Wegens omstandigheden zijn we vandaag telefonisch minder goed bereikbaar. We willen je graag van dienst zijn en raden je aan om gebruik te maken van onze chatfunctie, die momenteel beter bereikbaar is. Onze excuses voor het ongemak en we staan klaar om je vragen via de chat te beantwoorden.

800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is een afstandsverklaring?

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden. Dat betekent dat wanneer u samen met uw partner een auto heeft, slechts één iemand schadevrije jaren opbouwt, namelijk de persoon op wiens naam de autoverzekering staat. Om te voorkomen dat een van beiden bij een scheiding zonder schadevrije jaren achterblijft, kunnen schadevrije jaren (deels) worden toegekend aan een ex-partner. Hiervoor heeft u een afstandsverklaring nodig. In dit artikel leggen we u uit wat een afstandsverklaring is en hoe schadevrije jaren hiermee overgedragen kunnen worden.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

afstandsverklaring schadevrije jaren

Schadevrije jaren overdragen met een afstandsverklaring

Bij een scheiding is het mogelijk om schadevrije jaren (deels) toe te kennen aan een ex-partner. Wanneer u samen een auto heeft, staat de autoverzekering altijd op naam van een van beide partners. De ander bouwt dus geen schadevrije jaren op, ook niet al zij de auto even vaak of misschien zelfs vaker gebruiken. Bij een scheiding zou de ene partner dus zonder schadevrije jaren achterblijven en daardoor veel meer betalen voor een nieuwe autoverzekering.

Met een afstandsverklaring is het mogelijk om een ex-partner schadevrije jaren toe te kennen. U doet in dat geval dus letterlijk afstand van de schadevrije jaren, want u kunt deze jaren dan niet meer zelf gebruiken. Het is namelijk niet mogelijk om schadevrije jaren te kopiëren. U kunt het vergelijken met geld: als u 20 euro heeft en u geeft uw partner 10 euro, houdt u zelf ook 10 euro over. Als u uw partner 20 euro geeft, heeft u zelfs niets meer.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Afstandsverklaring schadevrije jaren voorbeeld

Voor het overdragen van schadevrije jaren heeft u dus een afstandsverklaring nodig. Maar hoe ziet een afstandsverklaring er precies uit? Een afstandsverklaring is een formulier met enkele vragen. Hierop vult u de persoonsgegevens in van zowel de houder van de schadevrije jaren als de ontvanger. Met een afstandsverklaring verklaart u de opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan uw ex-partner, waardoor u niet langer rechten kan ontlenen aan de eerder opgebouwde jaren. Zonder handtekening van de houder kunnen schadevrije jaren dus niet worden overdragen. Een ex-partner kan de schadevrije jaren niet zomaar opeisen, zonder dat de ander akkoord gaat. Ook vult u enkele gegevens over de polis in. Tot slot tekenen beide partijen de afstandsverklaring. Hieronder kunt u een afstandsverklaring downloaden als PDF bestand.

Afstandsverklaring schadevrije jaren PDF

 

download afstandsverklaringPDF download logo

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op