Checklist auto kopen

Checklist voor de aanschaf van een nieuwe auto

27 september 2019

Simone van Gool
Laatst geupdatet: 09-01-2023

Van auto veranderen doet u gemiddeld maar eens in de 5 tot 7 jaar. U mag er dus best wat tijd voor uittrekken. Het beperkt zich overigens niet tot het kiezen van de beste auto tegen de voordeligste prijs. Bij de aanschaf van een splinternieuwe of tweedehands wagen zult u ook op een aantal andere zaken moeten letten. We bieden u 12 aandachtspunten, waarmee u de kans op een succesvolle aankoop aanzienlijk verhoogt.

  • Controleer de betrouwbaarheid van het autobedrijf

Het laatste wat u wilt is een auto kopen met verborgen gebreken, opgelapte schade of een teruggedraaide tellerstand. Maar hoe weet u vooraf als een autobedrijf betrouwbaar is? Allereerst kunt u afgaan op uw intuïtie door rond te kijken in het bedrijf. Bij een twijfelachtig gevoel, is het beter om meteen de uitgang op te zoeken. Maar ook als de eerste indruk prima is, de medewerkers vriendelijk zijn en uw droomauto in de showroom staat, moet u nooit dezelfde dag een koopovereenkomst tekenen. Het is aangeraden om thuis rustig wat online-onderzoek te doen naar deze autodealer. Een simpele Google search kan een schat aan informatie opleveren, zoals ratings van kwaliteitskeurmerken en ervaringen van eerdere kopers.

  • Voldoet de auto aan uw wensen

Stel vooraf goed vast wat u van uw nieuwe auto verwacht. Denk hierbij vooral aan de binnenruimte en zitplaatsen, de bagageruimte, de instaphoogte, de veiligheidsvoorzieningen en het schakelsysteem (handmatig of automatisch). Bepaal ook welk vermogen de motor moet hebben en welk brandstofverbruik u graag wilt. En uiteraard moet u van tevoren weten welk design (model, uitvoering, kleur, interieur, dashboard etc.) het beste bij uw ambitie past. Het is handig om alle wensen op een A4’tje te zetten of in uw smartphone op te slaan. Zo kunt u bij het bekijken van verschillende auto’s heel vlot een goede afweging maken.