Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Home Info Rijbewijs verlengen

Hoe kan ik mijn rijbewijs verlengen?

Alle nieuwe rijbewijzen die worden uitgegeven zijn geldig voor een periode van 10 jaar.
Dat betekent dat een rijbewijs elke tien jaar moet worden verlengd.
Voor personen van 70 jaar of ouder en personen met een rijbewijs C of D, is de geldigheid van het rijbewijs 5 jaar. Dit heeft te maken met medische redenen. Vanwege medische redenen, of voor personen tussen de 65 en 70 jaar, kan een rijbewijs korter dan 10 jaar geldig zijn.

Rijbewijs verlengen

Zo kun je jouw rijbewijs verlengen:

  1. Maak een afspraak bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Een afspraak om jouw rijbewijs te verlengen kun je eenvoudig online inplannen via de website van de gemeente.
  2. Neem voor het verlengen van jouw rijbewijs de volgende documenten mee naar jouw afspraak: legitimatiebewijs, kleuren pasfoto en jouw huidige Nederlandse rijbewijs.
  3. Betaal bij de aanvraag voor jouw nieuwe rijbewijs (dus niet bij ophalen).
  4. Haal jouw nieuwe rijbewijs op na een aantal werkdagen. In de meeste gevallen wordt bij de aanvraag kenbaar gemaakt wanneer je jouw rijbewijs kunt ophalen. Bij sommige gemeenten ontvang je per SMS bericht wanneer jouw rijbewijs klaar is.

Wanneer je het rijbewijs sneller wil hebben, kun je kiezen voor de spoedprocedure. Als je hiervoor kiest, betaal je de extra kosten voor een spoedprocedure en ligt het rijbewijs de volgende werkdag al klaar. Dit is alleen het geval wanneer de aanvraag voor 14:30 uur is ingediend.

Wat kost het om een rijbewijs te verlengen?

De kosten voor het verlengen van een rijbewijs verschillen per gemeente. De prijs van een rijbewijs wordt bepaald door de gemeente en hangt af van verschillende factoren zoals: de grootte van de gemeente, de openingstijden en het aantal afgifteloketten. Wil je exact weten wat de kosten zijn voor jouw nieuwe rijbewijs, vraag dit dan na bij de gemeente waar je woont.

Product Gemiddelde kosten in 2022
Afgifte/nieuw/verlengen rijbewijs €40,-
Extra kosten bij vermissing €21,-
Extra kosten bij spoedaanvraag €30,-
Geneeskundige verklaring €25,-

Wil je weten of jouw rijbewijs bijna verlengd moet worden, kijk dan op het rijbewijs zelf bij ‘Geldig tot’. Je ontvangt, een aantal maanden voor het verlopen van jouw rijbewijs, een brief van de RDW. Hierin staat precies wat je moet doen en voor welke datum. Het kan in sommige gevallen voorkomen, dat je geen brief ontvangt. Het is dus belangrijk dat je zelf ook goed bijhoudt wanneer jouw rijbewijs verloopt.

Het rijbewijsmodel is in 2014 veranderd. Sinds 14 november 2014 geeft de RDW een rijbewijs uit met een chip en een nieuwe vormgeving. Het nieuwe rijbewijs heeft reliëf op bepaalde plekken, een opvallend doorzichtig rond venster en een hologram die van kleur verandert als je het rijbewijs kantelt. De chip die het nieuwe rijbewijs bevat, is vanaf de buitenkant niet te zien. Op deze chip staan dezelfde gegevens als op het rijbewijs zelf. De chip is beveiligd tegen het op afstand uitlezen. Opsporingsautoriteiten kunnen dankzij de chip in de toekomst bij controle het rijbewijs sneller en foutloos uitlezen.

