800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat is een opstalverzekering VVE?

Woon je samen met andere bewoners in een appartementencomplex? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een Vereniging van Eigenaren (VVE). De VVE zorgt ervoor dat gezamenlijk onderhoud aan het appartementencomplex wordt verricht. Jij als medebewoner betaalt een maandelijkse contributie aan de VVE.

Ook zorgt de VVE voor een opstalverzekering voor het gehele pand. Een opstalverzekering wordt afgesloten om schade aan het pand te dekken. Wanneer er bijvoorbeeld brand is ontstaan, wordt de schade gedekt door de opstalverzekering. In principe verschilt er zodoende voor een individuele opstalverzekering niet veel met een VVE opstalverzekering. Allebei dekken ze dezelfde soorten schades; waaronder brand, storm en inbraak. Het verschil? Bij de VVE valt iedere bewoner onder dezelfde opstalverzekering.

Opstalverzekering VVE

Waarom een opstalverzekering VVE?

Een opstalverzekering bij de VVE kent een aantal voordelen. Zo hoef je niet zelf een verzekering af te sluiten, maar wordt dit geregeld via de VVE. Wel moet iedere bewoner hiervoor akkoord geven. Daarnaast kan de (contributie voor) opstalverzekering VVE voordelig zijn in vergelijking tot de premie voor een eigen opstalverzekering. Vaak wordt uitgegaan van een basisbedrag per appartement en wordt de verzekering afgesloten.

Opstalverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Opstalverzekering VVE dekking: wat is er zoal gedekt?

Wel verzekerd

Alles wat je niet zomaar mee kan nemen bij een verhuizing, is verzekerd met een opstalverzekering. Oftewel: zit het vast aan je appartement? Dan valt het in ieder geval onder de opstalverzekering. Schade aan de constructie van je appartement, zoals scheuren in muren of in het plafond; valt hier eveneens onder. Verder kun je denken aan brandschade aan de keuken of waterschade aan badkamer of keuken.

Niet/extra verzekerd

Let er wel op dat sommige zaken niet standaard zijn verzekerd met een opstalverzekering VVE. Dit kan bijvoorbeeld glas- of milieuschade zijn. Wil je dit toch gedekt hebben met een verzekering? Dan biedt een extra dekking bovenop je VVE opstalverzekering uitkomst. Heeft je appartement een hogere waarde dan de VVE opstalverzekering dekt? Ook dan dien je een aparte premie bovenop de VVE opstalverzekering af te sluiten. Wat in ieder geval nooit verzekerd is: schades ontstaan door overstromingen, aardbevingen en fraude/roekeloosheid door/van de verzekerde.

Opstalverzekering VVE verplicht?

Een opstalverzekering is altijd verplicht. Dit is namelijk bij wet vastgesteld sinds 1973. Heb je een actieve VVE? Dan is het bij de meeste verzekeraars niet mogelijk om een zelfstandige (basis) verzekering af te sluiten. Wel is het dan mogelijk om zelfstandig aanvullend te verzekeren, ‘bovenop’ de VVE opstalverzekering.

Opstalverzekering VVE vergelijken en afsluiten

Je VVE heeft een opstalverzekering nodig. Het liefst zo voordelig mogelijk, met een ruime dekking. In dit kader zijn er een aantal zaken waar je als VVE rekening dient te houden.

Ken de waarde

Wil je een VVE opstalverzekering afsluiten voor je pand? Dan moet je allereerst de actuele waarde van het pand kennen. Het is verstandig om dit ieder jaar weer opnieuw te controleren om onderverzekering te voorkomen. Zorg ervoor dat je de herbouwwaarde van het pand kent. Dit is niet hetzelfde als de verkoopwaarde! De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is, om het pand naar originele staat te herstellen (indien nodig).

Appartementsclausule

Is er schade ontstaan door de schuld van een van de huurders van het appartementencomplex? Heb je geen appartementsclausule laten opnemen? Dan keert je verzekeraar ook niet uit. Laat deze clausule daarom altijd opnemen in je polis. Zo worden alle andere bewoners ook gedekt.

Breng eigenaren op de hoogte

Elke eigenaar moet op zijn minst op de hoogte gebracht worden van de VVE opstalverzekering. Zij moeten in beginsel ook inspraak hebben over deze opstalverzekering. In het andere geval moeten zij minstens een zienswijze kenbaar kunnen maken. Daarbij is het verstandig om een eigenaar op de hoogte te stellen van wat er precies verzekerd is. Vertel hierbij dat de eigenaar rekening dient te  houden met niet-meeverzekerde zaken. Heeft iemand een nieuwe (duurdere) keuken geplaatst? Dan is de kans groot dat deze keuken niet meeverzekerd is. Houd de eigenaar hiervan op de hoogte en geef aan dat de bewoner eventueel dient bij te verzekeren.

Kies wat je wilt verzekeren

Een verzekeraar biedt verschillende pakketten aan met betrekking tot de opstalverzekering VVE. Vaak gaat het hier om een basisdekking en eventueel extra te verzekeren omstandigheden. Bespreek goed met de bewoners voor welk pakket je kiest. Des te vollediger de dekking, des te beter je beschermd bent. Wel gaat de premie dan omhoog. Maak hierbij een goede afweging in samenspraak met de volledige VVE!

Heb je dit allemaal gedaan? Dan kun je een opstalverzekering VVE afsluiten en ben je beschermd tegen allerhande schades.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

VVE Totaalpakket verzekering

Speciaal voor een VVE hebben biedt Alpina een VVE Totaalpakket verzekering aan. Er zijn namelijk verschillende verzekeringen voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s), waarvan er een aantal verplicht zijn en een aantal optioneel. Bij het afsluiten van een VVE Totaalpakket verzekering kun je kiezen uit meerdere verzekeringen voor de Vereniging van Eigenaren, zoals de verplichte gebouwenverzekering, ofwel de collectieve opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Ook is het mogelijk om een glasverzekering, bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering of ongevallenverzekering af te sluiten. Lees meer over het VVE Totaalpakket.

Sluit een opstalverzekering af bij Alpina

Alpina biedt de beste opstalverzekeringen op maat naar jouw behoeftes. Dankzij onze jarenlange ervaring, kunnen wij je goed helpen. Daarom bieden wij de beste, voordeligste en meest volledige opstalverzekeringen aan. Heb je vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Bereken direct de premie van jouw opstalverzekering!

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op