800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Is een AOV verzekering fiscaal aftrekbaar?

Voor veel ondernemers is de hoogte van de premie een reden om geen AOV af te sluiten. Ze vinden een AOV verzekering te duur. Bent u ondernemer of ZZP’er en overweegt u om een AOV verzekering af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat de premie van uw AOV fiscaal aftrekbaar is. Dat scheelt u al snel een paar honderd euro per jaar! U kunt de premie van een AOV verzekering aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. De premie is aftrekbaar in Box 1: Inkomen uit werk en woning.

Vraag direct een offerte aan voor een AOV verzekering!

AOV verzekering aftrekbaar niezende man

AOV fiscaal aftrekbaar

Het afsluiten van een AOV verzekering voor ondernemers is niet verplicht, maar wel verstandig. Als u langere tijd niet kunt werken doordat u arbeidsongeschikt bent, loopt u veel inkomen mis. Gedurende die periode lopen uw vaste lasten echter gewoon door. Met een AOV verzekering bent u verzekerd van een inkomen op het moment dat u arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval. Voor een AOV verzekering betaalt u maandelijks premie. U heeft zelf invloed op de kosten van een AOV verzekering. Zo kunt u zelf het verzekerd bedrag, de wachttijd en de eindleeftijd kiezen. Deze factoren zijn allemaal van belang bij het berekenen van de premie. Een hoger verzekerd bedrag betekent bijvoorbeeld ook een hogere premie.

Aan het begin van het nieuwe jaar krijgt u een overzicht van uw AOV-verzekeraar. In dit overzicht staat hoeveel premie u dat jaar heeft betaald. Een deel daarvan is fiscaal aftrekbaar en kunt u terugkrijgen via de inkomstenbelasting. Dit doet u door de premie af te trekken van uw inkomen uit werk en woning in Box 1.

Vraag direct een offerte aan voor een AOV verzekering!

Hoeveel aftrekbaar AOV?

U mag de AOV premie die u dat jaar betaalt heeft, aftrekken van het inkomen dat u opgeeft in Box 1. Afhankelijk van de belastingschijf van uw inkomen profiteert u van een fiscaal voordeel van 37,1% of 49,5% van de AOV-premie.

Betaal ik loonbelasting over een AOV-uitkering?

Ja, u betaalt loonbelasting over een AOV-uitkering. De uitkering die u dan krijgt, wordt gezien als inkomen. Daarom moet de verzekeraar van het verzekerde bedrag loonbelasting inhouden en afdragen aan de Belastingdienst. Deze bedragen ziet u ook terug in uw aangifte inkomstenbelasting. Als u arbeidsongeschikt raakt, krijgt u dus minder dan het verzekerde bedrag omdat er nog loonbelasting wordt ingehouden. Houd hier daarom rekening mee bij het bepalen van het percentage van uw inkomen dat u wilt verzekeren.

Sluit direct een AOV verzekering af op Alpina.nl

Een werknemer in loondienst is in de meeste gevallen automatisch verzekerd tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid. Als ZZP’er bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een dergelijke verzekering. Arbeidsongeschikt raken kan een flink financiële klap betekenen voor een ZZP’er. Als u langdurig ziek bent of moet herstellen loopt u een heleboel inkomsten mis, terwijl u wel gewoon uw rekeningen moet betalen. Heeft u graag meer financiële zekerheid? Dan kunt u overwegen om een AOV verzekering af te sluiten.

Heeft u nog vragen over het afsluiten van een AOV verzekering? Neem dan vooral contact met ons op! Onze verzekeringsspecialisten helpen u graag met al uw vragen. U kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 bellen op 088 – 688 3712. U kunt ons ook een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger.

Vraag direct een offerte aan voor een AOV verzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op