Een auto uitlenen: wie is er aansprakelijk bij schade?

U wilt graag met de auto naar Frankrijk, maar heeft in uw auto niet genoeg plaats voor het gezin én de bagage. Een vriend biedt aan om zijn auto uit te lenen. Waar moet u rekening mee houden als u een auto van iemand anders leent en wie is er aansprakelijk bij eventuele schade?

Een auto (uit)lenen

Iedere autobezitter in Nederland is verplicht zijn auto te verzekeren. Als u in de auto van iemand anders rijdt, bent u verzekerd via zijn of haar autoverzekering. Wanneer u voor langere tijd een geleende auto in gebruikt heeft, moet u dit melden bij uw verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan of het risico en dus de premie gelijk blijft, of dat de bestuurder meer risico loopt en de premie omhoog moet. Wanneer de persoon die de auto leent een beginnend bestuurder is, is de kans groot dat de premie omhoog gaat.

WA + Casco dekking

Indien de eigenaar van de auto een WA + Casco dekking heeft, is naast schade aan een ander ook schade aan de geleende auto gedekt. Wel moet u hierbij rekening houden dat bij het claimen van de schade, het aantal schadevrije jaren van de eigenaar achteruit gaat en hij of zij dus meer premie moet gaan betalen. Hiernaast krijgt u, wanneer uw auto total loss wordt gereden, in het meest gunstige geval de dagwaarde (min het eigen risico) van de auto vergoed. Hier kunt u vaak geen gelijkwaardige auto van kopen.

In sommige gevallen is er bij een WA + Casco verzekering een clausule opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat alleen schade aan de auto veroorzaakt door de eigenaar of zijn/haar partner is gedekt. Een andere clausule is dat alleen schades veroorzaakt door personen ouder dan de jongst opgegeven bestuurder zijn gedekt.

Auto (uit)lenen of niet?

Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van uw auto. Als eigenaar van de auto bent u aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder uw naam geregistreerd bij uw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken. Dit zou er voor kunnen zorgen dat een nieuwe verzekeraar uw auto niet wil verzekeren.

Uw auto toch uitlenen

Als u uw auto toch wilt uitlenen, is het verstandig om een contract op te stellen. Zo voorkomt u misverstanden. Voor meer informatie over autoverzekeringen kunt u terecht op onze website, of contact opnemen met onze klantenservice.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 13-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op