800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
Home Zakelijk AVB Gevolgen Brexit

Welke gevolgen heeft de Brexit voor productaansprakelijkheid?

Door de Brexit hoort Groot-Brittannië niet meer bij de Europese Unie. Importeert u goederen uit Groot-Brittannië, dan heeft dit gevolgen voor uw bedrijf. Onderstaande informatie geldt vanaf 1 januari 2021.

Producten die binnen de EU verhandeld worden, dienen te voldoen aan de EU-productierichtlijnen. Fabrikanten moeten kunnen aantonen dat een product voldoet aan de regels. Dit doen ze door middel van het plaatsen van een zogenaamde CE-markering. Voor de schades die door defecte producten worden veroorzaakt, is de Europese fabrikant aansprakelijk.

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven afsluiten? Bereken uw premie!

brexit

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Wanneer een fabrikant niet (meer) in de Europese Unie is gevestigd, wordt het een ander verhaal. In dat geval is de importeur voor de wet aansprakelijk, omdat deze dan gezien wordt als fabrikant. Daarnaast is de importeur ook het eerste aanspreekpunt van de Nederlandse autoriteiten die controles doen op de productveiligheid. 

Omdat door de Brexit een Britse fabrikant niet meer in de EU gevestigd is, verschuift ook de productaansprakelijkheid. De in Nederland gevestigde importeur is er vanaf 1 januari 2021 volledig aansprakelijk voor dat de producten veilig zijn en geen defecten hebben. 

Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven afsluiten? Bereken uw premie!

Gevolgen van de Brexit

De juridische risico’s en gevolgen van zaken doen met Britse leveranciers zijn vele malen groter geworden door de Brexit. Het is daarom van belang om te letten op een aantal belangrijke zaken, namelijk: of u zeker weet dat de producten die u importeert vanuit Groot-Brittannië veilig zijn en of de leverancier een zogenaamde CE-markering plaatst op de producten. Wellicht kunt u met de leverancier afspreken dat hij tegenover u aansprakelijk is voor eventuele schadevergoedingen die moeten worden uitbetaald. Maar let op! De productaansprakelijkheid geldt tot maximaal 13 jaar na het in omloop zijn van een product. De kans is groot dat u over 13 jaar wellicht geen contact meer hebt met de leverancier. 

Op het gebied van verzekeringen moet u zich het volgende afvragen; Dekt uw huidige verzekering productaansprakelijkheid? Zo niet, bent u bereid om hiervoor een verzekering af te sluiten of om deze extra aansprakelijkheid voor uw rekening te nemen met de mogelijke financiële gevolgen van dien? 

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

Wat een aansprakelijkheidsverzekering kost, is onder andere afhankelijk van het soort bedrijf dat u heeft en de omzet die u maakt. Op Alpina.nl kunt u online alvast een indicatie voor de maandelijkse premie berekenen. Hiervoor vult u een aantal gegevens over uw bedrijf in, zoals de branche waarin u opereert en hoeveel medewerkers u in dienst heeft. Vervolgens krijgt u een overzicht van verzekeraars met bijbehorende premies te zien.

Veelgestelde vragen over een AVB

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet verplicht. Toch willen leveranciers of opdrachtgever steeds vaker geen zakendoen, wanneer iemand niet verzekerd is. Veel ondernemers kiezen er daarom toch voor om een aansprakelijkheidsverzekering voor hun bedrijf af te sluiten.

 

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluiten?

Een ongelukje op de werkvloer zit in een klein hoekje. Wij hebben een aantal voorbeelden voor u:

  • Een klant glijdt uit op de pas gedweilde vloer van uw kantoor en breekt daarbij een been
  • Een werknemer laat per ongeluk een dakpan vallen tijdens de reparatie aan een dak. Er wordt een voorbijganger geraakt die gewond raakt en blijvend letsel oploopt
  • Tijdens uw werkzaamheden in het huis van een klant stoot u per ongeluk tegen een peperdure vaas aan waardoor deze kapot valt

Is een AVB ook voor ZZP’ers?

Ook als ZZP’er is het verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Met een aansprakelijkheidsverzekering ZZP bent u verzekerd als u als ondernemer schade veroorzaakt bij een ander of als uw werk letsel veroorzaakt bij een ander.

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af op Alpina.nl

Wilt u goed verzekerd zijn bij bedrijfsaansprakelijkheidsschade? Sluit dan direct online een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijf af! Heeft u nog vragen of wilt u voor het afsluiten nog even overleggen met een van onze verzekeringsspecialisten? Zij helpen u graag! U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 030 – 6883700. U kunt ons natuurlijk ook altijd een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Bereken direct de premie voor een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op