Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Wat zijn de kosten van een vaarbewijs?

De kosten van het vaarbewijs zijn afhankelijk van welk vaarbewijs u haalt en van de manier waarop u voor het vaarbewijs leert. Er zijn twee soorten vaarbewijzen: Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2. De cijfers geven aan in welk vaargebied u met dat vaarbewijs mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. U kunt beide examens apart halen, of u kunt deze tegelijkertijd halen. Dit is moeilijker, maar dan bespaart u wel op de kosten. Op Alpina.nl zetten we alle kosten voor het vaarbewijs voor u op een rijtje.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

kosten vaarbewijs

Wat kost een cursus vaarbewijs?

De kosten voor een cursus vaarbewijs heeft u zelf in de hand. U kunt er natuurlijk voor kiezen om het vaarbewijs door middel van zelfstudie te halen, in dat geval heeft u alleen de kosten van €20 voor het lesboek. De lesstof is echter wel redelijk gecompliceerd, waardoor het met alleen zelfstudie soms wat lastiger te volgen is. U kunt er ook voor kiezen om een cursus te volgen. Er zijn leerscholen die een dagcursus aanbieden, waarbij u één dag naar school gaat en daarna verder thuis studeert. Een dagcursus kost ongeveer €150. U kunt ook een onlinecursus volgen, waarbij u digitaal les krijgt. De kosten voor een online cursus zijn meestal tussen de €75 en €100.

Tijdens een cursus leert u alles wat u moet weten voor het vaarbewijs examen. U leert bijvoorbeeld hoe u moet omgaan met het roer, hoe de buitenboordmotor werkt, hoe u moet aanleggen en wat u moet doen als er iemand overboord slaat. Daarnaast worden ook vaak de regelementen en wetten op het water doorgenomen. De cursus voor Vaarbewijs 2 gaat natuurlijk nog een stapje verder, en focust zich onder andere op navigeren en weerkunde.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat kost een vaarbewijs examen?

Om uw vaarbewijs te halen hoeft u alleen een theorie-examen te doen, geen praktijkexamen. Om te slagen voor Vaarbewijs 2 moet u zowel het examen KVB1 als KVB2 succesvol afleggen. U kunt beide examens in één keer achter elkaar af te leggen, of eerst KVB1 maken en later KVB2. De kosten voor het examen KVB 1 zijn €44,45. De kosten voor het examen KVB2 zijn €52,90. Als u beide examens tegelijkertijd aflegt, krijgt u vaak korting. Het examen kost dan ongeveer €75.

Veelgestelde vragen over de kosten van het vaarbewijs

Wat zijn de kosten voor Vaarbewijs 1?

Voor het theorieboek, het KVB 1 examen en het vaarbewijs betaalt u €75,05. Daarnaast hangen de kosten af van het soort cursus dat u volgt. Stel dat u een dagcursus volgt van €150, dan bent u in totaal €225,05 kwijt.

Wat zijn de kosten voor Vaarbewijs 2?

Voor het theorieboek, het KVB 2 examen en het vaarbewijs betaalt u €83,50. Als u daarnaast een online cursus volgt van €100 bent u in totaal €183,50 kwijt. De kosten zijn dus afhankelijk van het soort cursus dat u volgt.

Is mijn leeftijd van invloed op de kosten van het vaarbewijs?

Nee, uw leeftijd speelt hierbij geen rol. Er geldt geen minimale leeftijd voor het afleggen van het Klein Vaarbewijs examen. Dit kan op je 18e, maar ook op je 65ste. Hoe oud u bent, is niet van belang voor de kosten. Personen die jonger zijn dan 18 jaar moeten wel nog even wachten voor ze het vaarbewijs krijgen. Lees meer.

Kan ik besparen op de kosten van het vaarbewijs?

U zou kunnen besparen op de kosten door geen cursus te volgen, maar de lesstof via zelfstudie eigen te maken. De ervaring is echter dat de lesstof behoorlijk gecompliceerd kan zijn, en dat het slagingspercentage met een cursus hoger ligt. U kunt zelf bepalen wat voor u de beste leermethode is.

Wat kost het aanvragen van het vaarbewijs?

Tot slot zijn er nog de kosten voor het aanvragen van het vaarbewijs. Deze zijn voor zowel KVB1 als KVB2 €10,60. Gaat u direct voor KVB 2? Dan hoeft u maar één keer een vaarbewijs aan te vragen. Als u eerst KVB 1 haalt en pas laster KVB 2, zult u twee keer een vaarbewijs moeten aanvragen en dus twee keer de kosten moeten betalen.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op