Hoe oud moet je zijn voor een vaarbewijs?

Varen is leuk voor alle leeftijden. Steeds meer mensen ervaren hoe fijn het is om met de boot het water op te gaan en te genieten van de rust en de natuur. Op het water heerst er een gevoel van vrijheid. Varen is echter niet iets dat je zomaar kunt doen, vooral niet met een grote boot of in een druk vaargebied. Je moet kennis hebben van de wetten en regelementen op het water, speciale vaardigheden voor het varen van een boot en weten wat je moet doen als je andere boten tegenkomt. Het wordt namelijk steeds drukker op het water in Nederland. Veel kinderen of jongeren willen graag zelf ervaren hoe het is om een boot te besturen, maar hoe oud moet je eigenlijk zijn voor een vaarbewijs? U leest het op Alpina.nl.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe oud moet je zijn om te varen?

Voor je 18e mag je dus nog geen boot besturen waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt of in een gebied varen waar een vaarbewijs verplicht is. Of je zonder vaarbewijs met een boot mag varen is afhankelijk van de lengte en de maximale snelheid van de boot. Ook je leeftijd speelt hierbij een rol.

Minimum leeftijdVaartuigVaarbewijs nodig
GeenZeil- en roeibootjes, korter dan 7 meterNee
12 jaarOpen motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 km/uNee
16 jaarMotorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/uNee
18 jaarAlle boten langer dan 15 meterJa
18 jaarSnelle motorbootJa

Waarom toch voor je 18e je vaarbewijs halen?

Misschien denk je: waarom zou ik mijn vaarbewijs nu al halen als ik daarna toch nog niet mag varen? Vaak wordt aangeraden om, als je je vaarbewijs wilt halen, nu alvast examen te doen. Hier zitten namelijk een aantal voordelen aan. Ten eerste hoef je nu nog geen praktijkexamen af te leggen. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan maakt dit voor jou niet meer uit. Een vaarbewijs is namelijk je hele leven geldig en hoeft niet verlengt te worden. Ook wordt het theorie-examen steeds uitgebreider, waardoor de vragen ook moeilijker worden. Als je nu al je vaarbewijs haalt, hoef je je hier straks geen zorgen meer om te maken.

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 03-02-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op