800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
woning verduurzamen houten huis veld
Home Blog Je woning verduurzamen: hoe financier je dat?

Je woning verduurzamen: hoe financier je dat?

19 apr 2023
6 min leestijd

Het verduurzamen van een woning is niet goedkoop, maar levert je wel veel op. Door het energielabel van je woning te verbeteren wordt deze namelijk meer waard. Bovendien verbruik je na verduurzaming misschien minder energie, waardoor de maandelijkse energiekosten omlaag gaan. Dat is wel zo prettig met de huidige energietarieven. Daarnaast draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. Bij verduurzamen kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van zonnepanelen, het aanschaffen van een warmtepomp of het isoleren van de woning. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Er zijn echter verschillende manieren waarop je het verduurzamen van je woning kunt financieren. Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Welke manieren van financieren zijn er?

Het verduurzamen van een woning kost natuurlijk geld. Hoeveel het precies kost, is afhankelijk van welke verduurzamingsmaatregel (s) je doorvoert. Soms gaat het om een bedrag dat je niet zomaar hebt liggen. Daarom zijn er verschillende mogelijkheden voor het financieren van een verduurzaming. Welke manier het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie.

Verduurzaming woning financieren met een subsidie

Verschillende gemeenten bieden een subsidieregeling aan voor het verduurzamen van je woning. Hiermee willen ze het verduurzamen stimuleren. Check daarom altijd even bij jouw gemeente of er een dergelijke subsidieregeling is. Ook zijn er landelijke subsidies, zoals bijvoorbeeld de Energiespaarlening. Op energiesubsidiewijzer.nl kun je de mogelijkheden bekijken.

Verduurzaming woning financieren met je hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Dit kan tot 106% van de waarde van de woning, met een maximum van €9.000. Er vind bij het afsluiten van een hypotheek wel altijd een inkomenstoetsing plaats. Deze toetsing bepaalt hoeveel je kun lenen. Als je je woning gaat verduurzamen kun je in bepaalde situaties meer lenen. Goed om te weten is dat je inkomen minimaal €33.000 moet zijn. Als je je hypotheek verhoogt voor het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen gaan je hypotheeklasten natuurlijk ook omhoog.

Verduurzaming woning financieren met een lening

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een lening om de verduurzaming mee te financieren. Dit noemen we ook wel consumptief krediet. Met consumptief krediet worden verschillende soorten kredieten voor privégebruik aangeduid, waaronder een persoonlijke lening. Je leent dan een bedrag om de verduurzamingsmaatregelen te kunnen uitvoeren of om materialen hiervoor te kopen. De rente op een consumptief krediet ligt vaak wel hoger dan die op een hypothecaire lening, maar de kosten voor het afsluiten van een persoonlijke lening liggen weer een stuk lager.

Hypotheek of lening afsluiten?

Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring van Alpina. Alpina mag mij benaderen via telefoon, e-mail of post.

Toestemming*(Vereist)

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op