auto tot en met 2024 vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting.

Voordeel 5: Het is beter voor het milieu

Een elektrische auto is een stuk beter voor het milieu dan een auto met een verbrandingsmotor. Een elektrische auto produceert geen stikstof en fijnstof, en stoot minder CO2 uit bij zowel het rijden als de productie van de auto. Als de auto rijdt op energie die is opgewekt door de natuur, bijvoorbeeld door windmolens of zonnepanelen, rijdt de auto helemaal zonder uitstoot. Dit is positief voor het klimaat. Elektrisch rijden is dan ook een duurzame keuze. Daarom probeert de Rijksoverheid dit ook te stimuleren, door elektrische auto bezitters vrij te stellen van BPM en MRB.

Voordeel 6: U kunt zelf energie opwekken met zonnepanelen

Heeft u zonnepanelen op uw woning? Dan kunt u met de opgewekte energie uw elektrische auto opladen. Dat werkt als volgt: in de zomermaanden wekt u natuurlijk meer stroom op dan in de wintermaanden. Overtollig stroom kunt u daarom terugleveren aan de energiemaatschappij. Aan het eind van het jaar wordt de teruggeleverde stroom afgetrokken van uw stroomverbruik. U betaalt dan alleen het aantal kWh dat overblijft. Dit wordt de salderingsregeling genoemd. Uw elektrische auto wordt natuurlijk opgeladen met stroom van het net, maar doordat u meer opwekt dan u heeft verbruikt, kunt u dit terugleveren en worden de twee bedragen tegen elkaar weggestreept.

Let op: vanaf 2023 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd. Dit betekent dat u ieder jaar minder terugkrijgt voor de overtollige stroom die u opwekt en teruglevert aan de energiemaatschappij.

Voordeel 7: Er komen steeds meer laadmogelijkheden bij

Omdat elektrisch rijden steeds populairder wordt, komen er ook steeds meer laadpalen bij. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa. Inmiddels tellen we in Nederland al ruim 60.000 laadpalen, en in 2030 moeten dit er maar liefst 1,7 miljoen zijn. Ze komen in  diverse straten en woonwijken, langs autowegen en snelwegen, bij supermarkten en horeca. U hoeft dus niet bang te zijn dat u langs de weg stil komt te staan, omdat u geen laadpaal kunt vinden.

Voordeel 8: Een elektrische auto is heel stil

Dit is eigenlijk zowel een voor- als een nadeel. Normaal gesproken wordt het meeste geluid van een auto geproduceerd door de verbrandingsmotor. Aangezien een elektrische auto geen verbrandingsmotor heeft, maar  wordt aangedreven door elektriciteit, zijn deze auto’s heel erg stil. Heel fijn voor u als automobilist en mensen die dicht bij een autoweg wonen, maar wel gevaarlijker voor voetgangers en fietsen. Daarom moeten elektrische auto’s bij lage snelheden verplicht geluid maken. Op die manier hoor je elektrische auto’s wel aankomen, maar maken ze nog steeds minder geluid dan een benzine auto.

Elektrische auto verzekeren? Sluit direct een autoverzekering af op Alpina.nl!

Bent u van plan een elektrische auto aan te schaffen? Dan kunt u op Alpina.nl uw autoverzekering regelen! Voor een elektrische auto wordt vaak gekozen voor een allrisk autoverzekering. Niet alleen is de accu van een elektrische auto erg kostbaar, ook de reparatiekosten kunnen duurder zijn dan bij een reguliere benzine auto. Daarom is een allrisk autoverzekering vaak een verstandige keuze. Hiermee bent u verzekerd voor allerlei schades en diefstal en worden de (vaak hoge) kosten vergoed door de verzekeraar.

Heeft u nog vragen over het verzekeren van uw elektrische auto? Neem dan vooral contact met ons op!

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op