Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

grijs kenteken

Grijs kenteken verzekeren

Een auto met een grijs kenteken is een auto met een belastingvoordeel. Dit voordeel krijg je als je zo geregistreerd staat bij de RDW.

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

14 dagen bedenktijd.

Probeer ons product risicovrij met de 14-daagse tevredenheidsgarantie

Een breed aanbod.

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts.

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

Alles over het grijs kenteken

Een auto met een grijs kenteken is een auto met een belastingvoordeel. Dit voordeel krijg je als je zo geregistreerd staat bij de RDW. Waar moet je auto aan voldoen voor het belastingvoordeel? En kun je een auto zelf ombouwen naar een grijs kenteken? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Een auto met een grijs kenteken biedt voordelen. Je krijgt een korting op de motorrijtuigenbelasting en bij het kopen van de auto ben je geen BPM verschuldigd. Dit geeft dus een aanzienlijke besparing op de belastingheffing. Bij het verzekeren van een auto met een grijs kenteken kunnen wij je helpen. In vergelijking met een personenauto zijn er minder verzekeraars die een verzekeringsoplossing bieden, maar het vergelijken loont.

Wat is een grijs kenteken?

De naam doet vermoeden dat je auto’s met dit kenteken kunt herkennen aan de kleur van het nummerbord, maar dat is niet het geval. In de meeste gevallen gaat het om bestelauto’s, bestelbusjes of auto’s met een open laadbak met een kenteken dat begint met de letter “B” of “V”. De benaming komt voort uit de kleur van het vroegere kentekenbewijs deel 1. Door te ruime regelgeving reden in het verleden ook particulieren in auto’s met een grijs kenteken, maar dat is tegengegaan. Het gaat nu hoofdzakelijk om ondernemers. Ook gehandicapten kunnen onder voorwaarden een auto met een grijs kenteken bezitten.

Waar moet een auto met een grijs kenteken aan voldoen?

De eisen waar de auto aan moet voldoen, verschillen per type vervoersmiddel. Voor een grote bestelauto gelden andere eisen dan voor bijvoorbeeld een auto met een open laadbak of een bestelauto met een verhoogd dak. De voorwaarden hebben betrekking op:

 • De omvang van de laadruimte. Bij een grote bestelauto moet de laadruimte minimaal 2 meter lang zijn.
 • Zijruiten. Zijn ze toegestaan en hoeveel maximaal?
 • Wel of geen verplichte vaste wand?
 • Aanvullende eisen. Er mogen bijvoorbeeld geen banken achter de voorste zitplaatsen geplaatst worden.

Zie het overzicht van eisen voor bestelauto’s op de website van de Belastingdienst.

Daarnaast worden er eisen gesteld aan de eigenaren (ondernemers en gehandicapten). De eigenaar moet een ondernemer zijn voor de omzetbelasting en moet ook een BTW-nummer hebben. De bestelauto staat op naam van de ondernemer of de onderneming. Daarnaast moet de auto voor meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers zakelijk gebruikt worden. Voor gehandicapten geldt onder andere dat ze voor vervoer afhankelijk moeten zijn van de betreffende auto.

Wegenbelasting berekenen voor een auto met grijs kenteken

Ben je particulier en heb je een auto op grijs kenteken dan moet je ook wegenbelasting betalen. Hoeveel wegenbelasting je moet betalen kun je online bereken.

Bereken wegenbelasting

De dekking van je autoverzekering

We kijken naar je auto, vergelijken een groot aantal autoverzekeringen en helpen je met het kiezen van een passende dekking.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal,joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

WA beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal,joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All-Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal,joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Veelgestelde vragen over het grijs kenteken

Welke auto’s hebben een grijs kenteken?

Het aanbod aan auto’s met een grijs kenteken is ruim. Bestaande auto’s kunnen namelijk zo omgebouwd worden dat ze voldoen aan de eisen. De meest voorkomende auto’s met een grijs kenteken:

 • Bestelauto’s met of zonder open laadbak
 • Bestelauto’s met een verhoogd dak
 • Terreinauto’s
 • Bestelbusjes

Hoeveel ben je kwijt aan wegenbelasting?

De wegenbelasting (=motorrijtuigenbelasting) is voor auto’s met een grijs kenteken lager. Ondernemers krijgen als het ware een korting op het tarief. Er worden wel voorwaarden gesteld om voor deze korting in aanmerking te komen. Deze komen overeen met de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Ook gehandicapten kunnen recht hebben op een korting op de wegenbelasting. Voor bestelauto’s van 30 jaar of ouder kun je vrijstelling krijgen voor de wegenbelasting. Je kunt ook vrijstelling krijgen voor elektrisch aangedreven auto’s met een grijs kenteken. In dat geval is er sprake van een nultarief.

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting kun je berekenen op de website van de Belastingdienst. Bij de optie ‘Selecteer het soort motorrijtuig’ kun je kiezen voor ‘Bestelauto ondernemer’.

Hoe zit het met de BPM van een auto met een grijs kenteken?

De afkorting BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen. Bij het kopen van een motorrijtuig reken je deze belasting af met de Belastingdienst. Ook bij het importeren van een auto ben je deze belasting verschuldigd. Een onderneming hoeft de BPM niet af te rekenen. Vroeger moest het BPM-bedrag voorgefinancierd worden, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. De teruggaafregeling is vervangen door een vrijstelling. Wel zo prettig voor ondernemers. Bij verkoop binnen 5 jaar kan de vrijstelling door worden geschoven naar de volgende ondernemer.

Wat kost het ombouwen naar een grijs kenteken?

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ombouwen van auto’s met een geel kenteken. Als je een nieuwe auto zoekt, kun je gelijk gaan voor een auto met een grijs kenteken. Voor jonge auto’s met een geel kenteken kan het in sommige gevallen zinvol zijn om het voertuig om te bouwen. Door de auto af te stemmen op de eisen die gelden voor een grijs kenteken, kun je alsnog profiteren van de fiscale voordelen. Uiteraard moet het fiscaal voordeel wel opwegen tegen de kosten van het ombouwen van de auto. Over de hoogte van de kosten kunnen wij weinig zeggen. Het ombouwen kan bestaan uit het blinderen van een ruit, maar het verbouwen van de laadbak kan ook noodzakelijk zijn.

Bereken de premie voor een auto met grijs kenteken

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op