Wat wordt er precies bedoeld met de hoofdbestuurder van een auto?

De hoofdbestuurder van een auto is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Vaak sluit de hoofdbestuurder van de auto de autoverzekering af. Bovendien staat de auto meestal op naam van de hoofdbestuurder. Een andere term voor hoofdbestuurder is ook wel regelmatige bestuurder.

Verschil hoofdbestuurder en regelmatige bestuurder

De termen hoofdbestuurder en regelmatige bestuurder worden vaak door elkaar gebruikt. Logisch, want in feite komen de twee termen op hetzelfde neer: degene die het meeste in de auto rijdt. De hoofdbestuurder  is meestal ook de persoon die de autoverzekering afsluit en op wiens naam het kenteken staat. Dit is echter niet altijd zo. Daarom moet u bij het afsluiten van een autoverzekering altijd aangeven wie de hoofdbestuurder is.

Wat als niet de hoofdbestuurder een ongeluk veroorzaakt?

Als de hoofdbestuurder niet degene is die het ongeluk veroorzaakt, is dit niet direct een probleem. U mag een auto namelijk altijd (uit)lenen. Iedereen die een auto in zijn bezit heeft, is verplicht om hem te verzekeren. Als u in de auto van iemand anders rijdt, bent u verzekerd via zijn of haar autoverzekering. Als u voor langere tijd een geleende auto in gebruikt heeft, moet u dit wel melden bij uw verzekeraar. De verzekeraar gaat dan kijken of het risico en dus de verzekeringspremie gelijk blijft, of dat de bestuurder meer risico geeft en de premie dus omhoog moet. Als de schade is veroorzaakt door een jonge bestuurder, onder de 24 jaar, kan de verzekeraar wel een hoger eigen risico rekenen. Kijk daarom altijd goed in de voorwaarden van uw autoverzekering of er voorwaarden gesteld zijn aan schade die door iemand anders dan de hoofdbestuurder veroorzaakt wordt.

Sluit direct een autoverzekering af via Alpina!

Meteen een autoverzekering afsluiten? Dan kan bij ons heel makkelijk online. Het afsluiten gaat heel snel en eenvoudig. U heeft hiervoor het kenteken van de auto en de meldcode nodig. De meldcode is een unieke viercijferige code en vindt u op uw kentekenbewijs. Bij ons kunt u uw auto binnen 5 minuten verzekeren. U kiest zelf uw dekkingen en betaalt dus nooit te veel. Bovendien heeft u altijd 14 dagen bedenktijd na het afsluiten van de autoverzekering. Dat betekent dat u zonder opgaaf van reden binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren. Vergeet niet door te geven wie de hoofdbestuurder van de auto is!

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 21-06-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op