Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home Autoverzekering Dekking Aanvullend Schadeverzekering voor inzittenden

Schadeverzekering inzittenden: wat houdt dit precies in?

Een schadeverzekering inzittenden is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten bij je autoverzekering. Met een schadeverzekering inzittenden bent u niet alleen zelf, maar zijn ook uw passagiers verzekerd bij een ongeval. Stel dat u na een ongeluk blijvend invalide raakt of zelfs overlijdt. Met een schade inzittendenverzekering worden zowel letselschade als schade aan bagage of kleding vergoed. Het bedrag dat de verzekeraar uitkeert, staat gelijk aan de werkelijk opgelopen schade.

Een voordeel van een schadeverzekering inzittenden is dat deze ook uitkeert bij een ongeval waar er niemand aansprakelijk is, zoals bij een aanrijding met een dier. Er is dan natuurlijk geen WA-dekking van de tegenpartij, waardoor u normaal misschien zelf voor de kosten zou opdraaien. Met een schade inzittendenverzekering krijgt u altijd direct een vergoeding voor de schade, omdat het niet uitmaakt wie er verantwoordelijk is voor het ongeluk. Hiermee kunt u zoveel mogelijk risico uitsluiten.

Wat valt onder een schadeverzekering inzittenden?

De schadeverzekering voor inzittenden vergoedt de schade die de bestuurder en passagiers lijden van het bij een ongeval betrokken motorrijtuig. Die schade kan bestaan uit zaakschade (kleding, bagage etc.), inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten, smartengeld en uitvaartkosten. Het maximum verzekerd bedrag per gebeurtenis voor alle verzekerden tezamen bedraagt meestal ca. 1 miljoen euro. Wilt u van te voren een vast bedrag bij overlijden of invaliditeit kunt u naast deze verzekering ook een ongevallen inzittendenverzekering afsluiten.

Is de uitkering onafhankelijk van de schuldvraag?

Bij de schade inzittendenverzekering maakt het niet uit wie er schuldig is aan het ongeval. Wanneer een van de inzittenden schade heeft ten gevolge van een ongeval en deze schade is niet op een andere verzekering te verhalen dan kan de inzittenden deze schade claimen op de schadeverzekering inzittenden. Zeker wanneer de tegenpartij niet meer te achterhalen is, is dit wel zo wenselijk. Zou u deze dekking namelijk niet hebben afgesloten en de tegenpartij is onbekend krijgt u, wanneer de tegenpartij schuldig is, geen uitkering.

Is de bestuurder schuldig aan het ongeval dan hebben de passagiers nog wel de mogelijkheid om de WA-verzekering van het voertuig aansprakelijk te stellen en daar eventuele schade op te verhalen. Wanneer de schuldvraag echter onduidelijk is kan dit wel een lang traject zijn die men kan voorkomen door een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten.

Uitleg dekking schadeverzekering inzittenden (SVI)

U kunt als bestuurder van een auto betrokken raken bij een ongeval. Ook de inzittenden van de auto kunnen dan gewond raken, of zelfs overlijden.

De schadeverzekering inzittenden vergoedt dan de schade die de inzittenden (passagiers en bestuurder) van de auto lijden. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat de inzittenden in je auto onder alle omstandigheden hun schade vergoed krijgen, dan kies je voor deze verzekering.

De schade regel je bij deze verzekering met je eigen verzekeraar. Je bent dus niet afhankelijk van een aansprakelijkheidsverzekeraar van een andere partij.

Dekking:

De dekking is subsidiair/aanvullend, dus alleen indien schade niet vergoed wordt door een andere verzekering.

 • Materiële schade:
  Gaat het om kapotte spullen, dan is sprake van materiële schade, en de afhandeling van dit soort schade kost meestal weinig moeite.
 • Letselschade
  Zijn er doden of gewonden, dan is er letselschade. Het is dan erg belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld;
  Het kan gaan om gevoelige situaties.
  Ook kunnen de schadebehandeling en -vergoeding langer duren.
  Hoe groot de schade van een slachtoffer is, kun je meestal pas goed beoordelen als het slachtoffer (vrijwel) is genezen.
  Het proces om letselschade af te handelen, is vaak complexer en gevoeliger dan bij materiële schade. Daarom zijn hiervoor regels opgesteld: Gedragscode Behandeling Letselschade.
  Verzekeraars houden zich bij letselschadebehandeling aan deze gedragscode.
 • In en om de auto
  De dekking van de verzekering geldt wanneer de inzittenden in de auto zitten, maar ook tijdens het in- en uitstappen, of bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van een noodreparatie onderweg. In de polisvoorwaarden staat precies wat gedekt is.
 • Het maakt niet uit of de bestuurder of de andere inzittenden aansprakelijk zijn voor het veroorzaken van de schade.
 • Gevolgschade
  -schade aan kleding en bagage; – medische kosten; – inkomstenverlies door het letsel; – een eventuele tijdelijke hulp in de huishouding
  – vaak is op de polis ook smartengeld meeverzekerd

Geen dekking:

 • Schade aan het voertuig zelf;
 • Indien de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft;
 • Indien de bestuurder onder invloed was van (te veel) alcohol of drugs;
 • Indien werd deelgenomen aan een wedstrijd of andere snelheidsrit;
 • Indien een particuliere auto werd gebruikt als taxi

De verzekering keert nooit meer uit dan het maximumbedrag op de polis aan meerdere inzittenden samen. Dit maximumbedrag staat in de polis. Meestal € 1.000.000,00.

Indien meer inzittenden in het voertuig zijn dan dat er zij verzekerd, dan wordt onderverzekeringsregel toegepast = verzekerd aantal plaatsen gedeeld door aantal inzittenden keer het schadebedrag.

Wat is het verschil tussen een ongevallen inzittendenverzekering en een schadeverzekering voor inzittenden?

Naast een schadeverzekering voor inzittenden kunt u ook een ongevallen inzittendenverzekering afsluiten. Deze twee verzekeringen lijken weliswaar op elkaar, maar zijn wel degelijk verschillend en kunnen aanvullend aan elkaar worden afgesloten. U kunt zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen voor u handig kunnen zijn.

Een schadeverzekering inzittenden is duurder dan een ongevallen inzittendenverzekering, maar heeft een uitgebreidere dekking. Het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt bij schade is een stuk hoger dan bij de ongevallen inzittendenverzekering. Bovendien biedt de schadeverzekering inzittenden, naast letselschade, ook een vergoeding voor schade aan bagage en kleding.

Bekijk hier uitgebreid de verschillen tussen de schadeverzekering voor inzittenden en de ongevallen inzittendenverzekering.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op