800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat moet ik doen als ik geen vrijwaringsbewijs heb ontvangen?

Met het vrijwaringsbewijs kun je aantonen dat een kenteken niet meer op jouw naam staat en dat je dus ook niet meer hoeft te voldoen aan de voertuigverplichtingen. Daarom is het belangrijk dat je het vrijwaringsbewijs goed bewaard. Als je jouw auto verkoopt, krijg je het vrijwaringsbewijs bij het overschrijven van het kenteken. Vaak wordt het overschrijven door de koper van de auto gedaan. De koper moet vervolgens het vrijwaringsbewijs naar je opsturen. Helaas wordt dit niet altijd zorgvuldig gedaan. Het vrijwaringsbewijs kan kwijtraken of helemaal niet worden opgestuurd. Zorg er daarom voor dat je altijd het vrijwaringsbewijs ontvangt. Wij leggen het je uit.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

vrijwaringsbewijs ontvangen

Van wie krijg ik het vrijwaringsbewijs?

Je ontvangt het vrijwaringsbewijs tijdens het overschrijven van het kenteken. Dit kun je bij een kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of PostNL-locatie doen. Je krijgt het vrijwaringsbewijs dan van de medewerker op locatie. Als de koper het overschrijven voor zijn rekening neemt, is het belangrijk dat je duidelijk afspraken maakt over het overhandigen van het vrijwaringsbewijs. Zonder vrijwaringsbewijs kun je namelijk ook niet aantonen dat je niet meer aansprakelijk bent voor de auto en de bijbehorende verplichtingen.

Je kunt het kenteken ook online overschrijven. Je krijgt het vrijwaringsbewijs dan via e-mail opgestuurd. Als je het vrijwaringsbewijs via e-mail krijgt, is het belangrijk dat je hem direct opslaat en eventueel print, zodat je zeker weet dat je het bestand niet per ongeluk kwijtraakt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoe kan ik een nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen??

De RDW geeft maar één keer een vrijwaringsbewijs uit. Als je geen vrijwaringsbewijs hebt ontvangen kun je geen nieuwe aanvragen, maar wel een uittreksel van jouw persoonlijke gegevens in het RDW-kentekenregister. Dit zijn al jouw geregistreerde persoons- en voertuiggegevens van de afgelopen 9 jaar. Hierin staat dus vermeld ook wanneer een kenteken is overgeschreven.

Je kunt het uittreksel schriftelijk of online aanvragen. Als je het uittreksel schriftelijk aanvraagt, moet je er wel rekening mee houden dat er een verwerkingstijd is van 9 werkdagen. Je kunt het uittreksel ook online aanvragen, dan kun je de gegevens direct inzien. De kosten voor een uittreksel zijn €4,50. Deze kosten betaal je via IDEAL of  bankoverschrijving.

Sluit jouw nieuwe autoverzekering af via Alpina

Heb je een nieuwe auto aangeschaft? Dan wil je natuurlijk wel dat deze goed verzekerd is. Sluit daarom direct online een autoverzekering af op Alpina.nl. Bij ons kun je gemakkelijk verschillende aanbieders met elkaar vergelijken op prijs én inhoud. Bovendien zitten ons verzekeringsspecialisten voor je klaar om je te voorzien van advies als dat nodig is.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op