Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat houdt het eigen risco in bij een opstalverzekering?

Bij het afsluiten van een opstalverzekering komt ook altijd het ‘eigen risico’ naar voren. Bij iedere verzekering kunt u een eigen risico hebben. Een eigen risico wil zeggen dat u in geval van schade een gedeelte van de schade voor uw eigen rekening is.

Opstalverzekering eigen risico

Verplicht en vrijwillig eigen risico

Er wordt verschil gemaakt in een verplicht en een vrijwillig eigen risico.
Bij een opstalverzekering geldt meestal geen verplicht eigen risico.  Als er wel een verplicht eigen risico is, dan is dit vaak een bedrag rond de €100,- of €150,-.

Bij een aantal verzekeraars kunt u zelf kiezen voor een eigen risico. Met een vrijwillig eigen risico kunt u zelf kiezen hoe hoog uw eigen risico is. Hierbij geldt; hoe hoger uw eigen risico, hoe lager de premie.

U moet niet vergeten om er rekening mee te houden dat u bij elke schade opnieuw het eigen risico betaalt. Waar u ook over na moet denken, is of u het eigen risico gemakkelijk voor uw eigen rekening kunt nemen bij schade. Ook wanneer dit meerdere keren per jaar gebeurt. In hoeverre is dit haalbaar voor u en weegt dit op tegen de premiekorting die u krijgt bij een hoger eigen risico?

 

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Een verplicht eigen risico

In enkele situaties wordt er door de verzekeraar een verplicht eigen risico gehanteerd.
Dit gebeurt onder andere in onderstaande gevallen:

  • Stormschade
    Stormschade is natuurlijk al vervelend genoeg en u wilt het liefst dat de schade die door de storm is ontstaan zo snel mogelijk wordt hersteld. Bij een opstalverzekering betaalt u bij stormschade eigen risico, voordat u schade vergoed krijgt. Meestal staat dit bedrag op €150,-. U kunt het bedrag zelf verhogen of verlagen. Voor stormschade geldt een hoger eigen risico dan voor de meeste andere schades. Over het algemeen betaalt u twee duizendste van het bedrag waarvoor u uw woning heeft verzekerd aan eigen risico. Dit bedrag ligt meestal tussen de €200,- en €500,- maar verschilt per verzekeraar.
  • Wonen in een grote stad
    Als u in een grote stad woont, betaalt u meestal bij diefstal of inbraak een verplicht eigen risico van €225,-. Volgens verzekeraars heeft u meer kans op schade als u in een grote stad woont.
  • Schade door eigen toedoen
    Alleen wanneer u een Allrisk opstalverzekering heeft, betaalt u een verplicht eigen risico als u onverwacht door eigen toedoen schade heeft veroorzaakt. Het eigen risico ligt meestal tussen de €50,- en €100,-.

Hoe wordt het eigen risico verrekend?

Stel, u heeft een schade van €2.000 aan de achterdeur en het kozijn door een inbraak. Als u een eigen risico heeft van €250, keert de verzekeraar de factuur van het herstellen maar deels uit. De rest kunt u zelf betalen aan de hersteller. Of de verzekeraar keert de factuur voor herstel wel volledig uit, en verhaalt vervolgens de €250 op u.

Ga dus het liefst voor een opstalverzekering zonder eigen risico. Door opstalverzekeringen te vergelijken houdt u de premie laag.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op