800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe oud moet je zijn voor een vaarbewijs?

Varen is leuk voor alle leeftijden. Steeds meer mensen ervaren hoe fijn het is om met de boot het water op te gaan en te genieten van de rust en de natuur. Op het water heerst er een gevoel van vrijheid. Varen is echter niet iets dat je zomaar kunt doen, vooral niet met een grote boot of in een druk vaargebied. Je moet kennis hebben van de wetten en regelementen op het water, speciale vaardigheden voor het varen van een boot en weten wat je moet doen als je andere boten tegenkomt. Het wordt namelijk steeds drukker op het water in Nederland. Veel kinderen of jongeren willen graag zelf ervaren hoe het is om een boot te besturen, maar hoe oud moet je eigenlijk zijn voor een vaarbewijs? U leest het op Alpina.nl.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

hoe oud vaarbewijs

Hoe oud moet je zijn om een vaarbewijs examen af te leggen?

Er geldt geen minimale leeftijd voor het afleggen van het Klein Vaarbewijs examen. Hiervoor hoef je dus geen 18 jaar te zijn. Ook op je 12e mag je het examen voor het vaarbewijs afleggen. Wel krijg je het vaarbewijs pas op 18e, en mag je vanaf dat moment pas een boot waar een vaarbewijs voor nodig is besturen. Als je voor je 18e slaagt voor het Klein Vaarbewijs examen krijg je een uitslagbrief. Hiermee mag je nog geen boot besturen, want de uitslagbrief is nog niet het daadwerkelijke vaarbewijs. Deze brief kunt je dan op je 18e inwisselen voor een vaarbewijs. Tot die tijd mag je dus geen boot besturen of in een gebied varen waar een vaarbewijs nodig is.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe oud moet je zijn om te varen?

Voor je 18e mag je dus nog geen boot besturen waarvoor je een vaarbewijs nodig hebt of in een gebied varen waar een vaarbewijs verplicht is. Of je zonder vaarbewijs met een boot mag varen is afhankelijk van de lengte en de maximale snelheid van de boot. Ook je leeftijd speelt hierbij een rol.

Minimum leeftijd Vaartuig Vaarbewijs nodig
Geen Zeil- en roeibootjes, korter dan 7 meter Nee
12 jaar Open motorboot, korter dan 7 meter, max. 13 km/u Nee
16 jaar Motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter, max. 20 km/u Nee
18 jaar Alle boten langer dan 15 meter Ja
18 jaar Snelle motorboot Ja

Waarom toch voor je 18e je vaarbewijs halen?

Misschien denk je: waarom zou ik mijn vaarbewijs nu al halen als ik daarna toch nog niet mag varen? Vaak wordt aangeraden om, als je je vaarbewijs wilt halen, nu alvast examen te doen. Hier zitten namelijk een aantal voordelen aan. Ten eerste hoef je nu nog geen praktijkexamen af te leggen. Mocht dit in de toekomst veranderen, dan maakt dit voor jou niet meer uit. Een vaarbewijs is namelijk je hele leven geldig en hoeft niet verlengt te worden. Ook wordt het theorie-examen steeds uitgebreider, waardoor de vragen ook moeilijker worden. Als je nu al je vaarbewijs haalt, hoef je je hier straks geen zorgen meer om te maken.

Lees ook:

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op