Heb je een huis met asbest? Hoe zit het met de opstalverzekering?

Asbest is een probleem bij een grote brand. Vergoedt de verzekeraar de financiële schade door asbest? Of sta je er zelf voor?

Veel garages en schuurtjes hebben nog asbest op het dak. Heb jij dat ook nog? Op termijn moet je hiervan af. Bij bijvoorbeeld een brand kunnen de kosten door asbest hoog oplopen. Het is nog maar de vraag of de opstalverzekeraar deze kosten draagt. En als de verzekeraar het niet vergoedt, zijn de kosten dan te verhalen op jou?

Heb je asbest in jouw woning?

In veel huizen gebouwd vóór 1994 is asbest verwerkt. Het was namelijk een goedkoop materiaal met bruikbare eigenschappen. Vaak werd het gebruikt voor daken van schuurtjes en garages, maar ook in het huis zelf werd het verwerkt. Bijvoorbeeld om warmte te geleiden van een cv. Bij het kopen van een huis hoort de verkoper (of de makelaar) te wijzen op de aanwezigheid van asbest. Er komt een verbod op asbest per 1 januari 2025, maar nu is al duidelijk dat alle asbest nog niet verwijderd is per deze datum.

De vervuiler betaalt, dus de huiseigenaar staat voor de kosten.​

Kies de opstalverzekering zorgvuldig

Bij het afsluiten van een opstalverzekering let je niet alleen maar op de hoogte van de maandelijkse premie. Vooral met een huis met asbest is het goed opletten. De kosten van het opruimen en het saneren kunnen in de tienduizenden euro’s lopen. Als de verzekeraar het niet vergoedt, is de rekening het probleem van de huiseigenaar. Ook als het niet door opzet veroorzaakt is.

Vergoedt de verzekeraar het verwijderen van de asbest van de daken?

De verzekeraar is er ook bij gebaat dat je asbest verwijdert uit jouw huis, laat de verzekeraar dan ook maar meebetalen. Zo werkt het helaas niet. Daar gaan verzekeraars niet aan meebetalen. Ze willen het risico voor je dragen, maar ze gaan jou niet financieel ondersteunen om het risico weg te nemen. Verzekeraars stimuleren het voorkomen van schades, maar de kosten draag je zelf. Het plaatsen van brandblussers heeft de verzekeraar ook baat bij, maar ook in dat geval betaalt de verzekeraar niet mee.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 28-07-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op