800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
mmbs-landbouwvoertuigen onderzoek
Home Onderzoeken mmbs-landbouwvoertuigen

Duizenden (land)bouwvoertuigen mogen vanaf 1 januari de weg niet meer op

01 dec 2021
3 min leestijd

Eerder dit jaar meldden we al dat1 maand na het invoeren van de kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), slechts 2% van de MMBS geregistreerd was.

Vanaf 1 januari 2021 geldt er een kentekenregistratieplicht voor zowel de MMBS als voor landbouwvoertuigen. Eigenaren hebben tot en met 31 december aanstaande de tijd om het voertuig te registreren. Vanaf 2022 moeten alle MMBS- en landbouwvoertuigen op naam gezet zijn. Zonder kentekenbewijs mogen deze voertuigen vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op. De eigenaar is verplicht om de kentekenplaat op het voertuig te monteren. 

Wanneer er, zonder kenteken(bewijs), toch met het voertuig op de openbare weg gereden wordt, riskeert de eigenaar een boete. 

download persberichtPDF logo

Registratie blijft flink achter – RDW luidt de noodklok

Uit cijfers van de RDW blijkt dat eind september bijna de helft van de verwachte 550.000 voertuigen geregistreerd was. De RDW ziet de aanvragen in de laatste weken wel toenemen, maar is bang dat niet alle voertuigen voor 1 januari 2022 geregistreerd zullen zijnDe achterstand is het grootst bij de MMBSen. Hiervan was eind september slechts 40% geregistreerd. Hierbij gaat het om voertuigen zoals graafmachines, veegwagens en heftrucks. Eigenaren van deze groep voertuigen lijken zich er niet van bewust te zijn dat het voertuig geregistreerd moet worden.

Voertuig(en) gemakkelijk online te registreren

Mensen die in het bezit zijn van een landbouwvoertuig of een MMBS kunnen het voertuig registreren via de website van de RDW, hiervoor is een speciale pagina gemaakt. De kosten van de registratie zijn € 18,-. 

Voor degenen die twijfelen of hun voertuig geregistreerd moet worden, staat er op deze pagina een keuzehulp die aangeeft of de registratieplicht ook voor uw voertuig geldt. 

Tot en met 31 december 2021 is er geen RDW-keuring of –schouw nodig. Wanneer de registratie na 31 december 2021 uitgevoerd wordt, dan is er wel een RDW-keuring of –schouw nodig. De kosten hiervan zijn minimaal € 140,-. Dat wil zeggen dat de kosten hoger zijn en het meer tijd kost om het voertuig te registreren. Het is dus van belang dat dit zo snel mogelijk gedaan wordt. Het advies van de RDW luidt: “vraag nu de registratie aan, zodat het kentekenbewijs voor 1 januari binnen is. Dan kan de eigenaar ook vanaf 1 januari gewoon de weg op met het voertuig, zodat het werk door kan gaan.”

Kenteken doorgeven na registratie

Nadat het voertuig geregistreerd is, is het van belang dat het kenteken wordt doorgegeven aan de verzekeraar of tussenpersoon. De voertuigen dienen als WA-verzekerd te worden aangemeld bij de RDW.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op