Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Ruitschade auto: wat te doen?

Iedereen heeft wel eens met ruitschade aan de auto te maken. Een barstje in de ruit of een scheur. De kosten voor ruitschade kunnen flink oplopen, vooral als er een ruit vervangen moet worden. Door een autoverzekering te nemen met een dekking tegen ruitschade zorgt u ervoor dat u goed verzekerd bent. Maar wat valt er precies onder ruitschade bij een auto en wat moet u doen als u ruitschade heeft?

Wat is ruitschade?

Ruitschade is schade aan de ruiten van je auto. Veel voorruiten worden tegenwoordig gemaakt van gelaagd glas. Dit type glas breekt niet in stukjes uit elkaar bij een inslag, maar er kunnen wel barsten en sterren ontstaan. Kleine sterren kunnen meestal wel verholpen worden, zonder dat de hele autoruit vervangen hoeft te worden. De achter- en zijruiten van een auto worden meestal gemaakt van gehard glas. Dit type glas breekt wel bij een inslag en moet daarom meestal volledig vervangen worden bij ruitschade. Daarnaast hebben sommige auto’s een zonnedak of een panorama dak van glas. Hier kan ook schade aan ontstaan.

Er bestaan twee soorten ruitschade: een sterretje of een barst. Wij lichten het verschil tussen de twee even toe.

Wat moet ik doen met een sterretje in mijn ruit?

Een sterretje is schade aan de autoruit van maximaal 3 centimeter. Dat is ongeveer ter grote van een twee euro muntstuk. Als u er op tijd bent kan een sterretje in de voorruit vaak verholpen worden met een harsinjectie. Door bijvoorbeeld temperatuurwisselingen kan een klein sterretje echter uitgroeien tot een flinke barst. Is het sterretje groter dan een twee euro muntstuk? Dan zullen de meeste garages ervoor kiezen om de vooruit in zijn geheel te vervangen.

Wat moet ik doen met een barst in mijn ruit?

Als een sterretje groter wordt, kan het uitgroeien tot een grote scheur of barst. Uw voorruit spat niet spontaan uit elkaar als er een barst in zit, maar het is wel aan te raden om er niet te lang mee door te rijden. Een barst in de ruit kan namelijk zorgen voor verminderd zicht. Ook riskeert u een verkeersboete. Daarnaast kan de barst, vooral door temperatuurverschillen, nog groter worden. In het geval van een barst of een scheur in de ruit wordt vaak de hele vooruit vervangen.

Vervangen of repareren wat is handig?

Zoals gezegd wordt ruitschade vaak gerepareerd als het sterretje of barst kleiner is dan een twee euro muntstuk. Dit wordt gedaan door middel van een harsinjectie. Als uw een WA + beperkt casco of een allrisk autoverzekering heeft, is reparatie van ruitschade  meeverzekerd.

Als de ruitbreuk groter is dan een twee euro muntstuk moet de ruit meestal vervangen worden. Wanneer de autoruit vervangen moet worden, betaalt u vaak wel een eigen risico. Oók als u dit laat doen door een herstelbedrijf dat samenwerkt met uw verzekeraar. Bij sommige verzekeraars wordt het eigen risico echter wel gehalveerd als u het bij een aangesloten herstelbedrijf laat doen.

Wat kost een sterretje repareren?

De kosten voor het repareren van een sterretje verschillen per garage of herstelbedrijf. Wanneer het sterretje in uw voorruit gerepareerd kan worden, is dit uiteraard goedkoper dan wanneer de hele voorruit vervangen moet worden. De kosten voor reparatie zijn vaak enkele tientallen euro’s. De kosten voor het vervangen van een ruit liggen vaak tussen de €200 en €500. De exacte kosten zijn afhankelijk van het type auto en de extra’s in de ruit, zoals bijvoorbeeld voorruitverwarming of een regensensor. Een sterretje repareren is vaak meeverzekerd bij een WA + beperkt casco of Allrisk autoverzekering. Deze kosten hoeft u dan dus niet te betalen. Bij ruitvervanging betaalt u het eigen risico. Controleer wel altijd even bij de verzekeraar of u dit bij een aangesloten herstelbedrijf moet laten doen.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Wat valt onder ruitschade?

Onder ruitschade valt een sterretje of een barst, maar ook een ingeslagen ruit bij inbraak. De dekking verschilt wel per verzekeraar, dus het is belangrijk dat u altijd goed in de polisvoorwaarden van uw verzekering krijgt. Zo is bij sommige verzekeraars schade aan een panoramadak, zonnedak of het glas van de koplampen ook meeverzekerd. Andere verzekeraars keren echt alleen uit bij schade aan de voorruit, achterruit of een van de zijruiten. Krassen in de autoruit worden ook niet altijd gedekt. Wilt u ook verzekerd zijn voor ruitschade aan uw panoramadak? Dit is niet vanzelfsprekend bij elke verzekeraar zo, ook al is een panoramadak vaak grotendeels van glas. Controleer voor het afsluiten van een autoverzekering altijd even hoe u bent verzekerd bij ruitschade. Zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan bij ruitschade aan uw auto.

Wanneer verzekerd tegen ruitschade?

