800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat wordt er precies bedoeld met de hoofdbestuurder van een auto?

De hoofdbestuurder van een auto is de persoon die het meeste in de auto rijdt. Vaak sluit de hoofdbestuurder van de auto de autoverzekering af. Bovendien staat de auto meestal op naam van de hoofdbestuurder. Een andere term voor hoofdbestuurder is ook wel regelmatige bestuurder.

Verschil hoofdbestuurder en regelmatige bestuurder

De termen hoofdbestuurder en regelmatige bestuurder worden vaak door elkaar gebruikt. Logisch, want in feite komen de twee termen op hetzelfde neer: degene die het meeste in de auto rijdt. De hoofdbestuurder  is meestal ook de persoon die de autoverzekering afsluit en op wiens naam het kenteken staat. Dit is echter niet altijd zo. Daarom moet je bij het afsluiten van een autoverzekering altijd aangeven wie de hoofdbestuurder is.

Wat als niet de hoofdbestuurder een ongeluk veroorzaakt?

Als de hoofdbestuurder niet degene is die het ongeluk veroorzaakt, is dit niet direct een probleem. Je mag een auto namelijk altijd (uit)lenen. Iedereen die een auto in zijn bezit heeft, is verplicht om hem te verzekeren. Als je in de auto van iemand anders rijdt, ben je verzekerd via zijn of haar autoverzekering. Als je voor langere tijd een geleende auto in gebruikt hebt, moet je dit wel melden bij jouw verzekeraar. De verzekeraar gaat dan kijken of het risico en dus de verzekeringspremie gelijk blijft, of dat de bestuurder meer risico geeft en de premie dus omhoog moet. Als de schade is veroorzaakt door een jonge bestuurder, onder de 24 jaar, kan de verzekeraar wel een hoger eigen risico rekenen. Kijk daarom altijd goed in de voorwaarden van de autoverzekering of er voorwaarden gesteld zijn aan schade die door iemand anders dan de hoofdbestuurder veroorzaakt wordt.

bestuurder aansprakelijk

Gevolgen als je je opgeeft als hoofdbestuurder maar dit niet bent

De hoofdbestuurder is vaak de eigenaar van de auto, maar dit hoeft niet perse zo te zijn. Je kunt namelijk ook een autoverzekering afsluiten en aangeven dat iemand anders de regelmatige bestuurder van de auto is, bijvoorbeeld voor je partner of kind. Het komt echter ook regelmatig voor dat iemand een autoverzekering afsluit, maar niet doorgeeft dat zijn kind de hoofdbestuurder is. Dit wordt gedaan om een hogere verzekeringspremie te vermijden. Als je dit doet pleeg je verzekeringsfraude. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Op het moment dat je verzekeraar je betrapt op verzekeringsfraude, krijg je een CIS-registratie. Bovendien kan de verzekeraar de autoverzekering per direct beëindigen. Ook zal je moeite hebben met het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, omdat maar weinig reguliere verzekeringsmaatschappijen je nog willen accepteren. Je kunt dan alleen nog terecht bij verzekeringsmaatschappij De Vereende tegen een veel hogere premie. Zo ben je uiteindelijk alsnog duurder uit dan wanneer je eerlijk had doorgegeven wie de hoofdbestuurder van de auto is.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Sluit direct een autoverzekering af via Alpina!

Meteen een autoverzekering afsluiten? Dan kan bij ons heel makkelijk online. Het afsluiten gaat heel snel en eenvoudig. Je hebt hiervoor het kenteken van de auto en de meldcode nodig. De meldcode is een unieke viercijferige code en vind je op het kentekenbewijs. Bij ons kun je jouw auto binnen 5 minuten verzekeren. Je kiest zelf je dekkingen en betaalt dus nooit te veel. Bovendien heb je altijd 14 dagen bedenktijd na het afsluiten van de autoverzekering. Dat betekent dat je zonder opgaaf van reden binnen 14 dagen kosteloos kunt annuleren. Vergeet niet door te geven wie de hoofdbestuurder van de auto is!

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op