Heb ik een opstalverzekering nodig voor mijn huurhuis?

Heb je een opstalverzekering nodig voor je huurhuis? Wat wordt er precies gedekt door de opstalverzekering? Wat zijn de voordelen van een opstalverzekering voor een huurwoning? We gaan er in deze blog verder op in!

Opstalverzekering huurhuis: wat zijn de voordelen?

Huurder

Het voordeel als huurder is dat je niet zelf de opstalverzekering hoeft af te sluiten. De verhuurder is als eigenaar van het pand verantwoordelijk hiervoor. Je hoeft hier als huurder dus niets voor te regelen. Ga wel voor de zekerheid na of er een opstalverzekering is afgesloten.

Verhuurder

Als verhuurder is het jou verantwoordelijkheid om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is wettelijk verplicht. Zorg er dan ook voor dat je dit gedaan hebt. Heb je dit niet gedaan? Dan ben je niet beschermd tegen schade door brand, storm/noodweer en inbraak. Dit soort schades kunnen je flink in de portemonnee raken. Verzeker je pand daarom goed. Zorg er ook voor dat je niet onderverzekerd bent. Anders kan het zijn dat je niet de volledige waarde van je pand vergoed krijgt in geval van schade.

Opstalverzekering huurwoning: waar moet ik op letten?

Wil je als verhuurder een opstalverzekering afsluiten voor je pand? Let dan op de volgende punten:

Onderverzekering

Zorg ervoor dat je pand altijd voor het juiste bedrag verzekerd is. Laat daarom ieder jaar de waarde van je pand vaststellen. Wanneer deze omhoog is gegaan, kan het zomaar zijn dat je onderverzekerd bent. In dit geval zal de verzekeraar niet de volledige waarde van het pand uitkeren bij (grotere) schades.

Maak de juiste keuze

Sluit je enkel de basisverzekering af of wil je voor extra situaties gedekt zijn? Bekijk dan goed wat de polisvoorwaarden bij verschillende verzekeraars zijn. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld standaard ruitschade en andere verzekeraars niet. Je bent in ieder geval nooit verzekerd tegen overstromingen, natuurrampen en fraude/roekeloosheid.

En waar let je op als huurder?:

Zoals eerder genoemd hoef je als huurder geen rekening te houden met het afsluiten van een opstalverzekering. Wel dien je rekening te houden met een eventueel huurdersbelang. Hiervan is sprake wanneer je als huurder het pand in betere staat brengt. Je kunt bijvoorbeeld behang aanbrengen of een nieuwe keuken plaatsen. In dit geval valt dit niet onder de opstalverzekering van je verhuurder. Hiervoor dien je zelf een aanvullende opstalverzekering of een dekking eigenarenbelang af te sluiten.

Een opstalverzekering afsluiten bij Alpina

Een opstalverzekering afsluiten bij Alpina is een goede keuze. Heb je vragen over deze verzekering? Bekijk dan de veel gestelde vragen over opstalverzekeringen. Ook kun je altijd contact opnemen met onze specialisten!

Bereken direct de premie van jouw opstalverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 15-08-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op