tweedehands caravan kopen

Waar moet u op letten bij het kopen van een nieuwe caravan?

9 januari 2020

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 20-02-2023

Bent u van plan om een nieuwe caravan te kopen? Wanneer u overweegt een nieuwe caravan te kopen komt u voor veel keuzes te staan. De aanschaf van een nieuwe caravan is een grote investering. Maar bij een goede koop kunt u jaren vooruit met uw caravan. Waar moet u op letten bij het kopen van een caravan? Voordat u een keuze maakt tussen de verschillende modellen en merken heeft u eerst duidelijkheid nodig over een aantal belangrijke aspecten. Ten eerste is het van belang te weten hoe zwaar de caravan mag zijn t.o.v. uw auto. Met hoeveel personen wilt u gaan kamperen en in welk seizoen? Uiteraard is het beschikbare budget ook een aspect die u in uw overweging mee moet nemen. Denk daarbij ook aan terugkerende kosten zoals onderhoud, stalling en een caravanverzekering.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Wat kost een caravan?

Een nieuwe caravan is te koop vanaf ongeveer €13.000. Uiteraard is de prijs afhankelijk van de hoeveelheid luxe en het merk. Daarin is de bovengrens, net als bij auto’s, onbegrensd. De gemiddelde caravanbezitter geeft maximaal € 25.000 uit voor een nieuwe caravan. Wanneer u kiest voor een tweedehands caravan bent u natuurlijk voordeliger uit. De prijs hiervan is afhankelijk van het merk en type en de gebruiksstaat. Gemiddeld gaat een caravan zo’n 15 jaar mee. In de eerste vijf jaren is de afschrijving het hoogst en ligt tussen de € 1000 en € 800 per jaar.

Dit zijn nog alleen de kosten voor de aanschaf. Daarbij komen natuurlijk nog kosten van de stalling en de verzekering. Een caravanverzekering is verplicht. De kosten hangen o.a. af van de waarde van de caravan en hoeveel risico’s u wilt verzekeren.

Aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe caravan

Voordat u een caravan gaat aanschaffen, is het van belang op een aantal dingen te letten. Als eerste is het goed om te kijken het maximale toegestane gewicht van de aanhanger t.o.v. de caravan. Rijbewijs B is voor het rijden met de caravan / aanhanger in de meeste gevallen geschikt. Met een rijbewijs B mag u:

In andere gevallen heeft u rijbewijs E nodig. Op de site van het RDW kunt u meer informatie vinden over het maximale laadvermogen van uw auto.