800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
auto financieren particulier
Home Blog Auto particulier auto financieren

5 Tips om als particulier een auto te financieren

13 jan 2021
5 min leestijd

Een auto kopen is in de meeste gevallen geen kleine uitgave. Als u de tijd heeft om het benodigde geld bij elkaar te sparen, hoeft u geen gebruik te maken van een derde partij voor het financieren van uw nieuwe auto. Het voordeel van sparen is dat u direct na betaling volledig eigenaar bent van het voertuig. De keerzijde van sparen is dat u eerst het volledige bedrag moet hebben gespaard, voordat u een auto kunt kopen. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om als particulier een auto te financieren. Lees hier de Tips van Alpina:

Tip 1: Geld lenen van bekenden

Wanneer u een familielid of kennis heeft, die het benodigde bedrag aan u willen lenen, is dit een goed alternatief. Het is hierbij wel verstandig om de onderling te maken afspraken op papier te zetten. Zo voorkomt u onenigheid en is voor beide partijen duidelijk wat de regels zijn. Het voordeel van deze methode is dat u flexibel afspraken kunt maken over de terugbetaling. Het nadeel kan zijn dat u bij een achterstallige betaling scheve gezichten kunt krijgen.

auto kopen particulier

Tip 2: Persoonlijke lening

Met een persoonlijke lening leent u precies het bedrag dat u nodig heeft om uw auto te kunnen betalen. Het geleende bedrag betaalt u dan in maandelijkse termijn terug. Uiteraard wordt hier een rentevergoeding voor gevraagd. Voordeel van een persoonlijke lening is dat u de gewenste auto kun aanschaffen, terwijl u het volledige bedrag niet zelf paraat heeft. Nadelig aan een persoonlijke lening is de langdurige aflossing. Zo kan het voorkomen dat u uw auto al niet meer in het bezit heeft, maar de lening nog wel moet betalen.

Besparen op uw autoverzekering? Vergelijk premies!

Tip 3: Flexibele lening

De flexibele lening maakt het mogelijk om de auto te kopen middels een lening bij de verkopende partij. De flexibiliteit zit hem in het feit dat u na afloop van de volledige betaling kunt beslissen of u de gekochte auto wilt behouden of niet. Ook kunt u hem wilt inruilen voor een andere auto als dat uw voorkeur heeft. Het nadeel van deze optie is dat deze mogelijkheid maar door een aantal merken wordt aangeboden.

Tip 4: Huurkoopovereenkomst

Bij het kopen van een auto via een huurkoopovereenkomst wordt u eigenaar van de auto, nadat u alle termijnen betaald hebt. Zolang de lening loopt kunt u de auto naar wens gebruiken en dient u zelf zorg te dragen voor de autoverzekering en het onderhoud. De auto blijft echter op naam van de verkoper staan, totdat u de laatste betaling heeft voldaan. Een snelle manier van aanschaf met flexibele voorwaarden is positief aan een huurovereenkomst. Door de te betalen rente betaalt u echter veel meer voor de auto dan de oorspronkelijke prijs.

Tip 5: Leasen

Als laatste mogelijkheid kunt u denken aan leasen. Hierbij betaalt u maandelijks een bepaald bedrag aan de autodealer. Hierdoor kunt u gebruikmaken vanaf de allereerste dag gebruikmaken van de auto. Een voorwaarde die bij leasen wordt gesteld, is een maximum aantal kilometers. Soms is het mogelijk de auto na afloop van de leasetermijn alsnog over te nemen. De beperking op het gebied van kilometers kan een nadeel zijn, evenals het totaalbedrag dat u heeft betaald na afloop van de periode. Wat uw voorkeur ook heeft voor de financiering van de auto, zorg in ieder geval dat u de auto goed indekt met een autoverzekering. De aanschaf van een auto gaat per definitie gepaard met een grote som geld. Met een goede verzekering kunt u de auto indekken voor bepaalde schades. Zo is alle moeite niet voor niets geweest en voorkomt u een grote schadepost bij tegenslagen.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op