800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Is de opstalverzekering verplicht?

Huiseigenaren kunnen niet zonder een opstalverzekering, maar bent u verplicht om deze verzekering af te sluiten? Er bestaat geen wettelijke plicht, maar als u een hypotheek nodig heeft voor het financieren van een koophuis eist de geldverstrekker deze verzekering wel.

Een opstalverzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Deze verzekering keert uit als uw huis bijvoorbeeld door brand, storm of inbraak beschadigd raakt. Vooral de dekking tegen brand is een belangrijke.

 

opstalverzekering verplicht

Waarom is de opstalverzekering zo belangrijk?

Door brand kan uw huis volledig verwoest raken. Daardoor kunt u flink in de problemen komen. In het ergste geval heeft u geen onderdak meer, maar nog wel een hypotheekschuld van mogelijk honderdduizenden euro’s. Hoe moet u de schuld vervolgens afbetalen, rekening houdende met de maandelijkse kosten voor vervangende woonruimte? Ter voorkoming van problemen legt de bank die de hypotheek verstrekt de verplichting op om een opstalverzekering af te sluiten.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat zijn de gevolgen als u geen opstalverzekering afsluit?

In principe kunt u de hypotheek in dat geval niet krijgen. De overdracht van een huis gaat via de notaris. Voordat u de handtekening zet onder de hypotheekakte, vraagt de notaris of u een opstalverzekering heeft afgesloten. Heeft u dat niet, dan krijgt u de hypotheek niet. Als bijvoorbeeld pas bij brand blijkt dat u het huis niet verzekerd heeft, moet u de schade zelf dragen. Bij brand loopt de schade al gauw in de tienduizenden euro’s. Het is dus zeker belangrijk om een opstalverzekering af te sluiten voordat u het aangekochte huis op naam krijgt.

Wanneer keert de opstalverzekering uit?

Verzekeraars bieden tegenwoordig verzekeringen aan met extra uitgebreide voorwaarden. Dat wil zeggen dat de dekking veel ruimer is dan alleen maar de branddekking. U krijgt bijvoorbeeld ook uitgekeerd bij schade door storm, blikseminslag, hagelschade en schade door neerslag en vorst. Voor de spullen in uw huis kunt u aanvullend een inboedelverzekering afsluiten. Deze wordt niet verplicht door de bank waar de hypotheek loopt, maar is zeker wel aan te raden.

Hoe kiest u de juiste verzekering?

Wij hebben al een voorselectie voor u gemaakt. Wij kunnen tegen een aantrekkelijke premie uw huis verzekeren tegen risico’s die uw bezitting bedreigen. Wilt u weten wat het u per maand kost? Bereken het op Alpina.nl. U kunt ook gelijk de premie voor andere woonverzekeringen berekenen. Door het combineren van meerdere verzekeringen, kunt u namelijk profiteren van een lagere premie. Daarnaast biedt het als voordeel dat u nooit zelf hoeft te kiezen bij welke verzekering u een schade neerlegt.

Bereken direct de premie van uw opstalverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op