Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

man achter laptop thuis

Schadeformulier

Het schadeformulier voor een auto krijgt u bij het afsluiten van een autoverzekering.

Alles over het schadeformulier

Het schadeformulier voor een auto krijgt u bij het afsluiten van een autoverzekering. Dit schadeformulier moet u vanaf dat moment altijd in uw auto bewaren. Het is zelfs beter om er twee te hebben voor het geval u betrokken raakt in een kettingbotsing of per abuis op 1 dag 2 keer bij een autoschade betrokken raakt.

Het schadeformulier is ook te gebruiken wanneer u schade heeft met een brommer of motor.

Lees ook onze tips hoe je een schadeformulier moet invullen of wat de dramatische gevolgen kunnen zijn wanneer u een schadeformulier verkeerd invult.

Hoe kom ik aan een schadeformulier?

Bij het afsluiten van een autoverzekering krijgt u, samen met de polis, een schadeformulier. Bewaar deze vervolgens in de auto, zodat u hem altijd bij de hand heeft als u schade oploopt. Heeft u het schadeformulier niet meer? Dan kunt u deze opvragen bij uw tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij. U kunt het schadeformulier ook hier downloaden en printen.

Wanneer schadeformulier invullen?

U vult het schadeformulier in op het moment dat u betrokken bent bij een ongeval, bijvoorbeeld wanneer u de spiegel van een andere auto eraf rijdt of wanneer een andere bestuurder tegen u op botst. Het beste is om het schadeformulier direct na het ongeval in te vullen, omdat u zich dan nog het beste kunt herinneren wat er precies gebeurd is. Het is verstandig om de voorkant van het schadeformulier samen met de tegenpartij in te vullen. Beide partijen hebben een ingevuld formulier nodig om op te sturen naar hun verzekeraar. De achterkant kunt u eventueel zelf thuis invullen. Hierop staan vooral uw persoonlijke gegevens.

Hoe schadeformulier invullen?

Het correct invullen van het schadeformulier is heel belangrijk. Een fout tijdens het invullen kan proces vertragen, waardoor de schade minder snel afgehandeld wordt. Daarom is het belangrijk dat u het formulier direct na het ongeval invult. Zorg dan ook dat u altijd een schadeformulier in uw dashboardkastje heeft liggen. Zo weet u zeker dat u het formulier volledig en correct invult. Om u op weg te helpen, hebben wij een video gemaakt waarin we stap voor stap uitleggen hoe u een schadeformulier in moet vullen

Download GRATIS het schadeformulier via Alpina

Download hier een Europees schadeformulier.

Veelgestelde vragen over het schadeformulier

Kan het invullen van een goed schadeformulier het proces versnellen?

Mocht u niet meer in het bezit zijn van een schadeformulier, vraag dan een nieuw formulier op bij uw verzekeraar of uw tussenpersoon. U kunt ook een schadeformulier van onze site downloaden. Mocht u nog vragen hebben over het formulier of over een ander onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Hoe vul ik een schadeformulier in?

Raakt u betrokken bij een aanrijding? Dan vult u samen met de tegenpartij het schadeformulier in. Dit doet u ter plekke, direct na het ongeval. Zo ligt alles nog vers in het geheugen en kunt de formulier correct invullen. Het formulier heeft een voor- en een achterkant. U hoeft alleen de voorkant samen met de andere partij in te vullen. De achterkant kunt u ook thuis invullen. Vervolgens stuurt u het schadeformulier op naar uw verzekeraar. Hieronder zullen we beide zijden van het formulier nog even toelichten.

Wat moet ik doen bij de voorkant van een schadeformulier?

Op de voorzijde van het schadeformulier ziet u de cijfers 1 tot en met 15. Bij elk cijfer hoort informatie die u samen met de tegenpartij moet invullen. Loop alle stappen rustig met elkaar door en vul alles zo volledig mogelijk in.

Bespreek ook duidelijk met de tegenpartij wie zijn gegevens onder voertuig A invult, en wie onder voertuig B. Bij nummer 6 wordt gevraagd naar de gegevens van de verzekeringnemer. Bij nummer 9 wordt gevraagd naar de gegevens van de bestuurder. U vult bij nummer 9 altijd de gegevens in van de bestuurder op het moment van de aanrijding. Stond uw voertuig geparkeerd ten tijde de aanrijding en was er niemand aanwezig? Dan kunt u bij bestuurder dus niets invullen.

