Verschil scooter, bromfiets, snorfiets

Scooter, bromfiets, snorfiets: wat is het verschil?

17 september 2019

Simone van Gool
Laatst geupdatet: 18-04-2023

Scooter kenmerken

Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen, zoals bromfietsen en snorfietsen. Een bromfiets of snorfiets is dus hetzelfde als een scooter. Ook de motorfiets of motor valt onder de categorie scooters. Deze drie tweewielers worden daarom ook wel motor-, brom- of snorscooter genoemd.

Verzekering voor een motorvoertuig afsluiten? Bereken jouw premie!

Alle drie varianten van scooters hebben verschillende eigenschappen. Voor de motor of motorfiets heb je een speciaal motorrijbewijs (A) nodig en moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Wie een autorijbewijs heeft, mag hiermee geen motor rijden. Motoren mogen net zo hard rijden als auto’s, naar gelang de maximum snelheid die op de weg geldt. De bestuurder van een motor is gewoonlijk gekleed in een speciaal motorpak. Het dragen van een helm is bij een motor verplicht.

Het verschil tussen een motorfiets en een bromfiets of snorfiets is voor de meeste mensen wel duidelijk. Het verschil tussen een snorfiets en een bromfiets is vaak minder bekend.