Vergelijk premie/voorwaarden
Telefonisch advies
8.1
Beoordeling verzekeringen
wat kost een zorgverzekering

Zorgverzekering: direct vergelijken en afsluiten!

Bereken direct de premie van uw zorgverzekering!

Vergelijk premie/voorwaarden
Telefonisch advies
8.1
Beoordeling verzekeringen

Basis- en aanvullende zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed. De dekking uit de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde. De inhoud van de basisverzekering wordt namelijk ieder jaar bepaald door de overheid. Zorgverzekeraars zijn verplicht om een aanvraag voor de basisverzekering altijd te accepteren. De kosten en keuze voor aanvullende dekkingen verschillen wel per verzekeraar.

Wist u dat er diverse soorten basis zorgverzekeringen zijn? Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, maar in de manier waarop u de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil. Hierdoor is het verstandig om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Naast de basisverzekering kunt u aanvullende zorgverzekeringen afsluiten. In tegenstelling tot de basisverzekering, die verzekeraars verplicht zijn om te accepteren, geldt dat voor de aanvullende verzekeringen niet.

Zorgverzekering kiezen

Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan best lastig zijn. Bij het kiezen van een zorgverzekering moet u namelijk bedenken welke zorg u het komende jaar nodig denkt te hebben. Daarnaast is het goed om te kijken welke zorg er vanuit de basisverzekering vergoed wordt en of u nog aanvullende verzekeringen af moet sluiten voor de zorg die u nodig heeft. Zo kunt u uw zorgverzekering aanpassen op uw zorgbehoeften. Natuurlijk weet u nooit van tevoren welke zorg u het komende jaar precies nodig gaat hebben. Let bij het kiezen van een zorgverzekering ook op uw eigen financiële situatie. Heeft u de ruimte om eventuele zorgkosten op te vangen? Dan kan heel uitgebreid verzekeren zonde van uw geld zijn. Daarnaast heeft u te maken met een verplicht eigen risico van minimaal €385,-.

Eigen risico bij een zorgverzekering

U betaalt een eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Dit eigen risico is het bedrag dat u per jaar betaalt, voordat u zorg uit de basisverzekering vergoed krijgt door uw zorgverzekeraar.
Het minimale bedrag aan eigen risico is €385,- en is voor iedereen gelijk. U kunt er zelf voor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Dit gaat in stappen van €100,- tot een maximum van €885,-. Wanneer u denkt weinig zorgkosten te maken, kunt u ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen. Door het verhogen van uw eigen risico betaalt u minder zorgpremie. Let er wel op dat als u uw eigen risico verhoogt tot €885,- en toch dure zorg nodig blijkt te hebben, dat u dit bedrag zult moeten betalen. In veel gevallen is het wel mogelijk om het eigen risico in termijnen te betalen.

Eigen bijdrage

Veel mensen verwarren het eigen risico met de eigen bijdrage. Hier zit wel degelijk een verschil in. De eigen bijdrage betaalt u voor sommige ziektekosten uit het basispakket. Er wordt door de overheid bepaald voor welke zorg een eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is. Een eigen bijdrage komt altijd bovenop het eigen risico dat u moet betalen. Bij de eigen bijdrage kunt u niet het bedrag verhogen om de premie van uw zorgverzekering te verlagen.
Een tabel met de zorg waarover u een eigen bijdrage betaalt, vindt u hier.

Gecontracteerde zorg

Elke zorgverzekeraar maakt elk jaar afspraken met zorgaanbieders. Zo onderhandelen over de prijzen van de behandelingen bijvoorbeeld. Gecontracteerde zorg is zorg van aanbieders waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een zorgverzekeraar met gecontracteerde zorg, bent u vaak goedkoper uit. Het is overigens niet verplicht om de zorg bij de gecontracteerde aanbieders af te nemen. Kiest u wel voor een aanbieder die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, worden de kosten bij u in rekening gebracht. De hoogte van de kosten mogen door de zorgverzekeraar zelf worden vastgesteld

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Vanaf het moment dat iemand 18 jaar wordt, is hij of zij niet meer gratis meeverzekerd met de ouders. Vanaf dat moment moet er een eigen zorgverzekering worden afgesloten. Uiterlijk een maand na de 18e verjaardag moet dit geregeld zijn. Jongeren hebben meestal niet zoveel zorg nodig en hebben meestal genoeg aan een basisverzekering met verhoogd eigen risico, zonder aanvullende verzekeringen. Dit verschilt uiteraard per situatie. Veel jongeren kiezen ervoor om zich bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als hun ouders te verzekeren. Dit hoeft niet altijd de beste optie te zijn. Het is dan ook verstandig om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Zorgverzekeringen vergelijken

Iedereen vanaf 18 jaar heeft in Nederland de verplichting om een basis zorgverzekering af te sluiten. De basis zorgverzekering is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Wat wel verschilt is de premie die u per maand voor uw zorgverzekering betaalt. Deze premie mogen zorgverzekeraars namelijk wel zelf bepalen. Via alpina.nl kunt u gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken en zo de verzekering kiezen die het beste bij u en uw situatie past. Wij vergelijken niet alleen op premie maar ook op voorwaarden. U kunt het hele jaar door zorgverzekeringen vergelijken, maar het is niet het hele jaar door mogelijk om over te stappen van zorgverzekering.

Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Vanaf het moment dat de nieuwe zorgpremies bekend worden gemaakt tot eind januari, kunt u overstappen van zorgverzekering. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari. Hierbij geldt wel dat u uw oude verzekering voor 31 december moet hebben stopgezet. Uw nieuwe zorgverzekering zal dan, met terugwerkende kracht, per 1 januari ingaan. De nieuwe zorgpremies worden elk jaar uiterlijk half november bekendgemaakt.

Stappenplan: overstappen van zorgverzekering

Heeft u de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelen en wilt u overstappen van zorgverzekering? Het overstappen van zorgverzekering kunt u eenvoudig via onze site doen. In onze vergelijkingsmodule selecteert u de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen. Deze verzekering kunt u direct via de website aanvragen. Het enige wat u in moet vullen zijn uw persoonsgegevens en aanvullende informatie die nodig is om uw zorgverzekering aan te kunnen vragen.

Nadat u de polis heeft ontvangen, heeft u nog het recht om de verzekering ongedaan te maken. De bedenktijd is maximaal 14 dagen na ontvangst polis. U dient dit schriftelijk, telefonisch of per e-mail door te geven. Wanneer u gebruik maakt van dit bedenkrecht wordt er vanuit gegaan dat de verzekering nooit heeft bestaan. Dit betekent dat er nooit dekking is geweest voor de verzekering. Kosten die gemaakt zijn in deze periode zal de verzekeraar dan ook niet vergoeden.

Zorgverzekering afsluiten

Via onze website kunt u eenvoudig verzekeringen vergelijken. Na het invoeren van enkele gegevens verschijnen een aantal, op uw wensen afgestemde, verzekeringen met de daarbij behorende premies en polisvoorwaarden. Deze kunt u vergelijken. Als u een geschikte verzekering heeft gevonden, kunt u deze direct online afsluiten. Komt u er niet uit of heeft u nog vragen? Onze zorgexperts staan voor u klaar om u te voorzien van een passend advies. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 088-000 83 18. Van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 17.30  staan wij u graag te woord.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3277 reviews
09-03-2022
De graaf
Vriendelijk snel antwoord
11-03-2022
Catelijne
nvt
22-02-2022
Ton
ondanks een aparte melding van de schade zonder telefonisch contact komt het over als klantvriendelijk.

Veelgestelde vragen over een zorgverzekering

Hoe kies ik een goede zorgverzekering?

Wist u dat door goed uw zorgverzekering te vergelijken, u al snel een besparing kunt realiseren van € 100,- per jaar? Let er wel op dat u de juiste dekking heeft. Het is uiteindelijk belangrijk dat u een zorgverzekering heeft die bij uw situatie past. Een korting is daarbij leuk meegenomen, maar lang niet altijd het belangrijkste. Hierbij onze tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Wat zit er in de basisverzekering?

In Nederland is het verplicht om vanaf 18 jaar een eigen basisverzekering te hebben. Tot de leeftijd van 18 is de basisverzekering gratis. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen en de inhoud en premie kunnen per jaar verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een basisverzekering inhoudt en welke zorg er in de basisverzekering zit.

Hoe kies ik een goede zorgverzekering?

Wist u dat door goed uw zorgverzekering te vergelijken, u al snel een besparing kunt realiseren van € 100,- per jaar? Let er wel op dat u de juiste dekking heeft. Het is uiteindelijk belangrijk dat u een zorgverzekering heeft die bij uw situatie past. Een korting is daarbij leuk meegenomen, maar lang niet altijd het belangrijkste. Hierbij onze tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Het overstappen van zorgverzekering kost weinig tijd en kan u veel geld besparen. Overstappen kan van de ene naar de andere zorgverzekeraar, of u kunt kiezen voor een andere zorgverzekering bij dezelfde verzekeraar. Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Welke soorten zorgverzekering zijn er?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Iedereen boven de 18 jaar moet in ieder geval een basisverzekering hebben. Maar wist u ook dat er verschillende soorten basis zorgverzekeringen zijn? Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. Lees meer >>

De goedkoopste zorgverzekeringen van 2023

VerzekeraarMaandelijkse premie
Ditzo€ 128,95Bereken premie
ZieZo Zilveren Kruis€129,95Bereken premie
Jaaah€ 130,90Bereken premie
CZ€131,90Bereken premie
VGZ€132,95Bereken premie
Menzis€134,50Bereken premie
Ohra€135,95Bereken premie
A.S.R.€137,50Bereken premie

Zorgpremie Wekker; meld u aan voor onze gratis service

Wil je als eerste een seintje als de zorgpremies voor 2023 bekend zijn? En wil je een update van belangrijke momenten rondom je zorgverzekering voor volgend jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Wekker.

Toezicht

Alpina voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Alpina voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Bereken direct de premie van uw zorgverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 23-03-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op