Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Inboedelverzekering appartement: waar moet je op letten?

Op het moment dat u een appartement koopt of huurt, krijgt u te maken met een aantal verzekeringen. Om de spullen in uw huis te verzekeren heeft u een inboedelverzekering nodig voor uw appartement. Maar wat is een inboedelverzekering en wat is er allemaal verzekerd?

inboedelverzekering appartement

Waarom een inboedelverzekering afsluiten voor een appartement?

Als u een appartement gekocht of gehuurd heeft, wilt u uw kostbare spullen natuurlijk goed verzekeren. Met een inboedelverzekering zorgt u ervoor dat uw inboedel, zoals uw meubels, apparatuur, kleding etc. goed verzekerd zijn bij schade door bijvoorbeeld brand of diefstal. 

Een inboedelverzekering is niet verplicht om af te sluiten, al raden we het wel sterk aan. Vaak is uw inboedel namelijk meer waard dan u denkt. Wat als u bij brand of een andere onvoorziene gebeurtenis alles opnieuw zou moeten kopen? U zich vast voorstellen dat dit een grote kostenpost is.

Inboedelverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is er verzekerd in uw appartement met de inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering voor uw appartement bent u gedekt voor schade aan al uw spullen in huis die niet aan uw appartement vast zitten. Zoals meubels, kleding, en eventueel andere kostbaarheden. Schade aan de keuken valt meestal onder de opstalverzekering, omdat deze niet zonder schade te verplaatsen is.
In principe hanteren verzekeringsmaatschappijen de volgende regels wat er onder een opstal-of inboedelverzekering valt:

  • Opstalverzekering: Alle onderdelen van je huis die je niet kunt weghalen zonder dat er flinke beschadiging ontstaat.
  • Inboedelverzekering: Alles wat je mee kunt nemen zonder dat je het los hoeft te maken van het gebouw en het daarmee beschadigd.

Bij een koop appartement is de opstalverzekering vaak geregeld in de VVE (Vereniging van Eigenaren). Deze zorgt in de meeste gevallen voor een een opstalverzekering voor het hele gebouw, zodat niet iedereen zijn woning afzonderlijk hoeft te verzekeren. Vraag dus voor de zekerheid wel even bij uw VVE na of dat zo is.

Wat is er niet verzekerd in uw appartement met een inboedelverzekering?

Schade die te voorzien was, is nooit gedekt op welke verzekering dan ook. U kunt hierbij denken aan schade door achterstallig onderhoud bijvoorbeeld. Schade die ontstaan is door opzet is tevens niet gedekt. De inboedelverzekering dekt vaak ook geen schade die ontstaan is door aardbevingen, overstromingen, geweld en atoomkernreacties. Hiervoor roept de overheid vaak een bepaald fonds in stand.

Spullen die in uw appartement staat zijn verzekerd met een inboedelverzekering. Buiten uw appartement is het verlies en/of beschadiging van je spullen meestal niet verzekerd. Als u een aanvullende Buitenhuisdekking afsluit, zijn spullen die zich niet in uw appartement bevinden toch verzekerd.

Er kunnen altijd uitsluitingen van toepassing zijn op uw inboedelverzekering voor uw appartement. Het is daarom altijd verstandig om de voorwaarden en clausules goed door te nemen bij het vergelijken van verzekeringen. Mobiele telefoons of laptops kunnen bijvoorbeeld uitgesloten worden. Daarnaast is het dekkingsgebied van belang: geldt de dekking alleen voor Nederland of wereldwijd? Al dit soort informatie is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Bereken direct de premie voor uw inboedelverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op