Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoe kan ik de APK vervaldatum van mijn auto checken?

Als eigenaar van een auto is het belangrijk om te weten wanneer je auto APK gekeurd moet zijn. Als je rondrijdt in een auto waarvan de APK is verlopen zitten hier een aantal gevolgen aan. Je riskeert dan een boete van zowel de RDW als de politie. Als je een ongeluk krijgt in een auto met een verlopen APK keurt jouw autoverzekeraar mogelijk geen schadevergoeding uit. Controleer daarom altijd goed wanneer je auto opnieuw APK gekeurd moet worden. Wij leggen uit hoe je de APK vervaldatum van de auto kunt checken.

APK vervaldatum checken

APK vervaldatum in de brief van de RDW?

Zes weken voordat de APK op je auto vervalt, stuurt de RDW je een herinneringsbrief. Deze krijg je per post of online via de Berichtenbox van de RDW, afhankelijk van wat je hebt ingesteld. In deze brief staat de exacte vervaldatum van jouw APK. Zo probeert de RDW je de stimuleren om op tijd actie te ondernemen. Houdt de vervaldatum altijd zelf goed in de gaten, want als eigenaar van het voertuig blijf je zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren. ‘Ik heb geen brief gehad’ is geen geldig excuus voor het laten verlopen van de APK. Je kunt de vervaldatum namelijk ook zelf opzoeken, zowel op de laatste keuringsrapport als op de website van de RDW.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

* Geen APK-plicht bij een voertuig van 50 jaar of ouder gaat in per 1-1-2021. Na de eerste APK keuring moeten benzineauto’s om de twee jaar gekeurd worden, tot ze acht jaar oud zijn. Daarna moeten ze elk jaar gekeurd worden.
Datum eerste toelating Type brandstof Wanneer keuren?
Na 1 januari 2005 Benzine en/of elektromotor Eerste APK-keuring na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Na 1 januari 2005 Diesel, gas of anders Eerste APK-keuring na 3 jaar, daarna elk jaar
Voor 1 januari 2005 Alle typen brandstof Eerste APK-keuring na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder (maar jonger dan 50 jaar) Alle typen brandstof Eens per 2 jaar APK-keuring
Voertuig 50 jaar of ouder Alle typen brandstof Geen APK-plicht

Kan je APK vervaldatum checken op het keuringsrapport?

Wanneer de auto al eens eerder APK gekeurd is, komt de vervaldatum op het keuringsrapport te staan. Dit krijg je van de garage waar je de keuring laat uitvoeren. In het keuringsrapport staan de eventuele reparatie-, afkeur-, en adviespunten. Adviespunten zijn zaken die op dat moment nog niet tot een afkeuring leiden, maar die je wel binnenkort moet vervangen of repareren. Voor de vervaldatum die op het keuringsrapport staat, moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dit mag al vanaf twee maanden van te voren. De oorspronkelijke vervaldatum wordt dan behouden. Zo is je auto maximaal 14 maanden APK gekeurd.

Wanneer moet ik mijn auto APK laten keuren?

In onderstaand schema kun je zien wanneer de auto voor het eerst APK gekeurd moet worden. Dit schema is bedoeld voor personenauto’s, met een gewicht tot 3500 kg. Voor zwaardere auto’s of bijzondere voertuigen gelden er weer andere data.

Kan je de APK vervaldatum checken op de website van de RDW?

Tenslotte kun je ook de APK vervaldatum checken op de website van de RDW. Dit doe je door een kentekencheck te doen. Je vult het kenteken van de auto in. Vervolgens krijg je inzicht in de historische gegevens van de auto. Omdat de kentekencheck openbaar is, toont het alleen niet-privacygevoelige gegevens over het voertuig. Naast de APK vervaldatum kun je bijvoorbeeld ook zien hoeveel kilo het voertuig kan trekken, hoeveel zitplaatsen er zijn en wanneer het voertuig voor het eerst in Nederland is geregistreerd. Door een kentekencheck te doen, zie je binnen één minuut wat de APK vervaldatum van je auto is.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op