Hoe kan ik de APK vervaldatum van mijn auto checken?

Als eigenaar van een auto is het belangrijk om te weten wanneer uw auto APK gekeurd moet zijn. Als u rondrijdt in een auto waarvan de APK is verlopen zitten hier een aantal gevolgen aan. U riskeert dan een boete van zowel de RDW als de politie. Als u een ongeluk krijgt in een auto met een verlopen APK keurt uw autoverzekeraar mogelijk geen schadevergoeding uit. Controleer daarom altijd goed wanneer uw auto opnieuw APK gekeurd moet worden. Wij leggen u uit hoe u de APK vervaldatum van uw auto kunt checken.

* Geen APK-plicht bij een voertuig van 50 jaar of ouder gaat in per 1-1-2021. Na de eerste APK keuring moeten benzineauto’s om de twee jaar gekeurd worden, tot ze acht jaar oud zijn. Daarna moeten ze elk jaar gekeurd worden.
Datum eerste toelatingType brandstofWanneer keuren?
Na 1 januari 2005Benzine en/of elektromotorEerste APK-keuring na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar
Na 1 januari 2005Diesel, gas of andersEerste APK-keuring na 3 jaar, daarna elk jaar
Voor 1 januari 2005Alle typen brandstofEerste APK-keuring na 3 jaar, daarna elk jaar
Voertuig 30 jaar of ouder (maar jonger dan 50 jaar)Alle typen brandstofEens per 2 jaar APK-keuring
Voertuig 50 jaar of ouderAlle typen brandstofGeen APK-plicht

Kan je APK vervaldatum checken op het keuringsrapport?

Wanneer uw auto als eens eerder APK is gekeurd, komt de vervaldatum op het keuringsrapport te staan. Dit krijgt u van de garage waar u de keuring laat uitvoeren. In het keuringsrapport staan de eventuele reparatie-, afkeur-, en adviespunten. Adviespunten zijn zaken die op dat moment nog niet tot een afkeuring leiden, maar die u wel binnenkort moet vervangen of repareren. Voor de vervaldatum die op het keuringsrapport staat, moet de auto opnieuw worden gekeurd. Dit mag al vanaf twee maanden van te voren. De oorspronkelijke vervaldatum wordt dan behouden. Zo is uw auto maximaal 14 maanden APK gekeurd.

Wanneer moet ik mijn auto APK laten keuren?

In onderstaand schema kunt u zien wanneer uw auto voor het eerst APK gekeurd moet worden. Dit schema is bedoeld voor personenauto’s, met een gewicht tot 3500 kg. Voor zwaardere auto’s of bijzondere voertuigen gelden er weer andere data.

Kan je de APK vervaldatum checken op de website van de RDW?

Tenslotte kunt u ook de APK vervaldatum checken op de website van de RDW. Dit doet u door een kentekencheck te doen. U vult het kenteken van uw auto in. Vervolgens krijgt u inzicht in de historische gegevens van de auto. Omdat de kentekencheck openbaar is, toont het alleen niet-privacygevoelige gegevens over het voertuig. Naast de APK vervaldatum kunt u bijvoorbeeld ook zien hoeveel kilo het voertuig kan trekken, hoeveel zitplaatsen er zijn en wanneer het voertuig voor het eerst in Nederland is geregistreerd. Door een kentekencheck te doen ziet u binnen één minuut wat de APK vervaldatum van uw auto is.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 23-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op