Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Blauwe kentekenplaat

Blauwe kentekenplaatTegenwoordig zijn er twee soorten blauwe kentekenplaten: voor oldtimers en voor taxi’s.

Wanneer mag een oldtimer de blauwe kentekenplaat voeren?

Oldtimers met een datum van toelating vóór 1 januari 1978 mogen de (donker)blauwe kentekenplaat met witte letters voeren. Voordat de blauwe kentekenplaat wordt afgegeven, wordt gecontroleerd of op het voertuigbewijs een datum van toelating vóór 1 januari 1978 vermeld staat en de kentekenplaat bestaat uit een combinatie van 4 cijfers en 2 letters. Als aan alle eisen is voldaan mag een ongelimiteerd aantal platen gekocht worden.
Blauwe kentekenplaten zijn voorzien van een keurmerk bestaande uit de Nederlandse leeuw en de tekst ‘RKM’. Het keurmerk – en met name het volgnummer – moet duidelijk herkenbaar blijven, want aan de hand van dit volgnummer kan de maker van de kentekenplaat achterhaald worden.

Voor geïmporteerde oldtimers kunt u bij de RDW een ‘ouderwetse’ kentekenplaat aanvragen, mits de datum eerste toelating voor automobielen vóór 1978 en voor motorrijwielen/bedrijfsvoertuigen vóór 1973 ligt.

Deze regeling is een aanvulling op de al langer bestaande mogelijkheid om historische voertuigen, die door het verlies van kentekenpapieren een recente kentekenplaat bezitten, weer van de oorspronkelijke kentekenplaat te voorzien.

Voertuigen die vanwege hun historische waarde door liefhebbers in Nederland zijn geïmporteerd, krijgen van de RDW bij registratie een ‘klassieke’ kentekenplaat uitgereikt. In overleg met de Federatie van Historische Automobielclubs (FEHAC) heeft de RDW enkele speciale series ‘ouderwetse’ kentekens ter beschikking gesteld, met name voor geïmporteerde klassiekers.

Personenvoertuigen van vóór 1978, krijgen bij de kentekenregistratie na invoer automatisch een ‘ouderwetse’ nummerplaat. Bedrijfsvoertuigen krijgen na invoer bij kentekenregistratie een kentekenplaat uit de serie BE-00-00 en motorrijwielen een kentekenplaat uit de serie ZF-00-00.

Voertuigen die voor die tijd zijn ingevoerd kunnen nu alsnog in aanmerking komen voor deze series ‘ouderwetse kentekenplaten’, mits de datum eerste toelating voor automobielen vóór 1978 en voor motorrijwielen/bedrijfsvoertuigen vóór 1973 ligt. NB De RDW hanteert de datum eerste toelating. Wanneer deze niet kan worden aangetoond, maar het bouwjaar wel, dan gaat de RDW uit van het bouwjaar.

Klik hier voor meer informatie over een oldtimerverzekering.

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op