Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home ZZP verzekeringen zakelijk rijden zzp'er

Is zakelijk rijden voordeliger voor een zzp’er?

Tenzij je een bestelbus nodig hebt voor je werk, maak je als beginnende zzp’er meestal gebruik van je privéauto voor zakelijke ritten. Je kunt dan € 0,19 per zakelijk gereden kilometer opvoeren als bedrijfskosten. Meestal voldoet deze regeling prima tijdens de opstartfase van je bedrijf. Maar als je bedrijf groeit of wanneer je een nieuwe auto of bestelbus nodig hebt, zul je moeten kiezen of zakelijk rijden wellicht interessanter voor jou is. Hou daarbij ook rekening met je verzekeringen.

zakelijk rijden zzp'er

Bijtelling zakelijk rijden

Als je een auto op naam van je bedrijf zet, dan kun je alle kosten van die auto, inclusief afschrijving, brandstof, wasstraatbonnetjes, en onderhoud, zakelijk aftrekken. Wel moet je er rekening mee houden dat er bijtelling is voor het privégebruik van je auto, tenzij je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Die bijtelling bedraagt een percentage (afhankelijk van de CO2 uitstoot 4% of 22%) van de cataloguswaarde van de auto. Het bedrag van de bijtelling wordt opgeteld bij jouw inkomen als zzp’er. Daarover betaal je dus inkomstenbelasting. Als je een auto rijdt van 15 jaar of ouder dan kun je gebruik maken van de Youngtimer regeling. Je betaalt dan alleen bijtelling over de dagwaarde van de auto. Dat scheelt een stuk!

Bekijk direct de ZZP verzekeringen van Alpina

Lagere premie voor bedrijfswagenverzekeringen

Bijkomend voordeel van een bedrijfsauto is dat de verzekering ervan ook goedkoper is. Want de bedrijfsauto mag exclusief btw worden verzekerd. Hierdoor daalt het te verzekeren bedrag en dus ook je premie! Voor een auto met grijs kenteken is het verplicht om een bedrijfsautoverzekering te nemen. Daarbij maakt het niet uit of de auto nu wel of niet op naam van je bedrijf staat. Bij online verzekeringsspecialist Cheapp.nl kun je alle soorten bedrijfswagenverzekeringen heel voordelig afsluiten:

Al deze verzekeringen zijn ook af te sluiten bij leasevoertuigen.

Btw aftrekken bij privéauto

Als de auto die je zakelijk gebruikt privévermogen is, kun je bij de aankoop ervan geen btw aftrekken. De btw op onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten mag je wel aftrekken, maar uiteraard alleen voor het zakelijk gebruik. Hou hiervoor een goede kilometerregistratie bij. Het bedrag wat je terug kan vragen is de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis.

Wat is voordeliger; zakelijk of privé rijden?

Elke zzp’er is anders en wat er voordeliger is, hangt dus heel erg af van jouw situatie. Je kunt jezelf drie vragen stellen die bepalen wat voor jou de beste keuze kan zijn:

  1. Heb je een personenauto of een bestelbus nodig voor je werk?
  2. Hoeveel kilometers rij je zakelijk en privé?
  3. Zijn de totale kosten van auto hoger of lager dan de bijtelling?

Bespreek deze vragen met je boekhouder om erachter te komen wat voor jou het voordeligst is: wel of geen zakelijke auto?

Pas je verzekering aan

Stap je over van een privéauto naar een auto van de zaak, vergeet dan niet je verzekering aan te passen. Alpina.nl verzekert zowel zakelijke als particuliere voertuigen en helpt je altijd met de overstap. Je berekent snel online welke premie je betaalt. Alpina.nl vergelijkt alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen met elkaar. Bovendien kun je aanvullende dekkingen kiezen. Wil je meer weten over bedrijfswagenverzekeringen? Of wil je weten welke zakelijke verzekeringen nog meer van toepassing zijn voor jouw bedrijf?

ZZP verzekeringen van Alpina

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op