800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
meeneemregeling verhuizende familie
Home Blog Hypotheek meenemen

Kan ik mijn hypotheek meenemen naar een ander huis?

21 mrt 2023
2 min leestijd

Ga je verhuizen naar een andere woning? Dan kan het interessant zijn om je hypotheek mee te nemen. Zeker als de hypotheekrente die je nu betaalt een stuk lager is dan wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je daarom gebruik maken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd.

De meeneemregeling: hoe werkt dat precies?

Belangrijk om te weten is dat de regels rondom de meeneemregeling per aanbieder kunnen verschillen. Zo kun je bij de ene geldverstrekker de hele hypotheek meenemen, en bij de ander alleen de rente over het nog openstaande bedrag, voor de rest van je rentevaste periode. Vaak moet je wel ruim van te voren aangeven wat je plannen zijn rondom de hypotheek. Bovendien behandelt de bank een aanvraag voor het meenemen van de hypotheek net zoals wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten. Ze kijken dus opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis.

Is de verkoopprijs van je oude huis hoger dan je nieuwe hypotheek? Dan is de kans groot dat je je oude hypotheek niet helemaal kunt meenemen. Als je juist meer geld nodig hebt voor je nieuwe hypotheek, kun je een aanvullende hypotheek afsluiten. Hiervoor zit je dan wel vast aan je huidige geldverstrekker.

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Het is ook mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek mee te nemen naar een andere woning. Heb je je aflossingsvrije hypotheek vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan mag je de rente blijven aftrekken bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Als je verhuist, geldt dit echter voor maximaal 50% van de marktwaarde van je nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen. Let hier dus goed op!

Spaar- en beleggingshypotheken meenemen

Het is niet meer mogelijk om een spaar- of beleggingshypotheek af te sluiten. Als je al een spaar- of beleggingshypotheek hebt, mag je deze wel meeverhuizen. Je kunt natuurlijk ook besluiten om hem op te heffen.

Wil je graag advies over jouw persoonlijke situatie? Neem dan vooral contact op met een van onze hypotheekadviseurs!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op