800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
autoverzekering en overleden
Home Blog Overlijden

Wat gebeurt er na overlijden met de autoverzekering?

07 dec 2016
3 min leestijd

Na overlijden kun je de verzekeringen van de overledene opzeggen, maar dit geldt niet zonder meer voor de autoverzekering. De auto moet namelijk wel verzekerd blijven. Wat zijn de mogelijkheden?

De autoverzekering wordt vaak vergeten door nabestaanden. Er moet namelijk actie ondernomen worden. In veel gevallen zal men de auto willen verkopen, maar wat als dat niet op korte termijn lukt?

Auto blijft verzekerd na overlijden van de eigenaar

Na overlijden hebben de nabestaanden vijf weken de tijd om te beslissen wat er met de auto gaat gebeuren. In deze periode kan de auto verkocht worden. De auto moet na deze weken overgeschreven worden op bijvoorbeeld de naam van de nabestaanden. Denk bij het overschrijven van het kenteken ook om de autoverzekering. Deze moet ook omgezet worden. Bij verkoop is het een kwestie van het kenteken op naam van de koper zetten en de autoverzekering beëindigen.

Besparen op jouw autoverzekering? Vergelijk premies!

Kan het kenteken eerst opgeschort worden?

Dat kan wel, maar het kenteken kan niet op naam van de overledene blijven staan. De auto moet dus eerst overgeschreven worden op naam van een nabestaande. Vervolgens kun je het kenteken schorsen. Bij het schorsen kun je de verzekering opschorten of opzeggen. Als je de auto weer gaat gebruiken, moet je eerst de opschorting opheffen. Denk ook om de verzekering. Als je kiest voor het schorsen van het kenteken, dan moet het voertuig wel van de openbare weg af. Het maakt hierbij niet uit of men wel of niet met het voertuig gaat rijden. Blijft het voertuig op de openbare weg staan, dan is er een verzekeringsplicht.

Wordt de autoverzekering duurder door het overschrijven?

Door de overschrijving op een andere naam verandert er veel voor de autoverzekering. De schadevrije jaren van de overledene gaan verloren. Dit is niet het geval als de partner van de overledene de auto op naam krijgt. De premie voor de zorgverzekering wordt na overschrijving afhankelijk van diegene die de auto op naam heeft gekregen. Ook de regelmatige bestuurder kan van invloed zijn op de premie. Na het overschrijven sluit je dus een nieuwe verzekering af.

Is er erfbelasting verschuldigd over een auto?

Nabestaanden zijn erfbelasting verschuldigd over een nalatenschap. Ook de waarde van de auto wordt hierin meegerekend. Het gaat om de waarde op de overlijdensdatum. De waarde kan indicatief vastgesteld worden. Het maakt hierbij niet uit of de auto wordt verkocht of dat één van de nabestaanden de auto houdt.

Nabestaanden hebben verschillende mogelijkheden met de autoverzekering. Het is verstandig om de verzekeraar te informeren over het overlijden. Geef ook een correspondentieadres door als de nabestaanden niet te bereiken zijn op het voormalige adres van de overledene. Bespreek met de verzekeraar wat de plannen zijn met de auto. Samen kunnen jullie de beste oplossing bepalen.

Lees ook:

Hoe verzeker je een auto in het weekend?

Autoverzekering stopzetten, hoe werkt het?

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op