Vergelijk premie/voorwaarden
Telefonisch advies
8.1
Beoordeling verzekeringen
wat kost een zorgverzekering

Zorgverzekering: direct vergelijken en afsluiten!

Bereken direct de premie van jouw zorgverzekering!

Vergelijk premie/voorwaarden
Telefonisch advies
8.1
Beoordeling verzekeringen

Basis- en aanvullende zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering wordt de belangrijkste zorg vergoed. De dekking uit de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde. De inhoud van de basisverzekering wordt namelijk ieder jaar bepaald door de overheid. Zorgverzekeraars zijn verplicht om een aanvraag voor de basisverzekering altijd te accepteren. De kosten en keuze voor aanvullende dekkingen verschillen wel per verzekeraar.

Wist je dat er diverse soorten basis zorgverzekeringen zijn? Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar gelijk, maar in de manier waarop je de zorg vergoed krijgt, zit een belangrijk verschil. Hierdoor is het verstandig om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Naast de basisverzekering kun je aanvullende zorgverzekeringen afsluiten. In tegenstelling tot de basisverzekering, die verzekeraars verplicht zijn om te accepteren, geldt dat voor de aanvullende verzekeringen niet.

Zorgverzekering kiezen

Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan best lastig zijn. Bij het kiezen van een zorgverzekering moet je namelijk bedenken welke zorg je het komende jaar nodig denkt te hebben. Daarnaast is het goed om te kijken welke zorg er vanuit de basisverzekering vergoed wordt en of je nog aanvullende verzekeringen af moet sluiten voor de zorg die je nodig hebt. Zo kun je jouw zorgverzekering aanpassen op jouw zorgbehoeften. Natuurlijk weet je nooit van tevoren welke zorg je het komende jaar precies nodig gaat hebben. Let bij het kiezen van een zorgverzekering ook op jouw eigen financiële situatie. Heb je de ruimte om eventuele zorgkosten op te vangen? Dan kan heel uitgebreid verzekeren zonde van jouw geld zijn. Daarnaast heb je te maken met een verplicht eigen risico van minimaal €385,-.

Eigen risico bij een zorgverzekering

Je betaalt een eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Dit eigen risico is het bedrag dat je per jaar betaalt, voordat je zorg uit de basisverzekering vergoed krijgt door jouw zorgverzekeraar.
Het minimale bedrag aan eigen risico is €385,- en is voor iedereen gelijk. Je kunt er zelf voor kiezen om jouw eigen risico te verhogen. Dit gaat in stappen van €100,- tot een maximum van €885,-. Wanneer je denkt weinig zorgkosten te maken, kun je ervoor kiezen om jouw eigen risico te verhogen. Door het verhogen van jouw eigen risico betaal je minder zorgpremie. Let er wel op dat als je jouw eigen risico verhoogt tot €885,- en toch dure zorg nodig blijkt te hebben, dat je dit bedrag zal moeten betalen. In veel gevallen is het wel mogelijk om het eigen risico in termijnen te betalen.

Eigen bijdrage

Veel mensen verwarren het eigen risico met de eigen bijdrage. Hier zit wel degelijk een verschil in. De eigen bijdrage betaal je voor sommige ziektekosten uit het basispakket. Er wordt door de overheid bepaald voor welke zorg een eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is. Een eigen bijdrage komt altijd bovenop het eigen risico dat je moet betalen. Bij de eigen bijdrage kun je niet het bedrag verhogen om de premie van jouw zorgverzekering te verlagen.
Een tabel met de zorg waarover je een eigen bijdrage betaalt, vind je hier.

Gecontracteerde zorg

Elke zorgverzekeraar maakt elk jaar afspraken met zorgaanbieders. Zo onderhandelen over de prijzen van de behandelingen bijvoorbeeld. Gecontracteerde zorg is zorg van aanbieders waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Bij een zorgverzekeraar met gecontracteerde zorg, ben je vaak goedkoper uit. Het is overigens niet verplicht om de zorg bij de gecontracteerde aanbieders af te nemen. Kies je wel voor een aanbieder die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, worden de kosten bij je in rekening gebracht. De hoogte van de kosten mogen door de zorgverzekeraar zelf worden vastgesteld.

Zorgverzekering vanaf 18 jaar

Vanaf het moment dat iemand 18 jaar wordt, is hij of zij niet meer gratis meeverzekerd met de ouders. Vanaf dat moment moet er een eigen zorgverzekering worden afgesloten. Uiterlijk een maand na de 18e verjaardag moet dit geregeld zijn. Jongeren hebben meestal niet zoveel zorg nodig en hebben meestal genoeg aan een basisverzekering met verhoogd eigen risico, zonder aanvullende verzekeringen. Dit verschilt uiteraard per situatie. Veel jongeren kiezen ervoor om zich bij dezelfde verzekeringsmaatschappij als hun ouders te verzekeren. Dit hoeft niet altijd de beste optie te zijn. Het is dan ook verstandig om de verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Zorgverzekeringen vergelijken

Iedereen vanaf 18 jaar heeft in Nederland de verplichting om een basis zorgverzekering af te sluiten. De basis zorgverzekering is bij iedere zorgverzekeraar gelijk. Wat wel verschilt is de premie die je per maand voor jouw zorgverzekering betaalt. Deze premie mogen zorgverzekeraars namelijk wel zelf bepalen. Via alpina.nl kun je gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken en zo de verzekering kiezen die het beste bij jou en jouw situatie past. Wij vergelijken niet alleen op premie maar ook op voorwaarden. Je kunt het hele jaar door zorgverzekeringen vergelijken, maar het is niet het hele jaar door mogelijk om over te stappen van zorgverzekering.

Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Vanaf het moment dat de nieuwe zorgpremies bekend worden gemaakt tot eind januari, kun je overstappen van zorgverzekering. De uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering is 31 januari. Hierbij geldt wel dat je jouw oude verzekering voor 31 december moet hebben stopgezet. Jouw nieuwe zorgverzekering zal dan, met terugwerkende kracht, per 1 januari ingaan. De nieuwe zorgpremies worden elk jaar uiterlijk half november bekendgemaakt.

Stappenplan: overstappen van zorgverzekering

Heb je de verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelen en wil je overstappen van zorgverzekering? Het overstappen van zorgverzekering kun je eenvoudig via onze site doen. In onze vergelijkingsmodule selecteer je de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekeringen. Deze verzekering kun je direct via de website aanvragen. Het enige wat je in moet vullen zijn jouw persoonsgegevens en aanvullende informatie die nodig is om jouw zorgverzekering aan te kunnen vragen.

Nadat je de polis hebt ontvangen, heb je nog het recht om de verzekering ongedaan te maken. De bedenktijd is maximaal 14 dagen na ontvangst polis. Je dient dit schriftelijk, telefonisch of per e-mail door te geven. Wanneer je gebruik maakt van dit bedenkrecht wordt er vanuit gegaan dat de verzekering nooit heeft bestaan. Dit betekent dat er nooit dekking is geweest voor de verzekering. Kosten die gemaakt zijn in deze periode zal de verzekeraar dan ook niet vergoeden.

Zorgverzekering afsluiten

Via onze website kun je eenvoudig verzekeringen vergelijken. Na het invoeren van enkele gegevens verschijnen een aantal, op jouw wensen afgestemde, verzekeringen met de daarbij behorende premies en polisvoorwaarden. Deze kun je vergelijken. Als je een geschikte verzekering hebt gevonden, kun je deze direct online afsluiten. Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Onze zorgexperts staan voor je klaar om je te voorzien van een passend advies. Je kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 088-121 02 22. Van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 17.30  staan wij je graag te woord.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Veelgestelde vragen over een zorgverzekering

Hoe kies ik een goede zorgverzekering?

Wist je dat door goed jouw zorgverzekering te vergelijken, je al snel een besparing kunt realiseren van € 100,- per jaar? Let er wel op dat je de juiste dekking hebt. Het is uiteindelijk belangrijk dat je een zorgverzekering hebt die bij jouw situatie past. Een korting is daarbij leuk meegenomen, maar lang niet altijd het belangrijkste. Hierbij onze tips voor het kiezen van de juiste zorgverzekering.

Wat zit er in de basisverzekering?

In Nederland is het verplicht om vanaf 18 jaar een eigen basisverzekering te hebben. Tot de leeftijd van 18 is de basisverzekering gratis. Er zijn verschillende soorten basisverzekeringen en de inhoud en premie kunnen per jaar verschillen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een basisverzekering inhoudt en welke zorg er in de basisverzekering zit.

Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Het overstappen van zorgverzekering kost weinig tijd en kan je veel geld besparen. Overstappen kan van de ene naar de andere zorgverzekeraar, of je kunt kiezen voor een andere zorgverzekering bij dezelfde verzekeraar. Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Welke soorten zorgverzekering zijn er?

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Iedereen boven de 18 jaar moet in ieder geval een basisverzekering hebben. Maar wist je ook dat er verschillende soorten basis zorgverzekeringen zijn? Zo is er een restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis, en budgetpolis. Lees meer >>

De goedkoopste zorgverzekeringen van 2023

Verzekeraar Maandelijkse premie
Ditzo € 128,95 Bereken premie
ZieZo Zilveren Kruis €129,95 Bereken premie
Jaaah € 130,90 Bereken premie
CZ €131,90 Bereken premie
VGZ €132,95 Bereken premie
Menzis €134,50 Bereken premie
Ohra €135,95 Bereken premie
A.S.R. €137,50 Bereken premie

Zorgpremie Wekker; meld je aan voor onze gratis service

Wil je als eerste een seintje als de zorgpremies voor 2024 bekend zijn? En wil je een update van belangrijke momenten rondom je zorgverzekering voor volgend jaar? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Wekker.

Toezicht

Alpina voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Alpina voldoet aan alle wettelijke bepalingen van de AFM. Zo beschikken wij over de benodigde vergunningen en diploma’s en zijn wij aangesloten bij het klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Bereken direct de premie van jouw zorgverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 24-05-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op