Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

caravan kopen Duitsland
Home Blog Caravan Hoe kan ik een caravan importeren uit Duitsland?

Hoe kan ik een caravan importeren uit Duitsland?

09 feb 2020
5 min leestijd

Als je van plan bent om een nieuwe caravan te kopen, kan het de moeite waard zijn om in Duitsland te gaan kijken. Het aanbod bij onze oosterburen is vaak net wat groter waardoor je een goede kans hebt om tegen een koopje aan te lopen. Gemiddeld zijn de caravans in Duitsland zo’n 10% goedkoper. Dit komt mede door het grote aanbod en omdat er in Duitsland geen BPM  is en bovendien de BTW een paar procenten lager is. Hierdoor kan de prijs van een zelfde type caravan in Duitsland veel goedkoper zijn. In dit artikel gaan we in op de voor-en nadelen van het importeren van een caravan uit Duitsland.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

keuring caravan verplicht

Wat zijn de kosten van het importeren van een caravan uit Duitsland?

Overweeg je een caravan in Duitsland te kopen? Dan vraag je jezelf natuurlijk af welke kosten dit met zich meebrengt. Ten eerste moet je zorgen voor een caravanverzekering. Daarnaast heb je kosten voor het importeren van jouw caravan naar Nederland. Het importeren van een caravan uit een EU land kost hooguit zo’n € 200 aan formaliteiten in Nederland. Deze kosten bestaan uit de keuring en de tenaamstelling bij het RDW. Gemiddeld betaal je hiervoor € 99,- . Daarnaast heb je een kentekenplaat nodig, dit kost ongeveer € 10. In Duitsland kennen ze geen BPM en worden er geen invoerrechten, BPM of verwijderingsbijdragen gerekend. Dit maakt het importeren aantrekkelijk. Wanneer je voor een Exportkenteken kiest, dan komen er nog wel ongeveer € 75,- bij voor een exportkenteken. Daarover meer verderop in dit artikel.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Op welke Duitse websites worden caravans te koop aangeboden?

Als je overweegt om in Duitsland een caravan te kopen is het verstandig je eerst online te oriënteren. Er zijn natuurlijk talloze websites die caravans aanbieden. Zo is er bijvoorbeeld www.webmobil24.com of www.mobile.de die je kunnen helpen in jouw zoektocht.

Caravan importeren uit Duitsland?

Bij het importen van een caravan uit Duitsland zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Om van Duitsland naar Nederland te rijden moet je er rekening mee houden dat jouw caravan verzekerd is. Voor het rijden vanuit het buitenland naar Nederland, geeft de RDW geen kenteken af. Het kan zijn dat een dealer je een kurzzeitkennzeichen (5 daags kenteken) aanbied. Maar let op, deze is alleen geldig binnen Duitsland. De oplossing is het aanvragen van een export kenteken. Dit is een witte kentekenplaat met een rood vlakje. Deze is te verkrijgen bij het strassenverkehrsamt in Duitsland.

Daarnaast dien je een afspraak te maken bij het RDW om een Nederlands kenteken aan te vragen. Daarvoor moet de caravan worden gekeurd bij de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW). Als je een afspraak maakt, kun je meteen een eendagskenteken aanvragen. Hiermee kun je naar een RDW keuringsstation rijden om de caravan te laten keuren. Dit eendagskenteken is alleen geldig op de dag van de keuring. Als het voertuig nog een geldige buitenlandse APK heeft, dan kun je verzoeken of deze overgenomen kan worden. Je moet dan het originele buitenlandse APK-rapport overhandigen.

Neem daarbij ook altijd contact op met jouw verzekeraar om te checken of jouw caravanverzekering op orde is, voordat jouw caravan de weg op gaat.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat zijn de voordelen van het importen vanuit Duitsland?

Wat zijn nu de voordelen om een caravan in Duitsland te kopen? Ten eerste is er meer aanbod van caravans dan in Nederland, voor zowel nieuw als tweedehands. Je hebt dus simpelweg meer keuze. Daarnaast kun je vaak toch wel besparen op de koop van een caravan. Door het grote aanbod betaal je in de regel toch wel zo’n 10% minder voor een caravan dan in Nederland. Daarnaast betaal je in Duitsland geen BPM en een lager BTW-tarief, wat de prijs ook voordelig beïnvloed.

Wat zijn de nadelen van het importeren van een caravan?

Het nadeel van het importeren van een caravan is dat er wat meer voorbereidingstijd in gaat zitten. Het uitzoeken en regelwerk is even een klusje. Maar als je hier de tijd voor hebt en dit geen probleem vindt, hoeft dit uiteraard geen nadeel te zijn. Mocht er echter iets met jouw caravan aan de hand zijn, dan zit je vaak niet naast de deur. Als je terug moet naar de dealer in Duitsland, dan is dit natuurlijk wel vervelend als je niet in de buurt woont. Bovendien zullen Nederlandse caravandealers niet staan te springen om jou als eerste te helpen, als je de caravan niet bij hen hebt gekocht.

Bereken de premie voor een caravanverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op