800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat te doen als je jouw RDW vrijwaringsbewijs kwijt bent?

Als je jouw auto verkoopt, krijg je bij het overschrijven van het kenteken altijd een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is een document dat laat zien dat de auto van eigenaar is gewisseld. Hiermee kun je aantonen dat het kenteken niet meer op jouw naam staat en dat je dus niet meer aansprakelijk bent voor de verplichtingen van een kentekenhouder, zoals de APK, wegenbelasting en een autoverzekering. Ben je het vrijwaringsbewijs kwijt? Dan kun je bij de RDW een uittreksel aanvragen. Op Alpina.nl lees je hoe dit precies werkt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

vrijwaringsbewijs kwijt

Vrijwaringsbewijs kwijt: nieuwe aanvragen via de RDW

Als je het vrijwaringsbewijs kwijt bent, kun je via de RDW een uittreksel aanvragen van jouw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister. Dit uittreksel bestaat uit alle geregistreerde persoon- en voertuiggegevens tot 9 jaar terug. De kosten voor het opvragen van een uittreksel zijn €4,50. Je kunt geen nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen, omdat de RDW deze maar één keer uitgeeft. Daarom krijg je een uittreksel als je jouw vrijwaringsbewijs kwijt bent.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoe een nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen?

Je kunt op twee manieren een uittreksel aanvragen: online of schriftelijk. Als je als nabestaande een vrijwaringsbewijs moet aanvragen kan dit alleen schriftelijk. Vraag je het uittreksel schriftelijk aan? Houd er dan wel rekening mee dat er een verwerkingstijd is van 9 werkdagen. Als je het uittreksel online aanvraagt, heb je direct toegang tot jouw gegevens.

Online

Wil je het uittreksel online aanvragen? Dan kun je de volgende stappen volgen:

 1. Ga op de website van de RDW naar Overzicht van voertuigen op naam tot 9 jaar terug
 2. Log in met jouw DigiD-gegevens
 3. Betaal de kosten van €4,50 via IDEAL
 4. Vervolgens ontvang je het uittreksel in Pdf-formaat. Je kunt het overzicht downloaden en zelf opslaan en printen. Je hebt 40 dagen om dit te doen, daarna is het bestand niet meer beschikbaar

Schriftelijk

Je kunt er ook voor kiezen om het uittreksel schriftelijk op te vragen. In dat geval kun je de volgende stappen volgen:

 1. Mail jouw verzoek om een uittreksel naar [email protected]. In dit verzoek vermeld je jouw BSN-nummer, naam, adres, woonplaats, geboortedatum, de datum van jouw betaling en het rekeningnummer waarmee je betaald hebt.
 2. Stuur je dit verzoek als nabestaande? Dan moet je ook een verklaring van erfrecht meesturen. Die kun je alleen krijgen als de verdeling van de erfenis via een notaris wordt geregeld. Als je geen verklaring van erfrecht kunt krijgen, volstaat een (uitgebreid) uittreksel uit de Basisregistratie Personen.
 3. Je maakt het bedrag van €4,50 over op rekeningnummer 47 72 63 054 – IBAN NL76ABNA0477263054 ten name van de RDW in Veendam. Bij de betaling vermeld je de volgende punten:
 • Jouw naam, adres en woonplaats
 • Waar het omgaat, in dit geval een ‘overzicht voertuigen tot 9 jaar terug’
 • De datum van jouw brief of e-mail
 1. Zodra de RDW jouw aanvraag en betaling hebben ontvangen, krijg je binnen 9 werkdagen de gegevens per post opgestuurd.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op