U bent verzekerd tegen ruitschade als u een WA + beperkt casco of een Allrisk autoverzekering afsluit. Met alleen een WA-verzekering wordt ruitschade niet vergoed. Let wel op: als de ruitschade is ontstaan door een ongeval, valt dit niet onder de dekking van een WA + beperkt casco verzekering.

ruitschade auto

Wat kost ruitschade?

U kunt de reparatie natuurlijk ook zelf betalen. Hoeveel ruitschade kost is afhankelijk van het soort schade. Een sterretje laten repareren kost u enkele tientjes tot €75,-. Als een ruit vervangen moet worden kost dit al snel tussen de €200,- en €500,- euro. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van het merk, het type auto en de extra’s in de ruit. Als u een ruit heeft met voorruitverwarming, regensensor of lichtsensor kost dit al snel extra. Natuurlijk verschilt het ook per herstelbedrijf wat de kosten van ruitschade zijn.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat kost een autoruit?

Heeft u een flinke barst in uw ruit? Dan zal de hele ruit vervangen moeten worden. Maar wat kost een autoruit eigenlijk? De kosten van een autoruit zijn afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het merk en type van de auto
 • Of het om de voor-, achter- of zijruit gaat
 • Eventuele extra’s in de ruit, zoals voorruitverwarming of een regensensor
 • Montagekosten

De kosten voor een autoruit en het vervangen hiervan kunnen per autoherstelbedrijf verschillen. Controleer wel altijd even bij welke schadeherstelbedrijven uw verzekeraar is aangesloten.

Stappenplan bij ruitschade

Heeft u ruitschade aan uw auto en weet u niet wat u moet doen? Volg dan onderstaande stappen:

Stap 1: Controleer de dekking van uw autoverzekering
Met alleen een WA-verzekering bent u niet verzekerd voor ruitschade aan de auto, met een WA + beperkt casco of een allrisk verzekering wel. Controleer dus even de dekking van uw autoverzekering.

Stap 2: Lees de polisvoorwaarden van uw autoverzekering
Elke verzekeraar heeft andere polisvoorwaarden bij ruitschade. Zo wordt bij de een schade aan een panoramadak wel vergoedt, en bij de ander niet. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden van uw autoverzekering door om te kijken of u verzekerd bent voor uw ruitschade.

Stap 3: Zoek op bij welke schadeherstelbedrijven uw verzekeraar is aangesloten
Op uw groene kaart en in de polisvoorwaarden kunt u terugvinden bij welke schadeherstelbedrijven uw verzekeraar is aangesloten. Bij een aangesloten herstelbedrijf  hoeft u het bedrag niet voor te schieten en heeft vaak ook recht op vervangend vervoer.

Stap 4: Controleer onder welke voorwaarden de ruit wordt gerepareerd of vervangen
Als de ruit vervangen moet worden betaalt u bij sommige verzekeraars een eigen risico. Hoeveel eigen risico u betaalt, verschilt per verzekeraar. Ook zijn krassen in de ruit niet altijd gedekt. Lees altijd even de kleine lettertjes van uw verzekering en voorkom zo vervelende verrassingen!

Stap 5: Maak een afspraak
Als u een aangesloten herstelbedrijf heeft gekozen kunt u het beste zo snel mogelijk een afspraak maken. Ruitschade kan zorgen voor vervelende situaties. Door de schade aan uw ruit kunt u last krijgen van verminderd zicht. Bovendien riskeert u een boete als te lang blijft doorrijden met ruitschade.

Stap 6: Laat de ruit vervangen of herstellen
Als de ruit is gerepareerd of vervangen kunt u weer veilig de weg op!

Ruitschade auto

Opspattende steentjes. Puin op de weg. Snelle temperatuurswisselingen. Inbraak. Ruitschade kan op veel verschillende manieren ontstaan. Hoe uw ruitschade ook is ontstaan, het is natuurlijk hoe dan ook vervelend en komt nooit goed uit. Vergeet daarom niet om van te voren ruitschade mee te verzekeren bij uw autoverzekering. In de polisvoorwaarden vindt u precies hoe uw autoverzekeraar omgaat met ruitschade. Zo weet u zeker dat een sterretje vergoed wordt en u snel verder kunt rijden.

Ruitschade repareren

Ruitschade bij een auto kan heel vervelend zijn. U moet er ook zeker niet te lang mee door blijven rijden. Een klein sterretje kan groter worden en uitgroeien tot een flinke scheur of barst. En dan bent u verder van huis. Bovendien zullen de kosten voor reparatie dan ook een stuk hoger zijn. Laat ruitschade aan uw auto dus zo snel mogelijk repareren. Controleer wel altijd even bij welke schadeherstelbedrijven uw verzekeraar is aangesloten. Bij een aangesloten herstelbedrijf  hoeft u het bedrag niet voor te schieten en heeft vaak ook recht op vervangend vervoer.

Ruitschade verzekering

Ruitschade kan iedereen overkomen. Bovendien kunnen de reparatiekosten flink oplopen, zeker als de ruit vervangen moet worden. Daarom is het fijn om goed verzekerd te zijn bij ruitschade. Ruitschade wordt vergoed met een WA + beperkt casco of Allrisk autoverzekering. Controleer dit wel altijd even in de polisvoorwaarden van uw verzekering. Elke verzekeraar hanteert namelijk andere voorwaarden als het gaat om ruitschade.

Bereken de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op