800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
RI&E uitgang bord
Home Blog RI&E

Week van de RI&E: is het bij jou op orde?

07 jun 2023
4 min leestijd

Van 12 tot en met 16 juni is het de Week van de RI&E. Tijdens deze week vragen overheid, arbodeskundigen, adviseurs, opleiders en brancheorganisatie in heel Nederland aandacht voor de RI&E. RI&E staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart, zodat je aan de slag kunt met het wegnemen of verkleinen van deze risico’s.

Misschien heb je de term RI&E wel eens gehoord, maar weet je niet precies wat het is of wat het inhoudt. In deze blog zullen we je daarom alles vertellen over het onderwerp RI&E.

De cijfers

De RI&E is er niet voor niets. Wist je dat er in 2022 57 medewerkers omkwamen bij bedrijfsongevallen? Dit aantal ligt al jaren tussen de 50 en 70. Bovendien hadden 196 duizend werknemers een ongeval tijdens het werk, wat bij 100 duizend werknemers leidde tot één of meerdere dagen verzuim. Jaarlijks overlijden ongeveer 4.000 (ex-)werknemers voortijdig als gevolg van ongezonde arbeidsomstandigheden. Dat zijn 11 mensen per dag. In totaal is zo’n 5% van de totale ziektelast in Nederland toe te schrijven aan ongunstige arbeidsomstandigheden

Verder wordt geschat dat jaarlijks ongeveer 13.000 werknemers arbeidsongeschikt worden als gevolg van ongezond werk. De financiële schade van ongezond werk is niet precies te becijferen. Met een hoge mate van zekerheid is het minimaal 10 miljard. Maar het kan ook 20 miljard of meer zijn.

RI&E verplicht voor iedere werkgever met personeel

In 1994 is in de Arbowet opgenomen dat een RI&E verplicht is voor iedere werkgever met personeel in dienst. Heb je geen RI&E? Dan kun je een fikse boete krijgen. Voor kleine bedrijven is de boete voor het ontbreken van een up-to-date RI&E €450 en €300 voor het ontbreken van een plan van aanpak. Voor bedrijven van 500 werknemers of meer lopen de bedragen op tot respectievelijk €4500 en €3000.

Waarom is een RI&E zo belangrijk?

Volgens de Arbowet moeten werkgever zorgen voor de veiligheid en gezondheid van hun werknemers. Een RI&E is wettelijk verplicht en vormt de basis voor een goed arbobeleid. Nadat je de risico’s in kaart hebt gebracht ga je aan de slag met een plan van aanpak voor het wegnemen of verkleinen van de risico’s. Als je niet direct aan de slag gaat met de risico’s kunnen er tal van claims ontstaan op lovende verzekeringen.

Een voorbeeld

Je hebt een bedrijf en denkt te voldoen aan de Arbowet door een RI&E uit te voeren. Uit het rapport van de RI&E komen meerdere verbeterpunten naar voren: losliggende stroomdraden, ontbreken van bewegwijzering naar de nooduitgang en een geblokkeerde nooduitgang door een afvalcontainer. Je denk echter dat het nog wel even kan wachten en onderneemt niet direct actie.

Een paar weken later ontstaat er kortsluiting in het bedrijf, waardoor er brand uitbreekt. Een werknemer en bezoeker raken gewond.  Meerdere zakelijke schadeverzekeringen zoals de gebouwen-, inventaris-, bedrijfsaansprakelijkheids- en werkgeversaansprakelijkheidsverzekering kunnen je aanspreken op nalatigheid met als mogelijk gevolg dat de schadeclaims worden afgewezen. Je had als werkgever de brand en personenschade kunnen voorkomen als je direct de punten uit het rapport van RI&E had opgelost.

RI&E kan verzuim verminderen

Wist je dat een actuele RI&E het verzuim van werkgevers kan helpen verminderen? Het helpt bij het signaleren en beheersen van risico’s op de werkvloer, wat positieve effecten kan hebben, zoals:

  1. Preventie van ongevallen en letsel.
  2. Bescherming van de gezondheid.
  3. Verbetering van de werkomgeving en werkcultuur.
  4. Bevordering van veiligheidsgedrag.

Een RI&E op zichzelf is echter niet voldoende om het verzuim te verminderen. Het is belangrijk dat werkgevers de risico’s die hier uit komen serieus nemen en actie ondernemen om de aanbevolen maatregelen te implementeren en op te merken. Ook is het belangrijk dat de RI&E regelmatig herzien en geüpdatet wordt, zodat deze actueel blijft en nieuwe (verzuim)risico’s kunnen worden aangepakt.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op