Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

tweedehands caravan kopen
Home Blog Caravan Waar op letten bij kopen caravan

Waar moet u op letten bij het kopen van een nieuwe caravan?

09 jan 2020
4 min leestijd

Bent u van plan om een nieuwe caravan te kopen? Wanneer u overweegt een nieuwe caravan te kopen komt u voor veel keuzes te staan. De aanschaf van een nieuwe caravan is een grote investering. Maar bij een goede koop kunt u jaren vooruit met uw caravan. Waar moet u op letten bij het kopen van een caravan? Voordat u een keuze maakt tussen de verschillende modellen en merken heeft u eerst duidelijkheid nodig over een aantal belangrijke aspecten. Ten eerste is het van belang te weten hoe zwaar de caravan mag zijn t.o.v. uw auto. Met hoeveel personen wilt u gaan kamperen en in welk seizoen? Uiteraard is het beschikbare budget ook een aspect die u in uw overweging mee moet nemen. Denk daarbij ook aan terugkerende kosten zoals onderhoud, stalling en een caravanverzekering.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Wat kost een caravan?

Een nieuwe caravan is te koop vanaf ongeveer €13.000. Uiteraard is de prijs afhankelijk van de hoeveelheid luxe en het merk. Daarin is de bovengrens, net als bij auto’s, onbegrensd. De gemiddelde caravanbezitter geeft maximaal € 25.000 uit voor een nieuwe caravan. Wanneer u kiest voor een tweedehands caravan bent u natuurlijk voordeliger uit. De prijs hiervan is afhankelijk van het merk en type en de gebruiksstaat. Gemiddeld gaat een caravan zo’n 15 jaar mee. In de eerste vijf jaren is de afschrijving het hoogst en ligt tussen de € 1000 en € 800 per jaar.

Dit zijn nog alleen de kosten voor de aanschaf. Daarbij komen natuurlijk nog kosten van de stalling en de verzekering. Een caravanverzekering is verplicht. De kosten hangen o.a. af van de waarde van de caravan en hoeveel risico’s u wilt verzekeren.

Aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe caravan

Voordat u een caravan gaat aanschaffen, is het van belang op een aantal dingen te letten. Als eerste is het goed om te kijken het maximale toegestane gewicht van de aanhanger t.o.v. de caravan. Rijbewijs B is voor het rijden met de caravan / aanhanger in de meeste gevallen geschikt. Met een rijbewijs B mag u:

  • en aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen

In andere gevallen heeft u rijbewijs E nodig. Op de site van het RDW kunt u meer informatie vinden over het maximale laadvermogen van uw auto.

wat kost een nieuwe caravan

Nieuwe caravan kopen: checklist

Het aanbod van caravans is tegenwoordig enorm. Voordat u een goede keuze kunt maken is het van belang alle belangrijke aspecten op een rijtje te zetten. Wij hebben voor u een korte checklist gemaakt, waar u op moet letten bij het kopen van een nieuwe caravan:

  • Check eerst wat het toegstane gewicht van uw caravan mag zijn, ten opzicht van uw auto.
  • Controleer uw rijbewijs of u met deze combinatie caravan/auto mag rijden.
  • Denk na over de indeling die u prettig vind.
  • Met hoeveel personen wilt u in uw caravan kunnen verblijven/slapen?
  • In welk seizoen gaat u met uw caravan op pad?
  • Wat is het beschikbare budget? Houdt rekening met aanschaf, maar ook terugkerende uitgaven zoals onderhoud, verzekering en stalling.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

 

Wat zijn uw persoonlijke voorkeuren bij het kopen van een caravan?

Gaat u met z’n tweeën op reis of heeft u een gezin met 2 kinderen? Het aantal personen met wie u op vakantie gaat is natuurlijk van belang bij de keuze van een caravan. Daarbij is het seizoen ook van belang. Gaat u in de zomer naar Zuid-Frankrijk dan zal u veelal buiten leven. Echter trekt u er ook in het koudere najaar op uit met de caravan, dan zal u meer binnen zitten en meer ruimte willen hebben en wellicht een verwarmingssysteem. Wat voor soort bed wilt u in uw caravan? Gaat u voor comfort of voor ruimtebesparend? Ook hier speelt het aantal personen uiteraard een rol.

Kosten aanschaf caravan

Daarnaast is de keuze voor welke caravan afhankelijk van uw budget. Houdt daarbij ook rekening met de extra kosten die jaarlijks terugkomen, zoals de stalling, onderhoud en de kosten van uw caravanverzekering.

Bereken de premie voor een caravanverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op