Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Schadeformulier invullen

Betrokken raken bij een aanrijding is al vervelend genoeg. Maar wanneer moet je nu wel of geen schadeformulier invullen en welke informatie moet je invullen en aankruisen? Voor de verzekeringsmaatschappij is het belangrijk dat je het formulier zo volledig mogelijk invult om jouw schade op een juiste manier af te kunnen wikkelen. Het zou zonde zijn als jouw schade wordt afgewezen omdat het formulier niet juist is ingevuld.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

hoe schadeformulier invullen

Hoe werkt het invullen van een schadeformulier?

Je vult het schadeformulier in op het moment dat je betrokken bent bij een ongeval, bijvoorbeeld wanneer je de spiegel van een andere auto eraf rijdt of wanneer een andere bestuurder tegen je op botst. Het beste is om het schadeformulier direct na het ongeval in te vullen, omdat je het dan nog het beste kunt herinneren wat er precies gebeurd is. Het is daarom verstandig om de voorkant van het schadeformulier samen met de tegenpartij in te vullen. Beide partijen hebben een ingevuld formulier nodig om op te sturen naar hun verzekeraar. De achterkant kun je eventueel zelf thuis invullen. Hierop staan vooral jouw persoonlijke gegevens.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wanneer schadeformulier invullen?

Als je een aanrijding hebt gehad waarbij een andere partij betrokken is geweest, dan dient er altijd een schadeformulier ingevuld te worden door beide partijen. Het schadeformulier bestaat uit een toelichting, een origineel schadeformulier en een doordruk van dit formulier. Je vult met de tegenpartij het originele formulier in. Hierdoor drukt de informatie die je invult automatisch door op het schadeformulier wat hierachter aan vast zit. Maak je gebruik van een geprint schadeformulier? Dan zal deze twee keer ingevuld moeten worden door jou en de tegenpartij. Een geprint schadeformulier drukt namelijk niet door. Het is belangrijk dat beide partijen in het bezit zijn van een volledig ingevuld schadeformulier.

In principe is bij ruitschadestormschade, brandschade, hagelschade, inbraakschade, diefstal van het voertuig en aanrijdingen waarbij geen tegenpartij bij betrokken is geweest, een schadeformulier niet noodzakelijk.

Hoe vul ik een schadeformulier in?

Het schadeformulier heeft een voor- en een achterkant. De voorkant vul je samen met de andere partij in. De achterkant kun je ook thuis invullen. Dit zijn voornamelijk jouw persoonlijke gegevens. Hieronder zullen we even toelichten hoe je het formulier precies moet invullen.

Voorkant invullen

Op de voorzijde van het schadeformulier zie je de cijfers 1 tot en met 15. Bij elk cijfer hoort informatie die je samen met de tegenpartij moet invullen. Loop alle stappen rustig met elkaar door en vul alles zo volledig mogelijk in.

Bespreek ook duidelijk met de tegenpartij wie zijn gegevens onder voertuig A invult, en wie onder voertuig B. Bij nummer 6 wordt gevraagd naar de gegevens van de verzekeringnemer. Bij nummer 9 wordt gevraagd naar de gegevens van de bestuurder. Je vult bij nummer 9 altijd de gegevens in van de bestuurder op het moment van de aanrijding. Stond jouw voertuig geparkeerd ten tijde van de aanrijding en was er niemand aanwezig? Dan kun je bij bestuurder dus niets invullen.

In het midden van het formulier zie je nummer 12, aangegeven als “toedracht”. Hier kun je het hokje/de hokjes aankruisen die van toepassing zijn. Zo wordt het voor de verzekeringsmaatschappij een stuk duidelijker om te beoordelen hoe de aanrijding is ontstaan. Onderin op het formulier kunnen beide partijen bij nummer 14, aangegeven als “mijn opmerkingen”, zelf nog een korte toelichting geven.

Als alle informatie volledig is ingevuld en beide partijen het eens zijn met hetgeen wat er op het formulier vermeld staat, dan moet het formulier door beide personen worden ondertekend. Na ondertekening kan het origineel losgescheurd worden van de doordruk zodat beide betrokkenen een eigen formulier hebben.

Achterkant invullen

Het invullen van de achterzijde van het schadeformulier wordt vaak vergeten door verzekerden. Toch is het erg belangrijk voor de verzekeringmaatschappij dat de achterzijde wordt ingevuld. Het invullen van de achterzijde kun je rustig thuis doen. Hier heb je de tegenpartij niet voor nodig. Door het invullen van de achterzijde van het formulier, maakt het dat het schadeformulier jouw formulier wordt.

Op de achterzijde van het schadeformulier wordt veel informatie gevraagd, maar niet alles is even belangrijk. De belangrijkste acht punten die ingevuld moeten worden zijn de volgende:

 1. Verzekeringnemer
 2. Bestuurder
 3. Schade aan jouw motorrijtuig
 4. Politie
 5. Slachtoffers
 6. Omstandigheden tijdens voorval
 7. Aansprakelijkheid
 8. Datum en handtekening

Denk je er wel aan dat je alle informatie invult die onder deze punten vallen? Voorbeeld: De gegevens die onder verzekeringnemer vallen zijn naam, rekeningnummer, beroep, loondienst/zelfstandig en recht op aftrek BTW.

Waar nog meer op letten bij het invullen?

Tot slot geven wij je nog een aantal tips die je kunt gebruiken als je betrokken raakt bij een aanrijding en een aanrijdingsformulier moet invullen:

 1. Als er een discussie ontstaat tussen jou en de tegenpartij tijdens het invullen van het schadeformulier en je bent het niet eens met hetgeen de tegenpartij op het formulier vermeldt, zet dan NIET jouw handtekening op het formulier!!
 2. Maak foto’s van de schade aan beide voertuigen.
 3. Maak foto’s van de situatie ter plaatse.
 4. Ga op zoek naar getuigen en noteer de volledige naam- en adresgegevens en een telefoonnummer.
 5. Maak een foto van jouw schadeformulier (voor- en achterzijde). Mocht het formulier niet aankomen bij de verzekeringsmaatschappij dan heb je altijd nog iets achter de hand.
 6. Zodra de voorzijde van het schadeformulier door beide partijen is ondertekend, mag je NIETS meer veranderen op het formulier. Doe je dit wel dan is jouw formulier ongeldig.

Wie moet het schadeformulier invullen?

De voorkant van het schadeformulier moet je samen met de andere partij invullen. Dit kun je het beste direct na het ongeval doen, wanneer alles nog vers in het geheugen zit.

Wat te doen na invullen schadeformulier?

Als je het schadeformulier helemaal hebt ingevuld, stuur je het formulier op naar de autoverzekeraar. Dit kan zowel via de post of via e-mail. Controleer bij jouw verzekeraar waar je het schadeformulier naar toe op moet sturen. Tegenwoordig kun je de schade ook melden via een mobiele app. Dan hoef je het schadeformulier helemaal niet in te vullen, maar beantwoord je de vragen in de app. Bovendien kun je dan ook nog foto’s toevoegen.

 

Schadeformulier invullen: download gratis het schadeformulier

Zorg ervoor dat je altijd een schadeformulier in de auto hebt liggen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan kun je dit op een juiste manier afhandelen met de tegenpartij. Op onze website kun je een online schadeformulier downloaden.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op