Waarom zijn premies leeftijdsafhankelijk, mag dat?

Op grond van artikel 1 van onze Grondwet is discrimineren op bijvoorbeeld leeftijd en geslacht niet toegestaan. Toch doen verzekeraars dit openlijk. Jongeren betalen een hogere premie voor de autoverzekering. Ouderen worden vanaf een bepaalde leeftijd geweigerd voor een autoverzekering. Zijn de verzekeraars in overtreding of mogen ze dit ongestoord doen?

Een werkgever heeft een probleem als hij in een personeelsadvertentie kenbaar maakt dat er wordt gezocht naar een man of een vrouw. Of als een homoseksuele man of vrouw om de geaardheid wordt afgewezen is er al gauw sprake van discriminatie. Bij het verzekeren lijkt het anders te liggen. Hoe zit het?

Mag de autoverzekering duurder zijn op basis van de leeftijd?

Jonge bestuurders tot 24 jaar betalen vaak een hogere premie. Ouderen van bijvoorbeeld 75 jaar en ouder kunnen geen nieuwe verzekering meer afsluiten bij bepaalde verzekeraars. Dit riekt naar discriminatie, maar de verzekeraars gooien het over een andere boeg. Zij maken onderscheid omdat uit statistieken blijkt dat deze leeftijdsgroepen een grotere kans op schade hebben. Zij vormen dus een groter risico voor de verzekeraars. Dit is toegestaan. Verzekeraars hebben de vrijheid om zelf het premiebeleid in te richten. Zij mogen bijvoorbeeld korting geven aan de groep verzekerden tussen 25 en 65 jaar op de autoverzekering.

Discriminatie aantonen gaat waarschijnlijk niet lukken

Verzekeraars maken inderdaad onderscheid, maar ze kunnen het, volgens eigen zeggen, onderbouwen. Jonge bestuurders tot 24 jaar oud maken gemiddeld meer schades. Je kunt zeggen op hun onervarenheid worden ze al afgerekend doordat ze geen of weinig schadevrije jaren hebben. Door weinig rijervaring hebben ze ook minder korting opgebouwd voor het schadevrij rijden. Voor sommige verzekeraars is dit niet genoeg. Ze brengen ook nog een hogere premie in rekening. Ook het weigeren van oudere automobilisten voor de autoverzekering kunnen ze onderbouwen.

Je kunt het gevecht aangaan met een verzekeraar, maar je kunt ook gewoon eieren voor je geld kiezen. Er zijn tientallen verzekeraars waar jij je auto kunt verzekeren. Komt de ene met een te hoge premie? Kies dan voor een andere verzekeraar. Hetzelfde geldt als je wordt geweigerd door een verzekeraar. Binnen een paar klikken kun je tientallen verzekeraars vergelijken voor de autoverzekering die het beste bij jou past.

Online een goedkope autoverzekering vergelijken!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 20-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op