800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Verschil scooter, bromfiets, snorfiets
Home Blog Brommer Verschil scooter, brom- en snorfiets

Scooter, bromfiets, snorfiets: wat is het verschil?

17 sep 2019
3 min leestijd

Scooter kenmerken

Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen, zoals bromfietsen en snorfietsen. Een bromfiets of snorfiets is dus hetzelfde als een scooter. Ook de motorfiets of motor valt onder de categorie scooters. Deze drie tweewielers worden daarom ook wel motor-, brom- of snorscooter genoemd.

Verzekering voor een motorvoertuig afsluiten? Bereken jouw premie!

Alle drie varianten van scooters hebben verschillende eigenschappen. Voor de motor of motorfiets heb je een speciaal motorrijbewijs (A) nodig en moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Wie een autorijbewijs heeft, mag hiermee geen motor rijden. Motoren mogen net zo hard rijden als auto’s, naar gelang de maximum snelheid die op de weg geldt. De bestuurder van een motor is gewoonlijk gekleed in een speciaal motorpak. Het dragen van een helm is bij een motor verplicht.

Het verschil tussen een motorfiets en een bromfiets of snorfiets is voor de meeste mensen wel duidelijk. Het verschil tussen een snorfiets en een bromfiets is vaak minder bekend.

Bromfiets

Bromfiets kenmerken

Een bromfiets of brommer is een gemotoriseerde tweewieler waarmee je niet sneller dan 45 kilometer per uur mag rijden. Een bromfiets heeft of een verbrandingsmotor van maximaal 50cc of een elektromotor met een maximumvermogen van 4kW. Soms wordt de motor van een bromfiets opgevoerd zodat er harder dan 45 km per uur mee gereden kan worden. Dat kan wel, maar dat mag dus niet. Voor het rijden van een bromfiets heb je een speciaal brommerrijbewijs (AM) nodig. Als je een autorijbewijs hebt, mag je daar ook mee op een bromfiets rijden. Het dragen van een helm op een bromfiets is verplicht. Voor een bromfiets heb je een gele kentekenplaat met zwarte opschrift nodig. Voor het rijden op een bromfiets moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Wat bij het grote publiek bekend staat als een scooter, bijvoorbeeld een Vespa, is gewoon een bromfiets met een lage instap. Voor Vespa’s en andere ‘scooters’ gelden natuurlijk precies dezelfde regels als voor een reguliere bromfiets.

Verzekering voor een motorvoertuig afsluiten? Bereken jouw premie!

Snorfiets kenmerken

Een snorfiets is een soort bromfiets. Op een bromfiets mag je maximaal 45 kilometer per uur rijden, maar met een snorfiets mag je niet harder dan 25 kilometer per uur. In feite is een snorfiets een lichtere versie van een bromfiets. Zowel de snorfiets als de bromfiets vallen onder de categorie scooters. De regels voor een rijbewijs van een snorfiets zijn dezelfde als die voor een bromfiets. Eerder gold er voor een snorfiets geen helmplicht, maar sinds 1 januari 2023 moet je ook op de snorfiets altijd een helm dragen. Voor een snorfiets heb je een blauwe kentekenplaat met wit opschrift nodig. Je moet net zoals bij een bromfiets minimaal 16 jaar oud zijn om een snorfiets te mogen besturen.

Het verschil tussen scooter, brommer en snorfiets

Aangezien een scooter zowel een bromfiets als een snorfiets kan zijn, zijn alleen de verschillen tussen bromfiets en snorfiets van belang. Er zijn twee duidelijke verschillen:

  • Met een bromfiets mag je harder (45 km per uur) rijden dan met een snorfiets (25 km per uur).
  • Ook de kentekenplaat van een snorfiets en een bromfiets verschillen: de bromfiets heeft een gele kentekenplaat met zwarte letters en cijfers, de snorfiets een blauwe kentekenplaat met witte letters en cijfers.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op