800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
huis onder water

Wat is de kans dat jouw huis onder water komt te staan door de dalende huizenprijzen?

02 mei 2023
2 min leestijd

De huizenprijzen zijn flink gedaald, zo blijkt uit gegevens van de NVM. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de prijzen 8,2% lager dan in dezelfde periode in 2022. Dit roept de vraag op hoe groot de kans is dat jouw huis onder water komt te staan. Wanneer de waarde van je huis lager is dan de hypotheekschuld staat je huis onder water. Dit betekent dat je bij verkoop niet in staat bent om je lening volledig af te lossen. Tijdens de kredietcrisis tussen 2008 en 2013 werden veel huiseigenaren hiermee geconfronteerd.

Woningmarkt nu minder kwetsbaar

Gelukkig is de woningmarkt sindsdien minder kwetsbaar geworden. In het verleden kon je meer lenen dan de waarde van je huis en was het ook mogelijk om geen cent af te lossen. Dit droeg bij aan het feit dat ongeveer 30% van de huizen onder water kwamen te staan na de instorting van de huizenmarkt in 2008.

Volgens recente gegevens van De Nederlandsche Bank staat momenteel slechts een half procent van alle huizen onder water. Als de huizenprijzen met 10% dalen, stijgt dit percentage naar 2,5%. Een daling van 30% zou in theorie tot problemen kunnen leiden voor één op de vijf huiseigenaren.

Risico verschilt per persoon

Het risico op onderwaterstand verschilt echter per persoon. Als je bijvoorbeeld in 2021 de hoofdprijs hebt betaald voor een huis dat voor 50% is gefinancierd met een aflossingsvrije hypotheek, loop je meer risico dan wanneer je in 2016 een huis hebt gekocht met een hypotheek die je in 30 jaar aflost.

Ook wanneer je gedwongen wordt om je huis te verkopen, bijvoorbeeld bij een scheiding of arbeidsongeschiktheid, kan de opbrengst lager uitvallen dan de werkelijke waarde. Dit kan tussen de 80% en 85% van de marktwaarde zijn, wat kan neerkomen op een verschil van € 45.000 tot € 60.000 voor een huis met een waarde van € 300.000.

Het is daarom verstandig voor iedereen met een hypotheek om in kaart te brengen of en wanneer het risico bestaat dat hun huis onder water komt te staan. Als dit het geval is, zijn er maatregelen die je kunt treffen, zoals (meer) aflossen of het aanpassen van de hypotheek.

Vragen?

Een hypotheek is altijd maatwerk. Onze hypotheekadviseurs kunnen je deskundig adviseren over de beste hypotheekvorm en rentevaste periode voor jouw persoonlijke situatie. Neem daarom vooral contact met ons op voor al je hypotheekvragen.

Bereken het zelf met onze rekentools!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op