800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Heb je een vaarbewijs nodig voor een sloep?

Een sloep is de perfecte boot voor een heerlijke dag op het water. Ze zijn niet zo groot dat ze lastig te besturen zijn, maar groot genoeg om met een groep te gaan varen. Niet zo gek dus dat sloepen steeds populairder worden. Heeft u zelf een sloep aangeschaft, of overweegt u misschien om er binnenkort een te gaan huren? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af welk vaarbewijs u nodig heeft voor een sloep. Als u een bootverzekering afsluit, wordt er gevraagd of u in het bezit bent van een vaarbewijs. Heeft u geen vaarbewijs? Dan is dit niet altijd een probleem, want u hoeft niet voor iedere boot een vaarbewijs te hebben. Op Alpina.nl leggen we uit of u voor een sloep een vaarbewijs nodig heeft.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

vaarbewijs sloep

Wanneer heb je eigenlijk een vaarbewijs nodig?

U heeft niet voor elke boot een vaarbewijs nodig. Of u een vaarbewijs nodig heeft, is afhankelijk van twee factoren:

  • De lengte van de boot
  • De maximale snelheid van de boot

In Nederland geldt: kan de boot sneller dan 20 km/u varen, of is de boot langer dan 15 meter? Dan heeft u een vaarbewijs nodig. In België gelden dezelfde regels als in Nederland, maar in andere landen kunnen weer andere regels gelden. Frankrijk maakt bijvoorbeeld onderscheid tussen met een eigen boot varen en een boot huren.  In Spanje en bij Ibiza en Mallorca heeft u in de meeste situaties zowel Vaarbewijs 1 als Vaarbewijs 2 nodig.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Welk vaarbewijs voor een sloep?

Een sloep is zeker niet langer dan 15 meter, en kan in de meeste gevallen niet harder dan 20 km/u. Dat betekent dat u voor het besturen van een sloop geen vaarbewijs nodig heeft. De laatste jaren zijn de snellere sloepen echter in opkomst. Dit zijn sloepen die de snelheid hebben van sportboten, met het gemak van een normale sloep. Deze boten worden ook wel snelvarende sloepen of tendersloepen genoemd. Een boot moet sneller dan 20 km/u kunnen varen om onder het kopje snelvarend te vallen. Voor het besturen van een snelvarende sloep heeft u dus wel een vaarbewijs nodig.

Veelgestelde vragen over het vaarbewijs voor een sloep

Heb ik een vaarbewijs nodig voor het huren van een sloep?

Het huren van een sloep is met name in de zomermaanden enorm populair. Op warme dagen is het op de Nederlandse wateren vol met sloepen, motorbootjes en zeilboten. Een sloep huren zonder vaarbewijs is geen probleem, omdat je voor een normale sloep dus geen vaarbewijs nodig hebt. Wilt u een snelvarende sloep huren? Dan zult u wel een vaarbewijs nodig hebben.

Heb ik voor een elektrische sloep een vaarbewijs nodig?

Voor een elektrische sloep gelden dezelfde regels als voor een gewone sloep. Wanneer de boot harder kan dan 20 km/u en/of langer is dan 15 meter heeft u een vaarbewijs nodig. De elektrische sloep heeft een beperkte topsnelheid, en daarom heeft u in principe geen vaarbewijs nodig.

Bootverzekering afsluiten voor uw sloep? Bereken direct de premie!

Heeft u een eigen sloep gekocht? Dan is een bootverzekering het overwegen waard. Door uw sloep te verzekeren kunt u met een gerust hart het water op. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een WA-bootverzekering. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Zo is de schade die u toebrengt aan anderen gedekt. Deze kosten kunnen hoog oplopen in geval van letselschades. U kunt ook kiezen voor de uitgebreidere WA + volledig casco bootverzekering. Dan is schade aan uw eigen boot ook meeverzekerd.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op