800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering Regelmatige bestuurder

Wanneer word ik als regelmatige bestuurder gezien?

Als je een autoverzekering afsluit, geef je op wie de regelmatige bestuurder van de auto is. De regelmatige bestuurder is degene die het meeste in de auto rijdt. Vaak is de verzekeringsnemer zelf de regelmatige bestuurder, maar het kan ook zo zijn dat het iemand anders is, bijvoorbeeld je partner. Op basis van de persoonlijke gegevens van de regelmatige bestuurder wordt de hoogte van de verzekeringspremie bepaald.

Verschil regelmatige bestuurder en hoofdbestuurder

Naast de term ‘regelmatige bestuurder’, heb je waarschijnlijk ook wel eens de term ‘hoofdbestuurder’ gehoord. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Dit is omdat ze in feite op hetzelfde neerkomen, namelijk de persoon die het meeste in de auto rijdt. Deze bestuurder is meestal ook de persoon die de autoverzekering afsluit en op wiens naam het kenteken staat. Dit is echter niet altijd zo. Daarom moet je bij het afsluiten van een autoverzekering altijd aangeven wie de hoofdbestuurder is.

Regelmatige bestuurder niet perse eigenaar

Zoals gezegd is de regelmatige bestuurder vaak de eigenaar van de auto, maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kunt namelijk ook een autoverzekering afsluiten en aangeven dat iemand anders de regelmatige bestuurder van de auto is. Wij geven je twee voorbeelden van een situatie waarin de regelmatige bestuurder niet de eigenaar is van de auto:

Voorbeeld 1: Een vader is eigenaar van de auto en geeft zijn zoon op als regelmatige bestuurder

Een vader koopt een auto voor zijn zoon, maar blijft zelf de eigenaar van de auto. Het kenteken staat dus op zijn naam. Hij sluit een autoverzekering af en geeft aan dat zijn zoon het meeste in de auto rijdt. De verzekeraar berekent vervolgens de hoogte van de premie en gaat daarbij uit van de zoon als regelmatige bestuurder. De zoon is dus de regelmatige bestuurder, maar niet de eigenaar van de auto.

regelmatige bestuurder

Voorbeeld 2: Je sluit een autoverzekering af met je partner als regelmatige bestuurder

Stel dat je een auto koopt, maar dat jouw partner er het meeste in gaat rijden. Je bent de eigenaar van de auto, maar bij de verzekeraar geef je op dat je partner de regelmatige bestuurder van de auto is. Een voorwaarde hiervoor is vaak wel dat je partner op hetzelfde adres moet wonen.

Geef altijd eerlijk aan bij de verzekeraar wie de regelmatige bestuurder is. Het komt wel eens voor dat er gelogen wordt over wie het meeste in de auto rijdt. Jongere betalen bijvoorbeeld een hogere premie voor een autoverzekering. Daarom geven ouders wel eens door aan de verzekeraar dat ze zelf de hoofdbestuurder zijn, terwijl dit eigenlijk hun zoon of dochter is. Zo betalen ze een lagere premie. Dit wordt echter gezien als verzekeringsfraude. Als je betrapt wordt op verzekeringsfraude kan dit ernstige gevolgen hebben voor jouw huidige en toekomstige verzekeringen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Sluit een autoverzekering af via Alpina!

Via Alpina.nl kun je eenvoudig en snel de premies van verschillende autoverzekeringen vergelijken. Met onze online tool kun je een indicatie van de autopremie berekenen. Daarmee kun je autoverzekeringen vergelijken op prijs en inhoud. Zo kom je er achter welke verzekering het beste bij jou en je auto past. Wij hebben het afsluiten van een autoverzekering eenvoudig gemaakt. Zodra je de juiste autoverzekering hebt gevonden, kun je deze direct online afsluiten.

Wij helpen je graag bij het afsluiten van de juiste autoverzekering. Heb je nog vragen? Of wil je graag dat er iemand met je meekijkt bij het vergelijken van autoverzekeringen? Neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8:00 tot 18:00. Je kunt ons bellen op 088 -688 37 00 of een berichtje sturen via de chat, WhatsApp of e-mail. Samen zorgen we ervoor dat je goed verzekerd de weg op kunt.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op