Verlengen rijbewijs 65+

Voor het verlengen van jouw rijbewijs als 65+er, gelden andere regels dan wanneer je deze leeftijd nog niet hebt bereikt. In veel gevallen is jouw rijbewijs geen 10 jaar geldig.
Ben je tussen de 65 en 70 jaar en wil je jouw rijbewijs verlengen? Dan kun je tot je de leeftijd van 75 jaar hebt bereikt jouw rijbewijs verlengen volgens de gebruikelijke procedure. Wanneer jouw rijbewijs verloopt als je tussen de 70 en 75 jaar bent, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 5 jaar. Dat betekent dat als op jouw 73ste jaar jouw rijbewijs verloopt je een rijbewijs krijgt die je tot jouw 78ste kunt gebruiken, zonder medische keuring.

Vanaf 75 jaar moet je bij het verlengen van jouw rijbewijs een medische keuring ondergaan. Daarnaast moet je bij de aanvraag een gezondheidsverklaring invullen. Aan de hand hiervan wordt bepaald of jouw rijbewijs verlengd wordt. Hebben deze tests een positieve uitkomst, dan zal jouw rijbewijs voor maximaal 5 jaar verlengd worden.

Rijbewijs verlengen: hoe lang duurt dat?

Gemiddeld duurt het verlengen van een rijbewijs zo’n vijf werkdagen. Bij veel gemeenten is het ook mogelijk om een spoedaanvraag te doen. Dit verschilt echter per gemeente. Informeer hierover bij de gemeente waar je woont of kijk op de website van de desbetreffende gemeente.

De aanvraag voor het verlengen van je rijbewijs als je 75 jaar of ouder bent, duurt aanzienlijk langer. Dit heeft te maken met de medische keuring die je moet ondergaan. De verwerking bij het CBR van de verklaring van geschiktheid kan maximaal 4 maanden duren. Word je door het CBR doorverwezen naar een medisch specialist, dan moet je ook hierbij rekening houden met lange wachttijden.
Het advies is dus om op tijd te beginnen aan deze procedure.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Ben je jouw rijbewijs kwijt of is deze gestolen? Dan is het belangrijk dat je direct aangifte doet bij de gemeente. Dit kan op de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken. Ook wanneer je jouw rijbewijs in het buitenland bent kwijtgeraakt, is dit van belang. Om je bij de gemeente te kunnen identificeren, heb je een geldig legitimatiebewijs nodig.

Digitaal jouw rijbewijs verlengen

Moet je jouw rijbewijs verlengen en woon je in 1 van de gemeenten die deelneemt aan de proef Digitaal aanvragen rijbewijs?
Dan kun je, onder bepaalde voorwaarden, de verlenging van jouw rijbewijs digitaal aanvragen bij de RDW.
De voorwaarden en uitleg voor verlenging van het online aanvragen van een Nederlands rijbewijs vind je hier.

De deelnemende gemeenten zijn: Arnhem, Den Bosch, Alblasserdam, Drechtsteden (Sliedrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Zwijndrecht, Dordrecht en Hardinxveld-Giessendam), Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.
De komende maanden zal het aantal gemeenten waar het online aanvragen van de verlenging van het rijbewijs mogelijk is, toenemen.

Jouw oude rijbewijs

Alle (oude) rijbewijzen blijven geldig tot de datum die op het rijbewijs vermeld staat. Heb je jouw rijbewijs als vermist opgegeven en vind je hem terug? Dan kun je het rijbewijs inleveren bij de gemeente. Als je een verklaring in hebt gevuld op het gemeentehuis, dan wordt het oude rijbewijs ongeldig verklaard. Deze verklaring kan niet worden teruggedraaid.

Voertuig verzekeren zonder rijbewijs

Niet alle verzekeraars kunnen jouw voertuig verzekeren wanneer je (tijdelijk) geen rijbewijs hebt. Het is echter wel mogelijk om bijvoorbeeld een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs. Alpina werkt samen met verzekeraars die mogelijkheden hebben om te verzekeren wanneer je (nog) niet in het bezit bent van een rijbewijs.

Het is niet alleen mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs. Je kunt ook een bromfiets verzekeren zonder rijbewijs.
Dit is overigens ook mogelijk met een scooter.

Bereken de premie voor een goedkope autoverzekering

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
Nu met Gratis verhaalservice

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op