Wat is de minimale leeftijd voor een vaarbewijs?

Leren varen is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Bovendien kent iedereen het spreekwoord ‘jong geleerd is oud gedaan’ wel. Hoe eerder je leert varen, hoe langer je er plezier van hebt. Voordat je met je (motor)boot het water op mag, moet je het vaarbewijs halen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. Vaak begin je bij Vaarbewijs 1 en haal je eventueel op een later moment Vaarbewijs 2. Veel kinderen of jongeren willen graag zelf ervaren hoe het is om een boot te besturen, maar wat is eigenlijk de minimale leeftijd voor een vaarbewijs? U leest het op Alpina.nl.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is de minimale leeftijd om te mogen varen?

Wat de minimale leeftijd is om te mogen varen is afhankelijk van het soort boot waarin je wilt varen. Voor je 18e mag je nog geen boot besturen waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt. Of je voor een boot een vaarbewijs nodig hebt, is afhankelijk van de maximale snelheid en de lengte van de boot. Bij het bepalen in welke boten je wel mag varen speelt ook je leeftijd een rol. Voor zeil- en roeibootjes, korter dan 7 meter, geldt geen minimumleeftijd. Voor motorboten, zeilboten en grote schepen geldt wel een minimumleeftijd.

Veelgestelde vragen

Met welke boot mag je varen als je 12 bent?

Als je 12 jaar bent mag je ook varen met een open motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 km/u. Hier heb je dus geen vaarbewijs voor nodig.

Met welke boot mag je varen als je 16 bent?

Als je 16 jaar bent mag je ook varen met een motorboot, groot schip of zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/u. Hier heb je dus geen vaarbewijs voor nodig.

Met welke boten mag ik varen als ik nog geen 18 ben?

Als je nog geen 18 jaar bent mag je varen met:

  • Zeil- en roeibootjes, korter dan 7 meter (geen minimumleeftijd)
  • Een open motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 km/u (minimumleeftijd 12 jaar)
  • Een motorboot, groot schip of zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/u (minimumleeftijd 16 jaar(

Wel al je vaarbewijs halen

Ben je jonger dan 18 jaar? Ook al mag je na het behalen van je vaarbewijs nog niet varen, toch kan het verstandig zijn om toch al examen te doen. Er zitten een aantal voordelen aan het vroeg afleggen van het vaarbewijs examen. Zo hoef je nu alleen nog maar een theorie-examen te doen, en geen praktijkexamen. Als je in de toekomst verandert, maakt dit voor jou niet meer uit. Een vaarbewijs is namelijk je hele leven geldig en hoeft niet verlengt te worden. Je hebt dus geen kans dat je later altijd een praktijkexamen moet afleggen. Ook wordt het theorie-examen ieder jaar uitgebreider, waardoor de vragen ook moeilijker worden. Als je nu al je vaarbewijs haalt, hoef je je hier straks geen zorgen meer om te maken. Bovendien heb je op jonge leeftijd vaak meer tijd om te studeren.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 09-02-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op