Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat houdt familierecht in bij een rechtsbijstandverzekering?

Heeft u een bepaald geschil binnen uw familie of gezin? Dan kan het zijn dat u juridische hulp nodig hebt. Ook wel rechtsbijstand genoemd. Deze rechtsbijstand kan veel geld kosten. Een rechtsbijstandverzekering zorgt ervoor dat deze kosten gedekt zijn.

Maar wat is er allemaal precies gedekt? Zijn er verschillen? En welke dekking is het beste voor u? Alpina legt het voor u uit.

rechtsbijstandverzekering familierecht

Rechtsbijstandverzekering dekking

In eerste instantie dekt de rechtsbijstandverzekering familierecht alle juridische kosten die in de familiesfeer gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan onenigheid bij een erfenis of een scheiding (bij huwelijksgeschillen vaak met een aanvullende module). Wanneer u niet uit deze situatie komt met uw familie dan wordt er vaak juridisch hulp ingeschakeld. Heeft u een rechtsbijstandverzekering familierecht afgesloten? Dan worden deze kosten gedekt door uw verzekeraar.

Hiervoor geldt wel als eis dat u de verzekering heeft afgesloten voordat u de juridische hulp nodig heeft. Is dit niet het geval? Dan wordt de rechtsbijstand ook niet vergoed.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Waar moet u op letten?

Bij het afsluiten van uw rechtsbijstandverzekering familierecht moet u goed op een aantal dingen letten.

Waar bent u voor verzekerd?

Veel verzekeringen hebben als dekking ‘personen- en familierecht’ en ‘erfrecht’ staan. Dit betekent echter niet dat u verzekerd bent voor alle zaken die hierop betrekking hebben. Zo kan het zijn dat bepaalde verzekeringen verschillende modules aanbieden. In deze modules worden verschillende dekkingen aangeboden. Mediation tussen partijen kan bijvoorbeeld een aanvullende module zijn.

Bent u verzekerd in het buitenland?

In eerste instantie bent u alleen binnen Nederland verzekerd voor familie- en erfgeschillen. Maar wat nu als u een geschil met familie in het buitenland heeft? Dan zal u hiervoor een aanvullende module moeten afsluiten. Met deze module kunt u rechtsbijstand in het buitenland vergoed krijgen. Het gaat hier dan niet zozeer om wat voor een probleem het is, maar waar.

Tot welk bedrag bent u verzekerd?

De meeste verzekeringen bieden een dekking tot een bepaald bedrag. Dit bedrag kan verschillen van €25.000,- tot een door u gekozen bedrag. De ene verzekeraar zal hierin hogere dekkingen aanbieden dan andere verzekeraars. Het is daarom verstandig om af te wegen welke verzekeraar de hoogste dekking aanbiedt voor de beste prijs.

Met welke juristen/advocaten wordt er gewerkt?

Het kan zijn dat u een jurist of advocaat toegewezen krijgt van uw verzekeraar. Vaak heeft uw verzekeraar een contract met bepaalde juristen en advocatenkantoren. Wellicht dat u op voorhand kunt uitzoeken waar uw verzekeraar contracten mee heeft. Zo kunt u reviews en beoordelingen bekijken van de betreffende juristen en advocaten. Dan kunt u er zeker van zijn dat u de beste hulp krijgt indien dit ooit nodig is.

Wat is in elk geval niet verzekerd?

Een aantal zaken worden in ieder geval nooit vergoed door uw verzekeraar.

Opzet

Heeft u opzettelijk iets gedaan waarvoor u rechtsbijstand nodig heeft? Dan bent u hiervoor nooit verzekerd en moet u de rechtsbijstand geheel zelf betalen.

Samenlevingsverband

Rechtsbijstand met betrekking tot uw huwelijk, samenlevingscontract geregistreerd partnerschap en alimentatie worden in de meeste gevallen niet vergoed. Hier gaat het namelijk om veel voorkomende gevallen waardoor het risico voor de verzekeraar erg groot. Het kan wel zijn dat uw verzekeraar hier voor een aanvullende module aanbiedt.

Conflicten en fraude

Conflicten ontstaan door georganiseerd geweld worden niet vergoed. Denk hierbij aan burgeroorlogen of opstanden tegen de regering.

Fraude wordt eveneens nooit vergoed door uw verzekeraar.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Alpina staat voor u klaar

Uw rechtsbijstandverzekering sluit u eenvoudig en snel af bij  Alpina . Dankzij de 40 jaar lange ervaring van Alpina kunt u rekenen op goed afgewogen dekkingsprijzen. U kunt zelf de modules uitkiezen die u wilt. Zo bepaalt u zelf hoe hoog uw premie wordt. Heeft u vragen over het afsluiten van een verzekering? Dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Bereken online de premie voor een rechtsbijstandverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op