In het midden van het formulier ziet u nummer 12, aangegeven als “toedracht”. Hier kunt u het hokje/de hokjes aankruisen die van toepassing zijn. Zo wordt het voor de verzekeringsmaatschappij een stuk duidelijker om te beoordelen hoe de aanrijding is ontstaan. Onderin op het formulier kunnen beide partijen bij nummer 14, aangegeven als “mijn opmerkingen”, zelf nog een korte toelichting geven.

Als alle informatie volledig is ingevuld en beide partijen het eens zijn met hetgeen wat er op het formulier vermeld staat, dan moet het formulier door beide personen worden ondertekend. Na ondertekening kan het origineel losgescheurd worden van de doordruk zodat beide betrokkenen een eigen formulier hebben.

schadeformulier

Wat doen bij de achterkant van een schadeformulier?

Het invullen van de achterzijde van het schadeformulier wordt vaak vergeten door verzekerden. Toch is het erg belangrijk voor de verzekeringmaatschappij dat de achterzijde wordt ingevuld. Het invullen van de achterzijde kunt u rustig thuis doen. Hier heeft u de tegenpartij niet voor nodig. Door het invullen van de achterzijde van het formulier, maakt het dat het schadeformulier úw formulier wordt.

Op de achterzijde van het schadeformulier wordt veel informatie gevraagd, maar niet alles is even belangrijk. De belangrijkste acht punten die ingevuld moeten worden zijn de volgende:

  1. Verzekeringnemer
  2. Bestuurder
  3. Schade aan uw motorrijtuig
  4. Politie
  5. Slachtoffers
  6. Omstandigheden tijdens voorval
  7. Aansprakelijkheid
  8. Datum en handtekening

Denkt u er wel aan dat u alle informatie invult die onder deze punten vallen? Voorbeeld: De gegevens die onder verzekeringnemer vallen zijn naam, rekeningnummer, beroep, loondienst/zelfstandig en recht op aftrek BTW.

Als u de achterzijde van het formulier ook heeft ingevuld kunt u deze naar uw verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon toesturen. Die kan uw schade dan verder in behandeling nemen.

schadeformulier

mensen op kantoor

Verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij of het waarborgfonds. Heeft iemand bij u schade veroorzaakt maar heeft u geen dekking op uw eigen polis, dan kan 112schade.nl u volledig kosteloos helpen bij het verhalen van uw schade op de tegenpartij.

Naar 112schade.nl

Meer begrippen schadeformulier

Schadeformulier auto

Als u een autoverzekering afsluit, ontvangt u van de verzekeraar een Europees schadeformulier. Het is verstandig om deze in het dashboardkastje van uw auto op te bergen, zodat u deze altijd bij de hand heeft. U moet dit formulier namelijk samen met de tegenpartij invullen na schade door een ongeval. Aan de hand van dit ingevulde formulier kan de verzekeraar bepalen wie de schuldige partij is en welke schadebedrag er uitgekeerd moet worden. Dit schadeformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit, alleen de taal verschilt natuurlijk per land. U kunt het formulier dan ook in heel Europa gebruiken.

Schadeformulier kopen

Het schadeformulier ontvangt u bij het afsluiten van uw autoverzekering. Bent u het schadeformulier kwijt of heeft u het misschien al een keer gebruikt? Dan hoeft u geen nieuw schadeformulier te kopen. Dit kunt u gewoon gratis downloaden op onze website. Het is verstandig om dit direct te doen en het schadeformulier op te bergen in uw auto. Zo heeft u het altijd bij de hand. Tegenwoordig kunt u bij schade ook de mobiele app gebruiken. Zo hoeft u geen formulier in te vullen, maar beantwoord u de vragen in de app. U kunt tevens foto’s van de schade toevoegen.

Online schadeformulier

Schadeformulier kwijt? U kunt hem ook online downloaden. U kunt hem helaas niet online wel invullen. Wel kunt u de schade online melden via de mobiele app. Het schadeformulier bestaat uit 14 vragen. Dit zijn vragen over het ongeval en de schade, maar ook gegevens over de betrokken voertuigen en hun bestuurders. Als u de app gebruikt, kunt u foto’s uploaden zodat de verzekeraar de schade met eigen ogen kan zien. Fijn, want zo de tegenpartij later niet claimen dat de opgegeven schade niet klopt. Uw verzekeraar krijgt automatisch een melding als u autoschade meldt via de mobiele app.

Bereken direct de premie voor een autoverzekering

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op