Wat te doen als u uw RDW vrijwaringsbewijs kwijt bent?

RDW vrijwaringsbewijs kwijt

Als u uw auto verkoopt, krijgt u bij het overschrijven van het kenteken altijd een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is een document dat laat zien dat de auto van eigenaar is gewisseld. Hiermee kunt u aantonen dat het kenteken niet meer op uw naam staat en dat u dus niet meer aansprakelijk bent voor de verplichtingen van een kentekenhouder, zoals de APK, wegenbelasting en een autoverzekering. Bent u het vrijwaringsbewijs kwijt? Dan kunt u bij de RDW een uittreksel aanvragen. Op Alpina.nl leest u hoe dit precies werkt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe een nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen?

U kunt op twee manieren een uittreksel aanvragen: online of schriftelijk. Als u als nabestaande een vrijwaringsbewijs moet aanvragen kan dit alleen schriftelijk. Vraagt u het uittreksel schriftelijk aan? Houd er dan wel rekening mee dat er een verwerkingstijd is van 9 werkdagen. Als u het uittreksel online aanvraagt, heeft u direct toegang tot uw gegevens.

Online

Wilt u het uittreksel online aanvragen? Dan kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Ga op de website van de RDW naar Overzicht van voertuigen op naam tot 9 jaar terug
 2. Log in met uw DigiD-gegevens
 3. Betaal de kosten van €4,50 via IDEAL
 4. Vervolgens ontvangt u het uittreksel in Pdf-formaat. U kunt het overzicht downloaden en zelf opslaan en printen. U heeft 40 dagen om dit te doen, daarna is het bestand niet meer beschikbaar

Schriftelijk

U kunt er ook voor kiezen om het uittreksel schriftelijk op te vragen. In dat geval kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Mail uw verzoek om een uittreksel naar iv@rdw.nl. In dit verzoek vermeldt u uw BSN-nummer, naam, adres, woonplaats, geboortedatum, de datum van uw betaling en het rekeningnummer waarmee u betaald heeft.
 2. Stuurt u dit verzoek als nabestaande? Dan moet u ook een verklaring van erfrecht meesturen. Die kunt u alleen krijgen als de verdeling van de erfenis via een notaris wordt geregeld. Als u geen verklaring van erfrecht kunt krijgen, volstaat een (uitgebreid) uittreksel uit de Basisregistratie Personen.
 3. U maakt het bedrag van €4,50 over op rekeningnummer 47 72 63 054 – IBAN NL76ABNA0477263054 ten name van de RDW in Veendam. Bij de betaling vermeldt u de volgende punten:
 • Uw naam, adres en woonplaats
 • Waar het omgaat, in dit geval een ‘overzicht voertuigen tot 9 jaar terug’
 • De datum van uw brief of e-mail
 1. Zodra de RDW uw aanvraag en betaling hebben ontvangen, krijgt u binnen 9 werkdagen de gegevens per post opgestuurd.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

 • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 12-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op