Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Bereken premie

Is het mogelijk een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs?

Wil je een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs? Veel verzekeraars willen geen autoverzekering accepteren als je geen rijbewijs hebt. Voor de maatschappij is het dan onduidelijk wie er in de auto gaat rijden. Tevens heeft de eventuele bestuurder er geen enkel belang bij om schadevrij te rijden omdat deze de premie voor de autoverzekering niet hoeft te betalen.

Ook vinden de maatschappijen het over het algemeen opmerkelijk als iemand zonder rijbewijs een auto koopt en op naam zet. Er zou sprake kunnen zijn van een zogenaamde katvanger.

Mocht je meer willen weten over een autoverzekering zonder rijbewijs, dan kun je ons ook bellen. Wij bekijken dan wat er in jouw situatie mogelijk is.

Niet alle verzekeraars kunnen je voertuig verzekeren wanneer je zelf (tijdelijk) geen rijbewijs hebt. Je bent echter volgens de wet wel verplicht om als kentekenhouder een autoverzekering te hebben voor jouw voertuig. De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) voert hier controles op uit en kan boetes uitdelen, wanneer je je hier niet aan houdt.

Kan je een autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

Bij de meeste verzekeraars kun je alleen een autoverzekering afsluiten als je in het bezit bent van een rijbewijs. Zonder rijbewijs wordt een aanvraag voor een autoverzekering niet door elke verzekeraar geaccepteerd. Zij weten dan namelijk niet wie er in de auto rijdt. Het afsluiten van een autoverzekering zonder rijbewijs is lastig, maar echter niet onmogelijk. Je moet wel rekening houden met een aantal voorwaarden. Als een verzekeraar de aanvraag accepteert, staat hier vaak wel een hogere premie tegenover. Uiteraard mag je zonder rijbewijs niet in de auto rijden. Als je dit toch doet en je veroorzaakt schade, valt dit niet onder de dekking van de verzekering en draai je zelf voor de kosten op.

autoverzekering zonder rijbewijs

Tijdelijk geen rijbewijs vanwege een rijontzegging? Een rijverbod gehad in het verleden?

Reguliere verzekeraars hebben hier meestal geen mogelijkheden voor. Alpina heeft gelukkig vaak wel mogelijkheden voor jou. Je kunt online een premie berekenen voor de maatschappij De Vereende. Dit is een maatschappij met een ruimer acceptatiebeleid. Deze maatschappij rekent wel een hogere premie en heeft als voorwaarde dat je de eerste 3 maanden vooruit betaald, vaak inclusief een waarborgsom.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Waarom is het afsluiten van een verzekering lastig zonder rijbewijs?

Voor veel verzekeraars is het niet hebben van een rijbewijs een reden om je aanvraag niet te accepteren. Je hebt namelijk zelf geen rijbewijs en mag dus niet rijden in het voertuig. Een verzekeraar wil altijd weten wie er gaat rijden in het voertuig en baseert daar haar premies op. Het is zelf zo dat schades niet vergoed worden, wanneer deze zijn veroorzaakt door een bestuurder zonder geldig rijbewijs.

Auto verzekeren zonder rijbewijs is dat mogelijk?

Zonder rijbewijs mag je geen auto besturen, dat weet natuurlijk iedereen. In principe heb je dan ook (nog) niets aan een auto. Toch kunnen er verschillende reden zijn om een autoverzekering zonder rijbewijs af te willen sluiten. Misschien erf je een auto of zie je een goede deal voor jouw droomauto. Zodra het kenteken van een auto op jouw naam staat, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je nog bezig bent met rijlessen of dat je wel al een rijbewijs had, maar dat deze is verlopen of ingevorderd. Het is wettelijk wel mogelijk om een autoverzekering zonder rijbewijs af te sluiten, maar je kunt maar bij een enkele verzekeraar terecht en waarschijnlijk voor een veel hogere premie.

Heb je een goedkope autoverzekering zonder rijbewijs?

De premie voor een autoverzekering zal voor een persoon zonder rijbewijs een stuk hoger liggen dan voor iemand met rijbewijs. Bij het berekenen van de premie doet een verzekeraar aan risicoanalyse. Aan de hand van een aantal factoren kijken ze hoe groot het risico is dat ze straks een schade moeten uitkeren. Iemand zonder rijbewijs vormt een groter risico, omdat ze niet weten wie er in de auto rijdt. Misschien ben je nog bezig met rijlessen of moet je een verlopen rijbewijs verlengen. Zodra je (opnieuw) een rijbewijs hebt, zal de premie voor je autoverzekering weer omlaag gaan.

Nog bezig met rijlessen? Binnenkort afrijden?

Wij werken samen met verzekeraars die mogelijkheden hebben om je te verzekeren wanneer je nog aan het lessen bent. Je kunt online een berekening maken voor jouw autoverzekering. Bij de slotvragen kun je aangeven dat je nog geen rijbewijs hebt en dat je nog aan het lessen bent. Uiteraard mag je dan zelf het voertuig niet besturen: hiervoor zal een clausule op de polis geplaatst worden. Na het behalen van het rijbewijs kan deze clausule worden verwijderd.

Wanneer er in de tussentijd een ander persoon in het voertuig gaat rijden, dan dien je deze persoon op te geven als regelmatige bestuurder. Ook in dit geval zal je bij de slotvragen de situatie moeten toelichten bij de vraag ‘ben je in het bezit van een in Nederland geldig rijbewijs?’. Je kunt dan na het behalen van het rijbewijs contact met ons opnemen, zodat de polis aangepast kan worden. Houd er wel rekening mee dat de verzekeringspremie vaak anders wordt, wanneer de regelmatige bestuurder op de polis wijzigt.
Indien er niemand in het voertuig gaan rijden totdat je zelf het rijbewijs behaald hebt, dan kun je het kenteken laten schorsen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). De auto moet dan wel op eigen terrein gestald kunnen worden.

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekeringen!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op