Hoe kan ik mijn rijbewijs verlengen?

Alle nieuwe rijbewijzen die worden uitgegeven zijn geldig voor een periode van 10 jaar.
Dat betekent dat een rijbewijs elke tien jaar moet worden verlengd.
Voor personen van 70 jaar of ouder en personen met een rijbewijs C of D, is de geldigheid van het rijbewijs 5 jaar. Dit heeft te maken met medische redenen. Vanwege medische redenen, of voor personen tussen de 65 en 70 jaar, kan een rijbewijs korter dan 10 jaar geldig zijn.

Wat kost het om een rijbewijs te verlengen?

De kosten voor het verlengen van een rijbewijs verschillen per gemeente. De prijs van een rijbewijs wordt bepaald door de gemeente en hangt af van verschillende factoren zoals: de grootte van de gemeente, de openingstijden en het aantal afgifteloketten. Wilt u exact weten wat de kosten zijn voor uw nieuwe rijbewijs, vraag dit dan na bij de gemeente waar u woont.

ProductGemiddelde kosten in 2022
Afgifte/nieuw/verlengen rijbewijs€40,-
Extra kosten bij vermissing€21,-
Extra kosten bij spoedaanvraag€30,-
Geneeskundige verklaring€25,-

Wilt u weten of uw rijbewijs bijna verlengd moet worden, kijk dan op het rijbewijs zelf bij ‘Geldig tot’. U ontvangt, een aantal maanden voor het verlopen van uw rijbewijs, een brief van de RDW. Hierin staat precies wat u moet doen en voor welke datum. Het kan in sommige gevallen voorkomen, dat u geen brief ontvangt. Het is dus belangrijk dat u zelf ook goed bijhoudt wanneer uw rijbewijs verloopt.

Het rijbewijsmodel is in 2014 veranderd. Sinds 14 november 2014 geeft de RDW een rijbewijs uit met een chip en een nieuwe vormgeving. Het nieuwe rijbewijs heeft reliëf op bepaalde plekken, een opvallend doorzichtig rond venster en een hologram die van kleur verandert als u het rijbewijs kantelt. De chip die het nieuwe rijbewijs bevat, is vanaf de buitenkant niet te zien. Op deze chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs zelf. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Verlengen rijbewijs 65+

Voor het verlengen van uw rijbewijs als 65+er, gelden andere regels dan wanneer u deze leeftijd nog niet heeft bereikt. In veel gevallen is uw rijbewijs geen 10 jaar geldig.
Bent u tussen de 65 en 70 jaar en wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan kunt u tot u de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt uw rijbewijs verlengen volgens de gebruikelijke procedure. Wanneer uw rijbewijs verloopt als u tussen de 70 en 75 jaar bent, dan krijgt u een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Dat betekent dat als op uw 73ste jaar uw rijbewijs verloopt u een rijbewijs krijgt die u tot uw 78ste kunt gebruiken, zonder medische keuring.

Vanaf 75 jaar moet u bij het verlengen van uw rijbewijs een medische keuring ondergaan. Daarnaast moet u bij de aanvraag een gezondheidsverklaring invullen. Aan de hand hiervan wordt bepaald of uw rijbewijs verlengd wordt. Hebben deze tests een positieve uitkomst, dan zal uw rijbewijs voor maximaal 5 jaar verlengd worden.

Rijbewijs verlengen: hoe lang duurt dat?

Gemiddeld duurt het verlengen van uw rijbewijs zo’n vijf werkdagen. Bij veel gemeenten is het ook mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Dit verschilt echter per gemeente. Informeer hierover bij de gemeente waar u woont of kijk op de website van de desbetreffende gemeente.

De aanvraag voor het verlengen van uw rijbewijs als u 75 jaar of ouder bent, duurt aanzienlijk langer. Dit heeft te maken met de medische keuring die u moet ondergaan. De verwerking bij het CBR van de verklaring van geschiktheid kan maximaal 4 maanden duren. Wordt u door het CBR doorverwezen naar een medisch specialist, dan moet u ook hierbij rekening houden met lange wachttijden.
Het advies is dus om op tijd te beginnen aan deze procedure.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Dan is het belangrijk dat u direct aangifte doet bij uw gemeente. Dit kan op de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken. Ook wanneer u uw rijbewijs in het buitenland bent kwijtgeraakt, is dit van belang. Om u bij de gemeente te kunnen identificeren, heeft u een geldig legitimatiebewijs nodig.

Digitaal uw rijbewijs verlengen

Moet u uw rijbewijs verlengen en woont u in 1 van de gemeenten die deelneemt aan de proef Digitaal aanvragen rijbewijs?
Dan kunt u, onder bepaalde voorwaarden, de verlenging van uw rijbewijs digitaal aanvragen bij de RDW.
De voorwaarden en uitleg voor verlenging van het online aanvragen van een Nederlands rijbewijs vindt u hier.

De deelnemende gemeenten zijn: Arnhem, Den Bosch, Alblasserdam, Drechtsteden (Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Zwijndrecht, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam), Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.
De komende maanden zal het aantal gemeenten waar het online aanvragen van de verlenging van het rijbewijs mogelijk is, toenemen.

Uw oude rijbewijs

Alle (oude) rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs vermeld staat. Heeft u uw rijbewijs als vermist opgegeven en vindt u hem terug? Dan kunt u het rijbewijs inleveren bij de gemeente. Als u een verklaring in heeft gevuld op het gemeentehuis, dan wordt het oude rijbewijs ongeldig verklaard. Deze verklaring kan niet worden teruggedraaid.

Voertuig verzekeren zonder rijbewijs

Niet alle verzekeraars kunnen uw voertuig verzekeren wanneer u (tijdelijk) geen rijbewijs heeft. Het is echter wel mogelijk om bijvoorbeeld een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs.  Alpina werkt samen met verzekeraars die mogelijkheden hebben om te verzekeren wanneer u (nog) niet in het bezit bent van een rijbewijs.

Het is niet alleen mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs. U kunt ook een bromfiets verzekeren zonder rijbewijs.
Dit is overigens ook mogelijk met een scooter.

Bereken de premie voor een goedkope autoverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 17-08-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op