800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Bestelautoverzeke… Verklaring zakelijk gebruik

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Heeft u een bestelauto die u alleen voor uw onderneming gebuikt? Als u deze bestelauto uitsluitend zakelijk gebruikt, kunt u een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aanvragen. Dit betekent dat:

  • U geen rittenregistratie hoeft bij te houden
  • U bij uw winstberekening geen rekening hoeft te houden met correctie voor het privégebruik van de bestelauto.

Er zitten twee voorwaarden aan verbonden: u mag de bestelauto niet privé gebruiken en u heeft een meldingsplicht om veranderingen rond het zakelijk gebruik van de bestelauto aan de Belastingdienst door te geven. Op Alpina.nl vertellen we u meer over de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto. Ook kunt u direct de premie voor een bestelautoverzekering berekenen.

WA dekking bestelautoverzekering

Hoe kan ik een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto aanvragen?

U kunt de verklaring digitaal indienen op de website van de Belastingdienst. Dit kan via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Als werkgever vult u dit formulier samen met uw werknemer in. U dient het formulier digitaal in en bewaart zelf een kopie voor uw administratie. De Belastingdienst geeft vervolgens een ontvangstverklaring af. Deze ontvangstverklaring is voor onbepaalde tijd geldig. De Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto geldt niet met terugwerkende kracht. Stel u heeft de bestelauto al op 1 januari ter beschikking, maar u dient de verklaring pas later in. Dat moet u met een rittenregistratie kunnen bewijzen dat u tot de ingangsdatum van de verklaring niet meer dan 500 kilometer privé heeft gereden met de bestelauto.

Bestelautoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto weer intrekken

U kunt de verklaring op een later moment altijd zelf weer intrekken. Er zijn drie situaties waarin u de verklaring weer moet intrekken:

  1. Als u de bestelauto niet meer gebruikt
  2. Als u de verklaring onterecht heeft ingediend
  3. Wanneer u de bestelauto helemaal of gedeeltelijk privé gebruikt

Als u uw eerdere verklaring weer wilt intrekken kunt u dit digitaal doen op de website van de Belastingdienst. Na het indienen krijgt u een ontvangstbevestiging van de intrekking van uw verklaring.

Controleert de belastingdienst privégebruik?

Met een verklaring mag u de bestelauto niet privé gebruiken. Dit wordt gecontroleerd door de Belastingdienst. Dit doen ze bijvoorbeeld door het gebruik van camera-auto’s. Ook kunnen ze u vragen het zakelijk karakter van een rit aan te tonen, bijvoorbeeld omdat uw bestelauto gezien is op een bijzondere locatie of een ongebruikelijk tijdstip. Heeft u bewijsstukken om aan te tonen dat de bestelauto echt alleen zakelijk is gebruikt? Dan is het belangrijk dat u deze goed bewaard.

Kan ik een boete krijgen als ik mijn bestelauto toch privé gebruik?

Als de Belastingdienst u controleert en u kunt het zakelijk karakter van een rit niet aantonen, dan riskeert u een boete van bijna €5.000. U kunt ook een boete krijgen omdat u zich niet heeft gehouden aan de meldingsplicht. Dit houdt in dat u veranderingen rondom het zakelijk gebruik van de bestelauto niet aan de belastingdienst heeft doorgegeven.

Wat is het verschil tussen ‘Verklaring geen privégebruik auto’ en ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’?

Elke werknemer kan een Verklaring geen privégebruik auto aanvragen. Het maakt hierbij niet uit of het voertuig een personenauto of een bestelauto is. De Verklaring geen privégebruik auto houdt in dat u verklaart dat u met de auto op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. De Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto kan alleen worden aangevraagd voor een bestelauto. Deze verklaring houdt in dat u verklaart dat u helemaal niet privé met de bestelauto rijdt. De Belastingdienst controleert hier streng in, dus u kunt in dat geval ook niet even snel een boodschap ophalen met de bestelauto.

Veelgestelde vragen

Mag ik met een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik de bestelauto gebruiken voor woon-werk verkeer?

Ja, met een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik mag u de bestelauto gebruiken voor woon-werkverkeer. Dit wordt gezien als zakelijk gebruik. U mag de bestelauto echter absoluut niet privé gebruiken. Dus onderweg naar huis ook niet even omrijden om boodschappen te doen bij de supermarkt.

Kan ik als ZZP’er een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto aanvragen?

Ja, ook als ZZP’er kunt u een verklaring aanvragen.

Hoe zit het al meerdere werknemers gebruik maken van de bestelauto?

U moet goed registreren wie er allemaal gebruik maakt van de bestelauto. Ook de bijrijder moet worden geregistreerd. Als u niet goed bijhoudt wie er allemaal in de bestelauto heeft gezeten loopt u tegen een bijtelling aan. Ook als meerdere werknemers gebruik maken van dezelfde bestelauto mag er niet privé mee gereden worden. Het is belangrijk dat iedere werknemer hier goed van op de hoogte is.

Ik ben DGA (Directeur-Grootaandeelhouder). Kan ik deze verklaring aanvragen?

Ja, ook als DGA kunt u een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto aanvragen. Dit houdt in dat de u de bestelauto niet privé mag gebruiken.

Ik heb een nieuw kenteken. Kan ik de verklaring aanpassen?

Heeft u een andere bestelauto gekocht en gebruikt u de andere niet meer? Dan moet u de verklaring voor uw huidige bestelauto intrekken. U kunt vervolgens meteen een nieuwe verklaring indienen, waarin u het nieuwe kenteken van de bestelauto vermeldt.

Bereken direct de premie voor uw bestelauto!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op